1. prosince 2020

Události ČT: Prezident se chystá daňový balíček vetovat

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Prezident Miloš Zeman dnes prostřednictvím mluvčího pohrozil, že v případě zvýšení slevy na poplatníka u daně z příjmu bude vetovat celý daňový balíček na rok 2021. Zároveň kritizoval, že zákon časově neomezuje snížení daně u zaměstnanců jen na 2 roky. Právě na tom se dohodl s premiérem Andrejem Babišem. Sněmovna schválila snížení daní z 20 na 15 % z hrubé mzdy a zároveň zvýšení slev na dani o 9 000 ročně.

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky
Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Hradě ministryně financí Alenu Schillerovou. Oznámil jí, že se rozhodl vetovat daňový balíček, a to především z důvodu zvýšení daňové slevy na poplatníka, která podle názoru prezidenta republiky výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně fiancí /nestr. za ANO/:
Já k zvýšení slevy na poplatníka dám negativní stanovisko. Samozřejmě budu muset respektovat vůli
Senátu a případně potom vůli Poslanecké sněmovny. Takže až budu informovat Senát, ale samozřejmě je to v jejich rukou.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Senát projedná daňový balíček 10. prosince. Většina klubů alespoň na částečném zvýšení slevy na poplatníka trvá. Říkají, že zvýšení daňových slev je spravedlivější než snižování sazeb.

Šárka JELÍNKOVÁ, předsedkyně
senátorského klubu, 1. místopředsedkyně strany /KDU-ČSL/:
Sleva daně na poplatníka na rozdíl od zrušení superhrubé mzdy pomáhá lidem, kteří mají nižší příjmy, pomáhá rodinám s dětmi.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Názor předsednictva hnutí STAN byl takový, aby návrh tohoto zákona byl zamítnut. Samozřejmě, že my jsme tento postup doporučovali i našim
senátorům.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí je
Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer, pane předsedo. Jak vy čtete vzkaz prezidenta ohledně vetování daňového balíčku, vymezuje mantinely pro senátory?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Já myslím, že nevymezuje. Nám jde o to, abychom v S
enátu našli dobrou dohodu. Máme tam nejsilnější senátorský klub, snažíme se jednat s dalšími senátorskými kluby. To, co je pro nás důležité, je, aby i po jednání Senátu byla zachována ta dobrá zpráva, že lidé budou mít snížené daně a že od února budou mít vyšší příjmy nebo v únoru najdou na svých výplatních páskách více peněz. To je pro nás důležité a v tomto směru vedeme ta jednání v Senátu. Samozřejmě je taky potřeba, aby se nezapomnělo na kompenzace obcím a krajům. A myslím si, že dosáhneme nějaké dobré dohody v Senátu. V tomto směru jsem optimista.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Tak buďme detailnější.
Senát chce rozpočtově odpovědnější návrh, řekl předseda horní komory, co konkrétně budou tedy prosazovat senátoři za ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My navrhujeme, aby zůstala zachována ta patnáctiprocentní daň. Samozřejmě jsme realisté, je tam i ta 23%. My chceme snížit tu slevu na poplatníka tak, aby celkově jsme se pohybovali v nějakých 90 miliardách, které zůstanou občanům. A jde nám taky o to, abychom dosáhli dobré dohody ve věci kompenzací obcím a krajům. A to, co je pro mě naprosto důležité a pro naše
senátory, je, abychom zachovali to, že snížíme daně a budou mít lidé vyšší příjmy. V době ekonomických obtíží nebo ekonomické nejistoty je toto zásadní a důležité.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vy jste mluvil o tom, že koordinujete postoj pro hlasování v
Senátu, že se tam snaží najít ODS spojence, jak se stavíte k dalšímu vyjednávání potom ve Sněmovně? A konkrétně mě zajímají strany TOP 09 a lidovci. Lidovci by zřejmě chtěli šestnáctiprocentní daň z příjmu, vy už jste oznámili, že společně půjdete do sněmovních voleb, tak bude teď nějaká koncentrace názorů, budete více spolupracovat právě s těmito dvěma stranami?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My máme v
Senátu společný klub s TOP 09 a samozřejmě ten je největší, ale tu většinu v Senátu musíme najít. Podle mě je teď podstatné, abychom dosáhli dobrého řešení v Senátu a s tímto řešením, které bude mít šanci po tom, aby prošlo Poslaneckou sněmovnou, přišli do Poslanecké sněmovny, to je náš úkol. A my ta jednání vedeme a já si myslím, že mohou dobře dopadnou. Občanská demokratická strana přišla s variantami, jak postupovat v Senátu. Ty varianty jsme veřejně oznámili. A teď jednám. Já myslím, že to, co je důležité, není, aby jedna strana vyhrála nebo vyhrála nějaká skupina, pro nás je důležité, aby vyhráli občané a vyhráli tím, že budou mít nižší daně a vyšší příjmy, a k tomu směřujeme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, děkuju vám za rozhovor, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS