3. září 2020

Opozice svolává mimořádnou schůzi Sněmovny, chce řešit hlavně podporu živnostníkům a důchody

(www.ods.cz) ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN odevzdaly podpisy potřebné ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. ODS chce prosadit prodloužení odpuštění odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku, lidovci se chtějí věnovat důchodům, TOP 09 podpoře kultury a STAN usnadnění získání ošetřovného. Opozice chce projednat také senátní návrh na finanční kompenzace krajům.

„Chceme prosadit odpuštění odvodů na sociální pojištění živnostníkům a firmám s maximálně 50 zaměstnanci do konce tohoto roku. Děje se totiž přesně to, před čím jsme varovali, s koncem úlev mnoho živnostníků ukončilo, nebo přerušilo svou živnost. Dopady vypnutí ekonomiky neskončily 31. srpna a stát musí udělat všechno pro to, aby podnikatelům ulehčil těžkou situaci. Ve Sněmovně chceme schválit také finanční kompenzace pro kraje, které postihl v koronavirové krizi výpadek příjmů. Vláda ignoruje podnikatele, živnostníky a kraje, proto s řešením opět přicházíme my,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„KDU-ČSL chce finančně zohlednit především ty nejohroženější seniory. Podle nás rozhodně není potřeba, aby jednorázovou částku 5 000 Kč k důchodu čerpali důchodci s nadstandardními příjmy, případně ti, kteří stále ještě pracují. Peníze se musí dostat především k těm, co mají nejmenší příjem, nejčastěji se jedná o vdovy a vdovce. Zároveň je však zapotřebí ošetřit i to, aby kvůli jednorázovému navýšení tito lidé nepřišli o různé dávky a příspěvky, které nyní s ohledem na nedostatečný příjem dostávají. Dlouhodobě pak chceme finančně podpořit maminky a všechny rodiče, kteří pracovali a přitom vychovali své děti. Stát je kvůli menšímu počtu odpracovaných let a sníženým úvazkům doslova potrestal nižším důchodem, proto lidovci opakovaně navrhují navýšení jejich důchodu o 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Na rozdíl od vlády chceme pomoci v oblastech, kde je pomoc skutečně zapotřebí. Rušení koncertů, festivalů a další omezení v oblasti živé kultury vystavují umělce vážným existenčním problémům, proto se k nim nesmíme obracet zády. Zákon o kompenzačním bonusu umožňuje, aby vláda svým nařízením prodloužila podporu až do 31. 8. 2020. Na mimořádné schůzi budeme usnesením Poslanecké sněmovny vládu vyzývat, aby tak učinila i vůči OSVČ v oblasti živé kultury,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Situace se objektivně zhoršila, protože celé léto vláda ignorovala nejen důsledky, ale i prevenci dalšího růstu. Nedovolíme, aby se kvůli tomu celá země opět vypnula. Když se v tom teď ministři topí, chceme jim pomoci a ukázat jim směr, jak z téhle šlamastiky ven. V nouzi by nikdo neměl odmítnout nabízenou pomoc, ani současná vláda,“ dodává předseda hnutí STAN Vít Rakušan.