12. října 2020

Dostavba dálnice D4 bude téma i pro mě

(MF DNES) V Senátu nově usedne ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Jeho vítězství o 45 hlasů potvrdily až poslední okrsky. Jeden z nejtěsnějších výsledků v historii senátních voleb přinesl v obvodu Strakonice duel mezi ředitelem strakonické nemocnice Tomášem Fialou (za ODS) a starostou městyse Radomyšl Lubošem Peterkou (za KDU-ČSL). O vítězi druhého kola rozhodlo pouhých 45 hlasů, které hrály pro Fialu. V konečném součtu získal 8 238 hlasů, což znamená 50,13 procenta. Přitom v prvním kole Fiala porazil Peterku o téměř pět tisíc hlasů. Těsnému výsledku podle Fialy nahrála slabší účast, k druhému kolu přišlo jen patnáct procent voličů. „Určitě se projevila intenzivní kampaň mého oponenta, který mobilizoval své voliče. Až do poslední chvíle jsem byl velmi nervózní," přiznává Fiala, který se chce v Senátu věnovat hlavně oblasti zdravotnictví, sociálních věcí nebo pokračování výstavby dálnice D4.

Před druhým kolem jste říkal, že výsledky z toho prvního pro rozhodující duel vůbec nic neznamenají. Vaše slova se nakonec potvrdila s mimořádnou přesností. Čím to podle vás bylo?

Začínalo se úplně od nuly a za ten týden se také výrazně změnilo spektrum voličů. Tentokrát přišlo daleko méně lidí a navíc byla v mnoha ústavech zavedená karanténa kvůli koronaviru, takže lidé odtud nemohli ani vůbec volit. Projevila se i intenzivní kampaň Luboše Peterky, který mobilizoval své voliče. Svou roli mohla hrát i podpora od kandidátů z prvního kola, kteří neuspěli.

Sobotou pro vás skončily povinnosti spojené s kampaní. Těšíte se na novou práci v Senátu?

Já jsem se spíš snažil dělat kontaktní kampaň v ulicích, žádné velké mítinky. Opatrně říkám, že se těším na to, co mě v Senátu čeká. Dostaly se tam další podobně smýšlející osobnosti, ať už z akademického prostředí, nebo ze zdravotnictví. Mám ten dojem, že jsem byl v regionu celkem vidět, teď to snad bude intenzivnější.

Doposud jste neměl s politikou nic společného, čím vás zlákala?

Je to pro mě výzva. Ve strakonické nemocnici působím 38 let jako lékař, z toho posledních 18 let jako ředitel. Narodil jsem se v ní, strávil jsem tu dětství a oba mí rodiče zde pracovali. Teď je mi 63 let a cítím, že mě práce v Senátu může posunout někam dál.

Celý život se pohybujete v nemocničním prostředí, bude tedy zdravotnictví vaším hlavním tématem?

Určitě bych se mu rád věnoval, ale o tom v tuto chvíli nerozhoduji. Chci hlavně pracovat pro Strakonicko, a pokud to bude možné, rád bych se zapojil i do činnosti komise Voda-Sucho. Ta má velký význam nejen pro Strakonicko, ale i pro celou Šumavu a Pošumaví.

Jak se díváte na plány rozšíření bezzásahové zóny na Šumavě, která by za 40 let měla zabírat tři čtvrtiny celého národního parku?

Jsem rozhodně pro to, aby byla ve velké míře v parku zachována divočina. Jenže je otázkou, zda je plán péče o přírodu správně koncipovaný. Starostové obcí totiž mají k plánu velké výhrady a rozhodně je třeba je vyslyšet. Nejde jen jednostranně vyhlásit záměr operující s nějakými čísly. Vedení parku nebo ministerstvo životního prostředí by se mělo na jeho budoucí podobě domluvit i s obcemi.

Několik měsíců jste vedl náročnou kampaň, dostal jste z ní podněty, kterými se v Senátu budete zabývat?

Celá kampaň mě nesmírně obohatila a potkal jsem při ní spoustu zajímavých lidí. Obraceli se na mě i s tím, že u nich v obci chtějí opravit kapličku. Jinde to byli třeba fotbalisté, že potřebují nové šatny. Hodně z nich včetně řady starostů také zdůrazňovalo potřebu dostavby dálnice D4, což bude tématem i pro mě. Dopravní obslužnost regionu je třeba výrazně vylepšit.

Jaká další témata týkající se regionu jsou pro vás důležitá?

Když se podívám přímo do zdravotnictví, určitě bych se chtěl zaměřit na postgraduální vzdělání u lékařů a financování ve zdravotnictví. Myslím si, že kvalita dalšího vzdělání lékařů a jiných odborníků ve zdravotnictví není dostatečná.

Jak chcete jako senátor regionu pomoci?

Pokusím se to přirovnat ke své současné pozici v nemocnici. Ředitel má fungovat směrem dovnitř nemocnice, aby správně fungovala, ale také navenek, kdy celé instituci otevírá dveře a hledá pro ni příležitosti. Právě práce směrem ven je v Senátu podle mě velmi důležitá. Zkušenosti získané v čele nemocnice bych zde rád uplatnil tak, aby to poznali i lidé na Strakonicku.

Zůstanete i nadále ředitelem nemocnice?

Určitě ano, protože je důležité být stále spojený s praxí a mít informace zezdola". Myslím si, že obě práce zvládnu dělat naplno a budou mi v tom výrazně pomáhat i spolupracovníci v nemocnici. Pokud ale budu cítit, že to takto nepůjde, tak své rozhodnutí přehodnotím.

Máte už vybrané asistenty?

To zatím ne, ale mám spoustu kolegů, co mi pomáhali v kampani, takže z toho bych chtěl vycházet. Budu samozřejmě potřebovat někoho ještě v Praze, ale kdo to bude, to v tuto chvíli netuším.

Byl jste už někdy ve Valdštejnském paláci, kde Senát sídlí?

Přímo ve Valdštejnském paláci se pořádají odborné konference a semináře pro lidi ze zdravotnictví, takže jsem tam byl už mnohokrát. Navíc moji prarodiče pocházejí z Prahy a do zahrad Valdštejnského paláce jsme často s babičkou chodili na procházky. Pamatuji si, jak vypadaly ještě na začátku 60. let.

S vaším protikandidátem Lubošem Peterkou se velmi dobře znáte. Jak jste vnímal souboj se svým kamarádem?

Dá se říci, že to byly dva souboje. Jeden se odehrával v rámci kampaně a musím uznat, že ze strany Luboše Peterky byla vedena korektně tak, jak jsme se předem domluvili. Za to si ho moc vážím. Druhý souboj jsem prožíval v sobotu od dvou do pěti hodin, kdy až do posledních okrsků nebylo jasné, kdo z nás dvou půjde do Senátu. Dlouho se čekalo, než se spočítají hlasy z Radomyšle, kde je Luboš starostou, a nakonec rozhodlo jen 45 hlasů. Přiznám se, že jsem byl velmi nervózní.

Jste také známý svou láskou ke sportu. Nebojíte se, že vám na něj už nezbude čas?

Doufám, že si tenis ještě zahraji. Jsem celoživotní tenista a ještě před pár lety jsem hrál mistrovské zápasy i různé hobby turnaje. Mám po celé republice spoustu tenisových přátel, takže snad si čas na něj najdu. Pokud to půjde, rád se také projedu na kole nebo na lyžích.

(Autor: Jiří Bělský)

Tomáš Fiala

senátor PČR