12. května 2020

Události, komentáře: Největší sucho za 500 let

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Celý rozhovor s Tomášem Jirsou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ministerstvo životního prostředí chce, aby nové stavby povinně nějakým způsobem zadržovaly dešťovou vodu. Investoři by tak budovali třeba retenční nádrže. Další možností by mohlo být zajištění pozvolného uvolňování pomocí jezírek, anebo třeba využívání vody, která naprší na zalévání či zelenou střechu. Po jednání národní koalice pro boj se suchem to řekl šéf resortu Richard Brabec.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/::
Preferovat daleko více než dneska zadržování té vody, akumulace, popřípadě její zásah a teprve pokud ta opatření nepůjdou technicky, tak potom třeba realizovat možnost odvodu té dešťové vody do kanalizace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vedle novely vodního zákona bude chtít resort zvýšit dotace pro zelené střechy u rodinných a bytových domů. Ministr zemědělství Miroslav Toman zase řekl, že letos bude požadovat navýšení rozpočtu pro svůj úřad o 2 až 2,5 miliardy korun. Z toho má jít asi 100 000 000 na výkup pozemků pro vodní nádrže Senomaty, Šanov a Kryry. Další peníze pak na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství /nestr. za ČSSD/:
Na zmíněné propojování vodárenských soustav potřebujeme letos, abychom mohli zahájit stavbu a velmi rychle to ukončit, tři čtvrtě miliardy korun a dalších řádově 1,2 miliardy, bychom chtěli realizovat 3 stovky menších projektů, které máme připraveno, jako jsou obecní rybníky, eventuálně nějaké malé vodovody v malých obcích, a tak dále.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A jak jsme na tom aktuálně s vodou a se suchem? Ještě před příchodem pondělních srážek se zemědělské sucho rozšířilo na 98 % území. Výrazný až extrémní nedostatek vláhy se týkal téměř dvou třetin Česka. Situaci k nedělnímu ránu ukazuje tahle mapa, čím tmavší je tam barva, tím bylo sucho intenzivnější. Déšť v tomto týdnu, který se po pondělí objevil i v dalších dnech, má na normální úroveň dosytit půdu do hloubky 40 cm hlavně v Čechách, na Moravě zůstane situace podle projektu Intersucho špatná. Prakticky nic pak deště z tohoto týdne nezmění na stavu v hloubce od 40 cm do jednoho metru. V těchto vrstvách má zůstat výrazné až extrémní sucho. Teď ještě pohled na dnešní mapu Českého hydrometeorologického ústavu. Ukazuje, jak včerejší a noční déšť částečně zmírnil sucho ve svrchní vrstvě půdy. Hlavně v oblasti jižních a středních Čech ubylo oranžové barvy, na severozápadě Čech a na jihu Moravy ale zůstává vlhkost v půdě pod 30 procenty.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hosty k tématu jsou v téhle chvíli v Událostech, komentářích ministr životního prostředí z hnutí ANO Richard Brabec. Dobrý večer.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Dobrý večer vám i divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A taky
senátor ODS a taky dlouholetý starosta Hluboké na jihu Čech, Hluboké nad Vltavou, Tomáš Jirsa, i vás vítám.

Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, 20 miliard korun v příštích 10 letech, to jsou peníze plánované na investice do vodních soustav, ale je reálně k dispozici pouze 500 000 000 Kč, máme tady taky pětisetleté rekordní sucho, bude tedy v létě dostatek pitné vody?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
To vlastně všechna tahle témata, teď co jste řekla dohromady, tak to by bylo samo o sobě na hodinu. 20 miliard bude jenom malá část peněz, které bude potřeba vynaložit v těch příštích 10 letech, ony to budou dohromady stovky miliard, protože to jsou desítky miliard, které do toho dáváme z evropských i národních peněz každý rok. 20 miliard je v zásadě pouze na takzvané propojení vodárenských soustav, které reálně se připravuje letos, příští rok pro to ta částka půl miliardy. To znamená, zatím není potřeba víc, protože teď je určitá projektová příprava a další budou následovat. S 500letým suchem máte pravdu, byť jsou na to různé názory, ale jsou to skutečně seriózní odhady odborníků z Mendelovy univerzity a i podle historických měření. A ty peníze se na to musí najít, protože nebude větší výzva, které bude Česká republika čelit než sucho. Voda je opravdu základ života, bez ní nebude nic. Koronavirus určitě porazíme, ale sucho tady s námi zůstane. To znamená, ty peníze musíme najít a musíme je investovat do tisíce různých opatření.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak a teď ta poslední část otázky, na kterou jste neodpověděl. Bude v létě dostatek pitné vody?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Bude v létě dostatek pitné vody. Určitě, my naštěstí máme kapacitní vodárenské soustavy s 50 vlastně vodárenskými nádržemi po celé České republice, co je ale pravda, že dneska už jsou desítky a budou to stovky obcí, tak jako v roce 2015, 2018, které se krátkodobě budou dostávat do situace, že budou muset si nechat navážet vodu do svých vodojemů, což se ale děje běžně, protože to jsou obce, které byly historicky závislé na mělkých zdrojích podzemní vody, v těch studních a vrtech, ty vysychají hromadně, ale naštěstí kapacitně to určitě zvládneme, jsme na to připraveni.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
senátore Jirso, Ministerstvo zemědělství plánuje propojování vodohospodářských soustav právě kvůli tomu, aby se zamezilo tomu nedostatku vody, protože by se z toho staly jakési rezervoáry, když to řeknu velmi laicky. Jednou z oblastí, kam mají jít masivní investice, jsou právě jižní Čechy. Vy jako v té druhé roli starosty Hluboké nad Vltavou dokážete si představit, že třeba byste v létě měli problém s pitnou vodou a se zásobováním lidí?

Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
Dobrý večer ještě jednou. Já bych chtěl pana ministra a všechny diváky ujistit jménem celé opozice, pane ministře, že cokoliv racionálně bude dělat vláda pro zajištění dostatku vláhy, zamezení sucha, zajištění pitné vody, což je otázka, na kterou se ptáte, tak opozice vás stoprocentně podpoří. Nicméně přál bych si, abyste více s námi konzultovali věci ne, tak jak to teď bylo té době koronavirové krize, kdy se příliš s opozicí nikdo nebavil. Samozřejmě okamžik, kdy někdo otočí kohoutkem a nepoteče voda, to je strašlivá věc. A zatím moje městečko a jižní Čechy jsou zatím saturovány. Samozřejmě se uvažuje... Jihočeský kraj má desítky, stovky drobných opatření pro zadržování vody v krajině, celé systémy, ale i na Hluboké zejména v těch našich obcích, konkrétně v Hroznějovicích, Purkarci, tak prostě jsou už dneska lidi bez vody, vyschly studny, je to zatím v jednotkách lidí. Zvažujeme, že jim město finančně vypomůže s vrty, ale to je jenom oddálení problému, protože ten vrt sáhne do spodní vody, která taky asi někdy dojde. Takže všechny racionální kroky k zamezení sucha a dostatku pitné vody podpoříme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A jaké ty racionální a smysluplné nejbližší kroky by měly být? Známý spirituál, říká: pršelo a blýskalo se 7 neděl. Stává se z toho zbožné přání, protože teď odborníci říkají že, aby se situace aspoň trochu zlepšila, tak by bylo potřeba 20 dní v kuse deštivých, ale nejsou v dohledu, protože ten výhled na příští 2 měsíce není příliš pozitivní. Tak jaké tedy bezprostřední kroky podnikne stát? Jaké můžou podniknout obce, aby lidi prostě otočili kohoutkem a tu jistotu měli.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Především děkuju panu
senátorovi Jirsovi za tu nabídku, shodou okolností dneska při naší národní koalici boje proti suchu, která se sešla a kde zasedají samozřejmě zdaleka nejenom politici, ale zasedají tam akademici, zasedají tam odborníci ze všech sfér a byl tam připojen i pan senátor Burian, který vlastně vede ten senátní tým boje proti, voda, sucho, ano přesně tak. Tak to znamená, že určitě tohle to je něco, co spojuje nás všechny, stejně jako jiné otázky, kde ta politika nemůže hrát roli. A teď, co konkrétně můžeme dělat a už děláme. Absolutní zásada je nenechat tak rychle odtéct vodu z krajiny, to jsou tisíce různých opatření, my jenom za Ministerstvo životního prostředí jsme minulý rok udělali více jak 4,5 tisíce konkrétních opatření.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já vám do toho s dovolením skočím... My se bavíme o tom nebo já bych chtěla mluvit o tom, co bude za 2 za 3 měsíce v létě. A vy tady říkáte o spoustě drobných opatření. Ta se činí, to je samozřejmě všechno v pořádku, ale co konkrétního se provede a udělá, když jsme se, myslím naposledy nebo napředposledy, když jste byl v Událostech, komentářích, tak jsme se bavili o jedné konkrétní obci na Pardubicku, kde prostě ty studny vyschly. A těm lidem možná nepomůže to, když se budeme bavit o spoustě drobných kroků. Oni chtějí vědět, co teď a tady.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Děkuju za tu otázku. Skutečně to je krásná nahrávka, protože my jenom pro tyto obce máme speciální, velmi rychlý projekt nebo program, což je vlastně zajištění nových zdrojů pitné vody pro obce. My jsme těchto projektů udělali takřka 500 za poslední rok a půl, 470 asi 5 přesně. To znamená, to jsou přesně programy, kdy my obcím v horizontu měsíců jsme schopni najít nové zdroje pitné vody, aby právě nebyly odkázány na ten dovoz vody prostě do těch vodojemů. Našli jsme vlastně, zajistili nové zdroje vody pro 280 000 lidí především v menších obcích za rok a půl, což si myslím, že je velmi dobré, a tak jak říkal pan
senátor Jirsa, my zatím využíváme těch podzemních vod pro to, že prostě si jistým způsobem kupujeme čas. My jsme prostě v krizi, respektive v krizovém režimu a do budoucna musí pomoct kapacitní připojení. To znamená připojení obcí na kapacitní vodovody, což ale nelze zařídit tak rychle jako právě zajištění nových vrtů. To znamená, to jsou velmi konkrétní projekty, aby měly města a obce zajištěnou pitnou vodu. Praha, okolí je vlastně napojeno na Želivku. Želivka i kdyby rok nekáplo, tak bude zásobovat 1 300 000 lidí, ale zdaleka ne všichni můžou být napojeni na tyhle kapacitní vodárenské nádrže.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
senátore Jirso, prosím vás o reakci, já už jsem se zmiňovala u těch vodohospodářských soustav, že jižní Čechy, krajina rybníků, mají být místem, kam budou směřovat jedny z největších investic po středních Čechách a jižní Moravě. Tak zrovna říkám v kraji, který je protkaný spoustou vodních děl, by člověk vlastně problém s vodou neočekával.

Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
A to je třeba otázka k těm rybníkům. A vede se o tom diskuse, jestli nějak nepracovat s majiteli rybníků, aby vodu uchovávali, aby přestali chovat ryby v určitém množství a aby zachovali vodu v rybnících, jestli to není náhrada těch nevybudovaných přehrad. Já po té přátelské seanci na začátku, bych, paní redaktorko, rád zmínil vůči panu ministrovi 2 dokumenty. Jedno je zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který v loňském roce v listopadu skončil tu kontrolu všech těch programů. A ta konstatace závěrečná je poměrně strašlivá vůči Ministerstvu zemědělství a Ministerstvu životního prostředí. Jediný program z těch vypsaných, který funguje, je Dešťovka. A oba víme, že Dešťovka to je jako s pistolí na tank. Prostě je to dobře, funguje to nějak, ale nepomáhá to v boji proti suchu. A druhý poměrně taky považuju za závažný problém. Od roku 2017, pane ministře, si vláda schválila koncepci za zmírnění následků sucha v České republice v roce 2017. A před dvěma měsíci v poziční zprávě ta meziresortní komise vyhodnotila plnění taky velmi tragicky, určitě ty závěry znáte, že se prostě nenaplňují úkoly podle představ, nedochází k posunu v naplňování strategických představ, nedaří se naplňovat technická opatření ty přivaděče propojení. Přál bych si, aby došlo ke změně, ale třeba v budování vodních nádrží prostě váš úřad, a ne říkám, že vy, to jste zdědil, váš úřad prostě úspěšně blokuje, za 30 let se nepodařilo postavit žádnou přehradu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Už prosím o reakci pana ministra.


Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
Už teď jsme se dohodli na 6, tak snad to půjde.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Bude velmi rychlá. My jsme kategoricky, jak za Ministerstvo životního prostředí, tak Ministerstvo zemědělství nesouhlasili se závěry NKÚ. NKÚ prostě nemá pravdu, on nemá patent na rozum. A my jsme tam také jasně...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nicméně je to jistá autorita.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Autorita je to v případě, já jako samozřejmě nikdy bych nemluvil NKÚ do, řekněme, jejich závěrů z hlediska kontroly hospodaření, ale tady se vlamují do určitých odborných oblastí a prostě neměli pravdu, já jsem o tom přesvědčen, já jsem to říkal i panu prezidentovi NKÚ i na vládě, oni prostě zapomněli na některé programy, které fungují. My jsme jasně řekli, že jsme jenom jako za Ministerstvo životního prostředí udělali 15 000 projektů. Nikdo před námi tolik se suchem prostě nebojoval.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pojďme, prosím, pojďme k těm přehradám...

