10. srpna 2017

Rožmberk udržel desetkrát více vody

(MF DNES) Povodeň roku 2002 byla skutečně výjimečná. Za první tři dny napršelo na některých místech kraje více než 280 mm, což překonalo měsíční úhrny za celou historii měření srážek. Vltavou v Českých Budějovicích protékalo 13. srpna 1 310 kubíků vody za vteřinu. Takovéto pohromě je těžké se bránit a ani se nedá dobře předvídat. Protipovodňových opatření bylo vybudováno dost, myslím, že před povodněmi menšího rozsahu je náš kraj chráněn.

 
Například úpravy toku Vltavy, související s jejím splavněním, plní i protipovodňové úkoly. Mrzí mě, že se nepodařilo realizovat protipovodňová opatření na řece Malši v Budějovicích, ale jejich odpůrci vyvinuli proti nim velmi silný tlak.
 
Mé vzpomínky na povodně z roku 2002 jsou stále živé. Vzpomínám na noc ze 7. na 8. srpna, kdy mi volal tehdejší ředitel Hasičského záchranného sboru Josef Blažek a společně jsme svolali povodňovou komisi a krizový štáb a začali organizovat evakuaci obcí na Malši pod Římovskou přehradou. Po první vlně, kdy se zdálo, že bude klid, přišla vlna druhá. Před ní varovali zkušení vodohospodáři, když říkali, že povodeň je jako dvouhrbý velbloud. S uznáním vzpomínám i na marný boj stovek občanů Budějovic, kteří se snažili zabránit proniknutí vody do města stavěním hrází z pytlů s pískem.
 
Nejvíce vzpomínám na časné ráno 13. srpna, kdy jsme dostali zprávu, že se protrhly hráze rybniční soustavy na Blatensku a že se voda valí na obce Metly a Předmíř. Stále si vybavuji obavy a zoufalou bezmoc, že jejich obyvatelům nemůžeme v té chvíli nijak pomoci. Nechci také zapomenout na rybník Rožmberk, který zadržel 70 milionů kubíků, což je desetkrát více, než je jeho hospodářská kapacita. Protože hrozilo protržení hráze, museli jsme vyhlásit evakuaci obcí pod ní a každý den jsme se ráno scházeli na hrázi a kontrolovali její stav.
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji