9. dubna 2020

Kompenzační bonus zaplatí také obce a kraje. Vláda by to neměla zamlčovat

(www.ods.cz) ​​​​​​​Finanční náklady na kompenzační bonus pro OSVČ nezaplatí jen státní rozpočet, ale jde téměř z jedné třetiny na vrub příjmů rozpočtů obcí a krajů. Jedná se totiž fakticky o vratku z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, a proto její vyplacení bude mít ve stávajícím daňovém systému za následek pokles daňových příjmů obcí a krajů. Vláda by to neměla zamlčovat. Před dnešním hlasováním Senátu o pomoci živnostníkům to uvedl předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Vladislav Vilímec.

„Kompenzační bonus představuje zásadní pomoc, která umožní přežít živnostníkům, kteří byli během koronavirové epidemie nuceni své vlastní živnosti uzavřít nebo omezit. Proto měl od začátku mou podporu. Vláda ale zamlčuje, že náklady na tento bonus ponesou ve stávajícím daňovém systému také obce a kraje. Považuji za potřebné na to upozornit, mimo jiné i s ohledem na jakékoliv další budoucí debaty o financování obcí a krajů a zvyšování nároků na jejich rozpočty,“ řekl senátor Vladislav Vilímec.

Vladislav Vilímec uvítal, že původní vládní návrh na poskytnutí kompenzačního bonusu se v průběhu projednávání ve Sněmovně podařilo upravit, a to i díky ODS. Podařilo se například prosadit jednodušší proces podávání žádosti, kdy živnostníkům postačí zaslat její podepsanou kopii e-mailem.

Vladislav Vilímec

krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení