5. dubna 2020

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máme za sebou další týden života v karanténě. Další týden života s rizikem nákazy. I dnes všechny souvislosti a dopady na náš život probereme v Partii televize Prima. Proč je nutné žít v nouzovém stavu a jaké chyby dělá vláda? Vítejte v Partii, kterou pro vás živě vysíláme z Lichtenštejnského paláce. Mým hosty dnes jsou
předseda ODS Petr Fiala, místopředseda sněmovny. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A Ivan Bartoš,
předseda Pirátské strany a poslanec. Dobrý den i vám.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A budu se ptát i Jana Hamáčka, předsedy ČSSD, ministra vnitra, prvního místopředsedy vlády a teď už i předsedy ústředního krizového štábu. Jan Hamáček z bezpečnostních důvodů poskytuje rozhovory pouze přes Skype, tady v Lichtenštejnském paláci být nechtěl, anebo nemohl, proto jsme rozhovor pro vás předtočili, a to i z technických důvodů, které jsou spojené s přechodem do našeho nového studia Na Vinici. Já vám děkuji za pochopení a, pánové, vám děkuji, že jste přišli. Čísla z dnešního rána, v Česku je podle nich 4475 nakažených lidí, 62 lidí zemřelo a uzdravilo se 78 lidí. Celkem bylo provedeno přes 80 000 testů. Takto hodnotí situaci, aktuální situaci Jan Hamáček. Dobrý den, pane ministře. V sobotu přibylo hodně nakažených, ale zároveň bylo i hodně testovaných, stále platí, že je mírný důvod k optimismu?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Dobrý den, stále platí, že ta čísla jsou lepší, než jsme očekávali, a co je z mého pohledu klíčové, je, že zejména ty mezidenní nárůsty, pokud se zprůměrují do nějaké širší doby, tak klesají a drží se pod 10 procenty. To je dobrá zpráva, ale současně to stále znamená, že roste počet nakažených, jakkoliv pomaleji, takže to není žádný signál k tomu, abychom teď nějak radikálně uvolňovali ta opatření, je to důkaz, že fungují. Já chci poděkovat všem občanům za to, že dodržují nařízení vlády, ale rozhodně teď není doba na to, abychom nějak radikálně ta nařízení měnili, protože to riziko, že můžeme spadnout zase do té spirály tak, jako Itálie nebo Španělsko, tady pořád ještě je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že Češi dodržují restrikce vlády, máme za sebou zhruba polovinu víkendu, my spolu mluvíme v sobotu večer, máte nějaké informace od policie, jak se Češi chovali? Bylo jakžtakž hezké počasí, shlukovali se? Chodili na ty turisticky atraktivní místa? Máte nějaké informace?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
My jsme v sobotu po jednání s panem prezidentem společně s panem policejním prezidentem využili čas a zkontrolovali jsme z policejního vrtulníku okolí Prahy a i na těch turisticky exponovaných místech, jako je Amerika, Křivoklát, Karlštejn, potom v Praze, Šárka, pražské parky, Stromovka, tak bylo vidět, že lidé dodržují ta nařízení, bylo tam minimum lidí, a pokud byli, tak netvořili žádné větší skupinky, nezaznamenali jsme žádný problém. A jak mám hlášení i od policejních hlídek, tak v sobotu ta situace byla podstatně lepší než minulý týden.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pociťujete i vy mírný optimismus, pane
předsedo Fialo?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Určitě je dobře, že slyšíme čísla, která se dají interpretovat pozitivně, vyhráno ale v žádném případě není. A to, že se v České republice zvládá držet to rozšíření pandemie v nějaké rozumné míře, za to je opravdu potřeba poděkovat občanům, kteří maximálním možným způsobem se snaží dodržovat ta opatření, chovají se odpovědně. Tam, kde selhala vláda, tak ji nahradili, ušili si všichni roušky, dělá celá společnost všechno pro to, abychom si s tím poradili, a to je dobře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, poděkovat občanům, nikoliv vládě?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Není to vůbec jednoduché. A to, že to takto zvládáme, to je zásluha lidí, kteří dodržují ta opatření a kteří se chovají odpovědně. Je to taky zásluha, abychom nezapomněli, třeba primátorů a starostů, kteří nahradili vládu tam, kde třeba nedokázala poskytnout ochranné pomůcky. A ta situace pořád trvá, protože třeba v sociálních službách vidíme, že ty ochranné pomůcky nejsou. Takže opravdu je potřeba poděkovat lidem, kteří tímto způsobem s pandemií bojují. A myslím si, že to je dobře. Vyhráno určitě není, když se podíváte i na to mezinárodní srovnání, tak Česká republika se pořád v tom počtu prokázaných případů nakažení pohybuje někde mezi dvacátým, dvacátým pátým místem na světě tak, jak jsme na tom byli před 14 dny. A to jenom taky ale ukazuje to, že je potřeba vážně přemýšlet nad tím, co budeme dělat dál. Jak začít uvolňovat ta opatření a která, k tomu se určitě dostaneme. Ale to je to důležité, co by měla vláda teď udělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vy jste stejně optimistický jako pan předseda Hamáček? Pociťujete jistou úlevu, když vidíte ta čísla?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Pojďme si říct, na základě čeho ta poměrně silná restriktivní opatření byla zavedena, a my jsme v danou chvíli i jako zástupci opozice tu vládu v tom podpořili. Proč? Protože nechtěli jsme se dostat do situace, kdy zdravotní systém České republiky, nemocnice, nebude vybaven, budeme muset vybírat mezi pacienty, kterým pomůžeme, kterým nepomůžeme, jako se v některých zemích děje. Takže tady teď hovoří o číslech počet zjištěných případů, ta protestovanost je relativně malá. Já jsem rád, že teď už zaznívá, že se bude třeba testovat v těch zařízeních pro seniory pravidelně. Ale když jsme si řekli, že chceme skutečně zabránit tomu prudkému nárůstu, a to se ale týká těch lidí, kteří mají závažný průběh této nemoci, takže to jsou ty rizikové skupiny. Takže došlo k oddělení, vlastně lidé se nepotkávají v těch běžných věcech, i když do obchodů stále chodí, a to je dobře, možná by mohli i na ty farmářské trhy. Takže nám se podařilo zabránit tomu skokovému nárůstu, kdy by selhával zdravotní systém v té první linii. Podle mě je důležité, aby pan Hamáček, ale popřípadě i celá vláda, až budeme v úterý jednat ve sněmovně, řekl, kdy teda si řekneme, že jsme zastavili ten nárůst, systém zdravotní je připraven na ten, řekněme, průběh té pandemie světové nebo v tom českém měřítku, protože to chvíli potrvá, a začít se bavit o tom, která opatření můžeme rozvolnit. Druhá věc, a tam to selhání vidím velmi velké, protože to zaznělo úplně na začátku, to zaznělo od Evropské unie, to zaznělo od Světové zdravotnické organizace. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 65 let. To zaznívalo. Ti senioři. Možná o něco mladší, ale je to tato věková hranice, kteří trpí nějakými zdravotními problémy. Ale to zaznělo i od vlády a první výhrada byla, aha, tak ty děti z těch škol budou doma u těch seniorů a ty nakazí, dobře, to se nějak přešlo. Ale najednou paní ministryně Maláčová teprve před čtrnácti nebo před týdnem zjistila, že Ministerstvo zdravotnictví, které to podle ní mělo dodat, i když si to nemyslím, nevybavilo ty domovy seniorů. Tam jsou jako desetitisíce a statisíce lidí. A stále si myslím, že jak službami, tak podporou toho segmentu 65+ ta vláda dělá jako málo, a pokud teď vzniká metodologie, jak zaškolovat zaměstnance třeba těch domovů pro seniory, tak je to velmi špatně. Takže pokud ta vláda hovořila o dvou prioritách, tak první za drastického opatření se nám evidentně daří, ale nevíme, kdy to skončí, jaké je to číslo, kdy si řekneme - zastavili jsme to a můžeme nějak se zase začít rozvíjet. A druhá, tam to selhání vidím velmi závažné, já jsem se byl podívat v některých těch domovech za dodržení veškerých teda předpisů a ta situace je tristní nejenom v Praze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili pan Fiala vládě nepoděkoval, vy slova díky také nemáte.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já bohužel, pan premiér Babiš na stůl položil, jak bychom měli být na jedné lodi, a já když vidím, jak hluší jsou vůči racionálním návrhům nejenom opozice, ale i ekonomů a jaký chaos vlastně v těch jednotlivých vyhlášeních probíhá, jednou to je tak, druhý den to je jinak, jednou vám dáme 25 000... Já bych byl rád, kdyby ta vláda skutečně komunikovala, kdyby to nebyly ty projevy premiéra, kde všem řekne, jak je všechno sluníčkové a jsme na jedné lodi, a na druhou stranu potom pouští ty nedodělky a chaotické návrhy, viz poslední pětadvacítka paní ministryně Schillerové.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Když jste se nás ptala na to poděkování. No, podívejte se, my jsme, a to si myslím, že je důležité, podpořili všechna klíčová rozhodnutí vlády v těch prvních dnech a týdnech, protože šlo o rychlost, protože šlo o prevenci, protože bylo potřeba něco udělat. Současně jsme vládu upozorňovali na chyby, které dělala, a vláda v těch chybách pokračuje, dělá je dál a dál. A já za vlastně nejhorší považuji to, že se lidem neříká pravda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V čem se lidem neříká pravda, pane