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Pardon, z hlediska... To znamená...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím o rychle dokončení.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Určitě to bude rychlé. To znamená, nesouhlasím s tím a máme desítky projektů nebo programů a není to jenom Dešťovka. Dešťovka je špička ledovce, ale máme Velkou dešťovku, máme nové zdroje pitné vody, máme nové vodovody, máme teď úplně nový program, který se týká, právě máme vlastně tisíce projektů v krajině, rybníky, tůně, mokřady. Nevím, co už by NKÚ chtěl. Z hlediska vyhodnocení projektu, my jsme dneska shodou okolností toho programu, toho materiálu, dneska jsme to hodnotili, tam je opravdu velká část těch úkolů je hotova. Ty, které nejsou, jsou rozdělány, jsou...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já bych se ráda ještě dostala k těm přehradám.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
K přehradám určitě. My jsme se... To není o tom, že by je brzdilo Ministerstvo životního prostředí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A kdo tedy?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Ty přehrady mají obrovský problém s majetkovým vypořádáním okolí. Nejdelší přehrada, která se připravuje, pan
senátor má pravdu, od revoluce se žádná nepostavila, ale 22 let ještě i za vlády ODS, ale teď si nevyměňujeme nějaké prostě balonky politické, je problém, 22 let se připravují Nové Heřminovy, nekoplo se do země. Přes všechny vlády z jediného důvodu obec nesouhlasila.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nahráváte mi krásně na to, abych se vás zeptala, kde berete jistotu, že teď je tedy v plánu postavit 6 přehrad, včera bylo představeno nových 31 lokalit, kde by podobné nádrže mohly být, a to jsme v dalekém horizontu. I těch 6 přehrad bude trvat velmi dlouho, kde na to sehnat peníze? Protože teď jsme v okamžiku, kdy ekonomice se nedaří, je tady koronavirová krize. Jste si jistý, že seženete ty peníze, protože přece jenom, řekla bych, z pohledu veřejnosti, ta je citlivá na zásahy do přírody, na ty výkupy pozemků. A do roku 2030 nás každý rok s výjimkou roku 2027 čekají nějaké volby. Jste si jistý, že nedostanou přednost investice, řekněme, které budou viditelné rychleji?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Ne. Já jsem si absolutně jistý. Z toho důvodu, a to úplně jednoduchého, lidé dnes, nebo jednoduchý, lidi dneska opravdu chápou, že prostě voda je absolutní základ a bez té vody znovu říkám nebude nic. V tom je určitě shoda i s opozicí. To znamená, jakákoliv vláda přijde po nás, tak vždycky bude tohle prostě muset řešit, pokud se nestane malý zázrak. A proč jsem si tak jistý, protože ta doba se výrazně zrychlí, no protože tady máme třeba i možnost využít nového zákona 416 o urychlení infrastruktury. A tam by se měly dostat i některé nové přehrady jako Vlachovice. Jako třeba Skalička nebo jako Nové Heřminovy. Protože ten problém prostě je ten, že pokud se to stane veřejně prospěšnou stavbou, a já jsem přesvědčen, že vodárenská nádrž na pitnou vodu by měla být veřejně prospěšná, pak je možno ty pozemky vyvlastnit tak, jako se to třeba děje v případě dálnic.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pan
senátor nesouhlasně kroutí hlavou, tak prosím o reakci ještě krátce.

Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
Zaprvé, abychom nelákal lidi na něco, co není. Než se ta nová přehrada, pane ministře, postaví, tak to je, kolik 10 až 20 let. To nebude rychlejší. A za druhé, k tomu vašemu úřadu, znovu říkám, který vy jste zdědil a nevyměnil, kdyby tu stál někdo z Ministerstva zemědělství, tak by popsal, jak se ze 700 lokalit, které byly vybrané, došlo na 140. Z těch 140 váš úřad vyškrtl 60, zbylo 64. A od roku 2012 se to nehnulo. A teď jsme teda u těch šesti. Prostě z mého pohledu musí prostě přestat ta fundamentální ochrana naprosto všeho, naprosto jakéhokoliv živočicha, který žije v té budoucí přehradě, a musí dostat prostě dneska prioritu zadržení vody v krajině. Musí dostat prioritu prostě zajištění pitné vody. To je obrovská priorita, a ty peníze, já myslím, že když se bude dobře pracovat s tím bláznivým New Green Deal, a přesunou se ty peníze na řešení vody, sucha, tak tam bychom mohli se taky shodnout a uspět.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Téma je to bohaté. Až ty přehrady budou stát, tak tady už budou stát úplně jiní lidé. Děkuju vám.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Tak bych se nepodceňoval.


Tomáš JIRSA, senátor /ODS/:
Hezký večer, děkujeme za pozornost.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/:
Děkuju, hezký večer a nezůstaňme na suchu.