3. března 2017

Události, komentáře: Ceny telekomunikací

(ČT 24) Větší práva lidí při vyjednávání s mobilními operátory - cíl, na kterém se dohodly všechny sněmovní strany. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to povede i ke zlevnění volání a mobilního internetu. Novelu telekomunikačního zákona projednají poslanci ve zrychleném režimu. Vláda ji projedná příští týden a poslanci o ní budou hlasovat v dubnu. Dostanou čeští zákazníci konečně srovnatelné služby za ceny, které mají lidé v zahraničí? Téma Událostí, komentářů pro experta ODS pro oblast průmyslu a obchodu a exministra průmyslu Martina Kubu

 

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout v archivu ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zlevnění volání a především zlevnění mobilního internetu, to si slibuje od novely telekomunikačního zákona premiér Bohuslav Sobotka. Dnes o něm jednal s opozicí v Poslanecké sněmovně a zákon by podle něj měl přinést i větší práva lidí při vyjednávání s mobilními operátory.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Lepší podmínky jen pro někoho. Jakub Kašpar se loni pokoušel vyjednat zvýšení datového balíčku. V tarifu za 350 korun měl 70 megabitů. Od operátora chtěl přidat data a zachovat cenu.

Jakub KAŠPAR:
Ale bohužel mi nabídl pouze dražší s tím, že to vůbec nejde.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Nezabralo ani citování z ceníku konkurence.

Jakub KAŠPAR:
Jsem jim to tam přednes, že jiný operátor nabízí todle a todle, ale oni prostě řekli, že ať teda přejdu.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Zatímco jednotlivcům, zvlášť těm s nízkými měsíčními platbami, se slevy vyjednávají těžko, pro velké firmy či úřady je situace diametrálně odlišná.

redaktor:
Například ministerstvo obrany vysoutěžilo pro Vojenskou nemocnici v Olomouci velmi výhodné ceny tarifů. Za neomezené volání a SMS navíc s 3 gigabity dat zaplatí měsíčně jenom 79 korun.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
A nůžky mezi spotřebiteli a firmami se podle zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu měly rozevřít ještě víc. Zatímco firemní zákazníci by si mohli dát vyjednávat individuální podmínky, lidé by mohli dostat pouze tarify z veřejných ceníků.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Vidím jako pravděpodobné, že vláda toto sporné ustanovení z novely zákona vypustí.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Mobilní operátoři se ke změnám dnes nechtěli vyjadřovat. Média ale nedávno zachytila slova jednoho z manažerů, který by zrušení neveřejných nabídek uvítal.

Tomáš BUDNÍK, generální ředitel společnosti O2 /Zdroj: setkání s novináři, Lupa.cz, 6. 2. 2017/:
Tomu trhu by pomohlo, kdyby se prostě k zákazníkovi, ke spotřebiteli chovali všichni stejně.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Další změny mají posílit práva spotřebitelů na odstoupení od smlouvy a silnější má být taky dohled nad mobilním trhem. Zákon má víc než zdvojnásobit pokuty, které může operátorům udělit Český telekomunikační úřad. Nově to má být až 50 milionů korun nebo 10 % z výše ročního obratu. U lídrů trhu jde o částku v miliardách korun.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě to povede také k lepšímu fungování trhu a tím pádem také tlaku na to, aby se zlepšily ceny mobilních dat.

Ivan PILNÝ, předseda sněmovního hospodářského výboru /ANO/:
O tom tento zákon není, přestože to pan premiér takto interpretuje.

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Nevím, kde se to kouzlo tam skrývá. Říkám, budu mile překvapen.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Premiér dnes ráno u sněmovních stran neuspěl s požadavkem na projednání zákona za jediný den a bez pozměňovacích návrhů. Na potřebě zrychleného projednání se ale zástupci stran shodli.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/:
To je jedna z mála výhod, které mají volby.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Například ANO ale premiérovi vytýká, že novelu neprojednal se samotnými operátory a pochybnosti o návrhu mají i další strany.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu hnutí /Úsvit/:
Jestli je ten záměr snížit ceny dat reálný, anebo jestli je to jenom opět balík, který může ve finále jít na ruku operátorům.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ty všechny cesty, které jsou tam naznačeny, jsou pro nás nedostatečné.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor:
Ve středu chce návrh schválit vláda a poslanci by ho měli začít řešit jako první bod na dubnové schůzi. Redakce a Pavel Schrötter, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
My pojďme téma rozebrat se dvěma hosty, kteří už jsou připraveni. Jeden z nich ve studiu, Ivan Pilný, poslanec, předseda hospodářského výboru. Dobrý večer.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Dobrý večer vám i divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ve spojení jsme také s Martinem Kubou, exministrem průmyslu. Dobrý večer.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Dobrý večer z Českých Budějovic.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Začnu u vás, pane poslanče Pilný. Povede to k zlepšení služeb, to je doslovná citace premiéra Sobotky. Skutečně?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ono je potřeba vysvětlit, o čem ten zákon a o čem není. Tak rozhodně to není zákon, který vytváří nějaký tlak na ty nekřesťanské ceny těch mobilních dat, s kterými je třeba něco udělat, ale ten zákon je primárně o něčem, co tady vůbec nebylo zmíněno. A totiž zakotvuje změnu standartu terestrického vysílání. Terestrické vysílání je to, co vidíte na svých obrazovkách. To má samozřejmě dopad v několika oblastech. Za prvé budete muset vyměnit televizory nebo si opatřit set-top-boxy. Odhadovaná částka, kterou to bude stát, vládou je 5 miliard. Operátoři odhalí až 20 miliard. Na tohle vám, vážení diváci, nedá vláda ani korunu. Dál je potřeba říct, že to terestrické vysílání přinese asi miliardu nákladů, které mají být vyplaceny provozovatelům televizního vysílání a také provozovatelům infrastruktury, to jsou třeba České radiokomunikace, ADB, což jsou společnosti komerční. Toto samozřejmě přijde z veřejných prostředků, to znamená, že to budete muset zaplatit z daní. Dál jedná se evidentně o nedovolenou podporu terestrického vysílání, to znamená, že satelitní a další operátoři pravděpodobně nás budou žalovat v Bruselu. To, co za to dostanete, je zhruba 20 až 30 nových televizních kanálů. Česká televize vám je nezpoplatní, komerční televize pravděpodobně ano. Nikde v žádné evropské instituci, u Evropské komise a jakýchkoliv institucí není žádný tlak na to, abychom změnili tento standard. Ten prostě neexistuje, to je naše rozhodnutí, protože primární uvolnění té frekvence je dáno tím, aby se posílily služby mobilních dat a mobilních operátorů.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A teď se dostáváme k tomu, o čem koneckonců mluví i premiér, to znamená, pokud se uvolní další frekvence, pokud tomu já dobře rozumím, bude víc prostoru pro mobilní operátory, může na trh dojít další operátor, bude větší konkurence. Tomu tak není?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Já jsem mluvil o tom, co to tedy bude stát každého občana této země, přijetí tohoto zákona. Je také potřeba říci, že přestože nemáme žádnou legislativní podporu zatím v té změně toho standardu, ani dokonce nejsou zakotveny náklady, tak už běží pilotní vysílání a už si někteří lidé kupují, kupují ty televizory. Pokud se týká...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pojďme ale zpátky k těm datům, pojďme k tomu, o čem koneckonců hovoří premiér Bohuslav Sobotka. To znamená, že ten zákon přinese, jak jsem ho citoval, zlepšení služeb v mobilních, v mobilních telefonech například tím, že by měly zlevnit data. To není pravda?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Jeden paragraf o tom zlepšení tam je. To znamená, že tam je zakotveno to, že pokud vám operátor změní smlouvu, podmínky smlouvy a vám se to nelíbí, můžete ji vypovědět bez penalizace. Dál jsou tam extrémně zvýšeny pokuty těm operátorům, kteří by se tedy nechovali mravně takříkajíc, ale ty pokuty jsou už teď docela vysoké a ČTÚ je...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A tohle to, o čem mluvíte, to je moment, který pomůže tomu trhu nebo ne?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Určitě je dobré pro spotřebitele, když se budou moc vyjádřit k tomu, když jim někdo změní smlouvu a eventuálně ji vypovědět bez penalizace. Už tady bylo také zmíněno to, že zatím v tom zákoně je to, že nebudou dovoleny ty individuální ceny, což evidentně klienty poškodí. Pokud se týká té části, která by měla být věnována mobilním operátorům, tak na to stát vypíše aukci tak, jak je v tom zákoně. Ta má přinést asi 4 miliardy korun. Toto číslo není moc reálné, protože operátoři se moc nehrnou do toho, aby teda obsazovali tuto frekvenci, protože mají docela dost starostí s tím, aby tady zavedli to LTE a 5G. Takže ta částka je namalovaná, nevím, jestli někdo bude ochoten tuto částku zaplatit, ale pořád se bavíme o tom, že...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, tak já se omlouvám, já dám prostor...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
...prozatím nevidím žádný tlak na snížení té nekřesťanské ceny mobilních dat. To prostě v tom zákoně není.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To byla jasná odpověď na moji otázku, já dám prostor i panu Kubovi. Je to něco, co přinese tomu trhu, co bude pozitivní pro ten trh, když to vezmeme konkrétně, proto, abychom měli levnější a víc dat, internetových dat v mobilních telefonech, pane Kubo?

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Pane redaktore, ten zákon sám o sobě a možná v té složitosti, jak ho popsal pan poslanec Pilný, si nejsem jist, jestli mu všichni posluchači nebo vaši diváci rozuměli. Já se pokusím vypíchnout ty věci, které se diskutují a možná ty spotřebitele těch dat nejvíce zajímají. Ten zákon nastavuje podmínky spolupráce nebo vztahu mezi tím mobilním operátorem a tím člověkem. A dnes bohužel ten vztah funguje tak, že vám může ten operátor změnit tu smlouvu, může být pro vás nevýhodnější a vy z ní nemůžete odstoupit, pokud se neprokáže, že to byla podstatná změna. To, co dnes pan poslanec Pilný kritizuje v tom zákoně, je a je třeba panu poslanci říct, že to byl poslanec jejich hnutí, který to tam prosadil, protože řekl, že mu to přinesli operátoři, protože operátorům to vyhovovalo a zhoršovalo pozici zákazníka. Pokud se toto změní, může se zlepšit pozice zákazníka a tak se i zlepšit, řekněme, ta cenová nabídka. Ten trh bude vždycky jenom o konkurenci, a protože toto je odvětví, které nemůže dělat každý, každý si nemůže otevřít mobilního operátora, protože to nejsou rohlíky, má to nějakou infrastrukturu, tak je tady stát a Český telekomunikační úřad, který musí tento trh regulovat. To znamená chránit toho zákazníka a já říkám, že tato vláda, poslanec hnutí ANO bohužel tyto věci nedělá a proto to postavení je horší a proto ty ceny jsou zbytečně vysoké. To jsou věci, které, když se v tom zákoně změní, tak se samozřejmě může ta situace uvolnit. Co se týče těch pokut, o kterých mluvil pan poslanec Pilný...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, já dám prostor, já dám prostor panu poslanci, aby na to mohl zareagoval.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Já bych ale rád řekl...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Hned vám dám prostor, nebojte.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
...k těm pokutám si myslím, že je to poměrně důležité. Já se nebojím.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Nebojte, já vám dám prostor. Ale zaznělo tady 2014 váš poslanec, abychom byli konkrétní, pan poslanec Flégr. To je ten důvod, proč to v současném zákoně je to, o čem se tady bavíme.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ale já o tom vím, já jsem také řekl, že v tom zákoně je určitě ta pozitivní věc, že toto se změní...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A vy jste, abych vám skáču do řeči...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ano?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy jste i pro to tehdy hlasoval, zvedl jste...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Je to docela možné, protože tehdy nás mobilní operátoři přesvědčovali, že mají problémy s těmi zákazníky, kteří uzavřeli nějaké smlouvy a oni je vypovídají a vlastně je pro ně nevýhodné.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A teď se ukazuje, že to, co jste odhlasovali, je nevýhodné pro koncového zákazníka.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
To, co jsme odhlasovali, evidentně nevýhodné je, ten zákon to napravuje. To je dobře, ale já znova mluvím o tom, že o tom ten zákon není. Já jsem tady mluvil o těch problémech té terestrické televize, které...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Dopadne na ty lidi prostě v miliardách.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Rozumím. Já dám prostor dokončit panu Kubovi jeho myšlenku.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Ale on především o tom také ten zákon je, pane poslanče Pilný, a jestli jste něco pokazili a teď tady před volbami říkáte, že vy budete ta vláda, která to zachrání, přitom jste to změnili a to postavení zákazníka zhoršili, tak je to prostě politická hra před volbami. A co se týče těch pokut. Vy jste zmínil, že jsou vysoké. Tak já vám říkám, že teď v tom zákoně je třeba maximální částka 20 milionů korun a vaše hnutí, vaše ministerstvo vedené Andrejem Babišem velmi razantně třeba pokutuje malé podnikatele a živnostníky u EET. A já vám dám příklad, když si nedá za kasu označení, že musí evidovat EET, tak mu dáte 50 tisíc pokutu, když neodvede ty tržby do EET, nepošle, tak mu dáte půl milionu korun. Půl milionu korun ty živnostníci třeba nevydělají za celý rok. Já nevím, jestli to ještě v Poslanecké sněmovně jakoby víte. A dneska jsou operátoři, kteří mají obraty 35 miliard, vydělají třeba 4 až 5 miliard korun za rok a vy mi tu tvrdíte, že pokuta 20 milionů korun je vysoká. Vždyť to ten operátor vydělá možná za půl dne...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, rozumím. Nechám reagovat pana poslance Pilného.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Já jsem přece nic takového neřekl. Nevím, jak souvisí EET s tím, co zrovna probíráme...

