6. listopadu 2018

ČRo Plus: Je třeba stavět nové bloky v Dukovanech i v Temelíně. Fatálně ztrácíme čas

(ČRo Plus) Česko by mělo aktualizovat svou energetickou koncepci, která dosud spoléhá hlavně na elektřinu z jádra. Tvrdí to premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by se mohla o 10 let prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany, což by znamenalo desetinové náklady oproti stavbě nového bloku.

 
Podle poslance Jana Zahradníka (ODS) ale odklad rozhodnutí o výstavbě dalšího reaktoru ohrožuje energetickou budoucnost Česka. „Fatálně ztrácíme čas. Spotřeba elektřiny bude narůstat a může se stát, že okolo let 2035–40 už nebudeme soběstační,“ varuje.
 
V té chvíli prý budeme potřebovat nový jaderný zdroj, jeho příprava a vybudování ale zabere zhruba 15 let. „Je třeba nikoli jen prodlužovat, ale stavět nové bloky v Dukovanech, a ještě lépe v Temelíně,“ dodává Zahradník. Výstavbu by měl mít na starost speciální státní podnik, aby nebyla zasažena práva menšinových akcionářů ČEZu.
 
„Jiná cesta není. Když zamítneme jádro, tak nám zbývají jen plyn a obnovitelné zdroje. Plyn nás činí závislými (na dovozu z Ruska) a sluneční i větrná energie závisí na počasí.“  Jan Zahradník
 
Neplatili bychom ale za elektřinu příliš mnoho vzhledem k tomu, že ČEZ požaduje státní garance na cenu elektřiny? „Naši daňoví poplatníci už každý rok platí 40 miliard korun na dotace solárním elektrárnám. Každé politické rozhodování se týká peněženek občanů,“ připouští.
 
Zároveň ale upozorňuje na to, že i plynová alternativa, na kterou odkladem rozhodnutí o jádru v podstatě přistupujeme, má své náklady: „Plyn je pro nás velmi nevýhodný, činí nás závislými na dovozu z Ruska. A protože část Evropy se na něj chystá přejít, bude to znamenat jeho zdražení.“
Jan Zahradník

poslanec
expert pro životní prostředí