29. května 2020

ODS: Podnikatelé i obce potřebují pomoct, navrhujeme snížení daní a mimořádné příspěvky

(www.ods.cz) ODS navrhuje v rámci koronavirových zákonů zavedení dvou sazeb DPH, zvýšení hranice pro odpisy, mimořádný příspěvek pro obce a navýšení limitu pro povinné plátce DPH. Podle občanských demokratů taková opatření pomohou podnikatelům, lidem i samosprávám v řešení následků pandemie COVID-19.

„Daně mají být co nejjednodušší, obzvlášť ve chvíli, kdy se občané a podnikatelé potýkají s dopady pandemie COVID-19. Dlouhodobě prosazujeme, že by měly být v ČR pouze dvě sazby DPH. Proto v rámci daňového balíčku navrhuji přesun všech položek z 15% sazby do 10% sazby DPH. V rámci podpory podnikatelů předkládáme také návrh na zvýšení hranice pro odpisy, aby mohli podnikatelé více investovat,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Stát musí udělat všechno pro to, aby obce a kraje nemusely zásadně omezovat investice. Je potřeba, aby stát kompenzoval pokles příjmů spojený s podpůrnými programy pro podnikatele. Cesta, kterou navrhuje ministryně Schillerová, je postavená na hlavu, protože místo okamžité pomoci zatíží obce jen další administrativou a způsobí další nespravedlnosti. Proto navrhujeme okamžitou pomoc ve formě přímého příspěvku 1 000 Kč na obyvatele pro obce a 400 Kč na obyvatele pro kraje,“ vysvětluje místopředseda ODS Martin Kupka.

„V rámci projednávání daňového balíčku navrhuji navýšení limitu obratu, jehož překročením vzniká povinnost plátce DPH, z jednoho na dva miliony korun. ODS tento krok prosazuje dlouhodobě a já jsem přesvědčen, že obzvlášť v současné době podnikatelé potřebují podnikat a pracovat, ne se zabývat administrativou a papírováním, které je stojí čas a peníze,“ doplňuje poslanec ODS Vojtěch Munzar.

„Důležité je, aby peníze zůstaly lidem v kapsách. Stát jim nejvíc pomůže snížením daní. Proto navrhuji zvýšení základní slevy na poplatníka o více než 5 000 Kč. Kromě toho, že podpoříme spotřebu, jsem si jistý tím, že lidé s penězi naloží lépe, než stát,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.