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Vy jste řekl, že pokuty v zákoně jsou dostatečně vysoké...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Já jsem nic takového neřekl, já jsem jenom řekl to, že Český telekomunikační úřad do teď vůbec žádnou pokutu v maximální výši neuděluje, to znamená, když zvýšíme...

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Protože on má přeci nějaký mechanismus...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kubo, já se omlouvám, nechte, prosím, pana poslance domluvit. Děkuji.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Prostě zvýšení těch pokut, já proti tomu nic nemám, ale Český telekomunikační úřad do teď vůbec nevyužil ani toho maxima, které tam je. Takže prosím klidně ty pokuty zvyšme, ale pak je to také otázka toho, co dělá Český telekomunikační úřad. A znova říkám, že ta oprava, kterou způsobil náš poslanec a kterou jsme teda odhlasovali v parlamentu, byla prostě špatně, je potřeba ji napravit. To je jediné snad, co je v tom zákoně dobře. Ty pokuty prosím mohou být klidně extrémní, ale nejdřív je musí někdo udělit, vážený pane bývalý ministře Kubo. To se neděje.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Můžete reagovat, pane Kubo.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Vážený pane poslanče, ono je třeba taky se podívat, jakým způsobem to ČTÚ je musí udělovat. Ono musí obhájit a musí je za určité porušení nějakých principů udělovat v určité výši. To znamená, ono nemůže u jednotlivých porušení těch smluvních podmínek okamžitě vypálit někomu tu nejvyšší pokutu, protože soud by to zrušil, musí používat nějaký mechanismus. Ale musí mít nějaký nástroj. Stejně jako jste vy použili nástroj na všechny podnikatele, aby se v tom nějakém dobrém slova smyslu báli nepoužívat to EET a říkáte: my vám dáme pokutu půl milionu korun, když nebudete odesílat účtenky, tak i ten operátor přeci musí mít obavu, že když nebude dodržovat ty podmínky vztahu s tím zákazníkem, tak se musí bát. Já vám na rovinu říkám, že mobilní operátor, který vydělává řádově miliardy korun, se z pokuty 10 milionů rozhodně nezhroutí. Podívejte se, co to jsou za položky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám ještě prostor, jestli chcete k tomu něco dodat, pane Pilný.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
A tak ani tyto pokuty nebyly udělovány a prostě pokud říkáte, že na to musí být nějaké oprávnění, které pak posuzuje soud, tak to přece bude platit i v tom novém zákoně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, na závěr poslední otázka na vás na oba. Začnu u vás, pane Pilný. Má teda být tato novela schválena?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Pan premiér dneska ráno ustoupil od toho, aby ta novela byla projednávaná v tom zrychleném řízení, to znamená na jednom zasedání sněmovny. Mluví se o zkrácení lhůty, ale mně teď připadá po tom, co jsem se přesvědčil o tom, co bude v tom terestrickém vysílání, že ten spěch je právě proto, že už se vlastně rozjely nějaké procesy a nemají žádnou legislativní oporu. To v zákoně není. Nejsou tam dokonce ani ty finanční podmínky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Odpověď na moji otázku je?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Takže ten spěch je zřejmě zaviněn tím, že to je potřeba uvést do souladu...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Moje otázka byla, jestli zákon ano nebo ne?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
O tom bude velká diskuse v Poslanecké sněmovně, předpokládám.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A váš názor?

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Můj názor je ten, že pokud někdo nevyvrátí to, co jsem tady říkal, a ten dopad na ty občany je katastrofální...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, nechci vám skákat do řeči...

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Rozhodně se mi nezdá, že bych měl ten zákon podporovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Děkuju za odpověď. Pane Kubo, myslíte si, že by ODS měla ten zákon podpořit?

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Ten zákon nese určité změny v té první oblasti a ty jsou složité a už nemám čas se do nich pouštět, ale aby vláda napravila to, co způsobila občanům, že zhoršila jejich postavení prostě na trhu s mobilními operátory, tak to její závazek, je to na koalici, ta vládne, ta potom bude dělat s občany nějaké účty, co dokázala. My jsme připraveni podpořit všechny věci, které povedou k tomu, že se opět vrátí to, co bylo za nás, že se bude zlepšovat pozice zákazníka vůči mobilním operátorům a jedině to povede ke snížení těch cen na tom trhu. To je logické.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím vašemu argumentu. Pánové, mnohokrát vám děkuju za debatu ohledně telekomunikačního zákona dnes tady ve studiu. Mějte se hezky. Na shledanou.

Ivan PILNÝ, předseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Díky za pozvání, hezký večer.

Martin KUBA, expert pro oblast hospodářství a exministr průmyslu /ODS/:
Děkuji, hezký večer.

Martin Kuba

expert pro průmysl a obchod