předsedo?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Například s těmi ochrannými pomůckami. Když se tady objevil nedostatek ochranných pomůcek pro lidi v první linii, zdravotníky, lékaře, premiér Babiš řekl, všude jsou, já vám je osobně dovezu, pak se ukázalo, že toho vůbec nejsou schopni. Teď se zase neříká pravda, pokud jde o ochranné pomůcky v sociálních službách, v domovech seniorů, tam jich není prostě dostatek. A myslím si, že první krok, jak si s tím můžeme opravdu poradit, je, že vláda bude říkat lidem pravdu a bude otevřená. A druhá věc, a tu chci říct jako velmi podstatnou a říkám ji poprvé tady v tomto pořadu televize Prima. Podle mě skončilo to období, kdy opozice dávala vládě jakýsi bianco šek. Vláda dělala rozhodnutí, my jsme řekli dobře, pak je zdůvodňovali dodatečně a tak dál. Teď je potřeba, aby vláda představila plán, co bude dál, aby vysvětlila, jaká opatření se chystá udělat, a aby je důkladně zargumentovala v
Poslanecké sněmovně. To období bianco šeku toho prvního nárazu té krize končí a teď se bavme o tom, co budeme dělat pro to, abychom se vrátili do normálního života, byť třeba on nebude úplně normální.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Který termín pro prodloužení nouzového stavu, pane
předsedo ODS, podpoří v úterý při hlasování? 30. duben?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Pokud podpoříme, tak chceme vidět, proč to vláda potřebuje, k čemu je nouzový stav, jak využila ten dočasný, musí vyvrátit i některé pochybnosti, které vnesla do veřejného prostoru vláda sama, potřebujeme skutečně nouzový stav, když vláda rozhoduje najednou podle zákona...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili, promiňte, je možné, že nepodpoříte vůbec prodloužení nouzového stavu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Moment. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví, to je otázka, na kterou musí vláda odpovědět. Musí nám říct, jaká opatření chystá, a pak jsme připraveni podpořit prodloužení nouzového stavu o 14 dní. Ale vláda sama tou svou právní kličkou vlastně vytvořila ten otazník. Je potřeba nouzový stav? Možná ano. Tak nám to vysvětlete, proč. A 14 dní je dost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši. Jak budete hlasovat vy?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já ze svého pohledu. My jsme ten dubnový termín, myslím, že když to přišlo na stůl, zmiňovali jako první, zejména z toho důvodu, že některá ta opatření, která ta vláda navrhla, končí k tomu dubnu. A je ten konečný duben, ten poslední duben je i smysluplný pro lidi. Protože oni nevědí, odkdy to platí, jako tam je jasné, končí měsíc, dochází k nějakému přelomu. Podle mě strašně důležité je, co zazní na poli sněmovny toto úterý. Já jsem vyzval někde třicátého, myslím si, že to není nějaký jako politický útok prostě, když premiér Babiš v médiích řekne - žádná strategie není potřeba, děláme rozhodnutí ze dne na den, a v otázce je budoucnost České republiky, zdraví občanů, ale ekonomika České republiky od malého podnikání až po ty největší firmy, tak skutečně by mělo zaznít minimálně, co bude do konce května. Jaká jsou ta čísla, a to není „stav je relativně dobrý". Pojďme si říct, denní přírůstek nakažených je tolik, mezi seniory máme, nemocnice jsou vybaveny. Znamená to, že k tomu a tomu datu můžete očekávat nějaké zmírnění. Jak pro lidi, tak třeba pro firmy, protože Česká republika se semknula, lidi jsou ochotný se uskromnit, chodí se jenom nakupovat, šijou roušky, firmy najednou začaly inovativně nabízet nějaké své prostředky, univerzity. Ale vy musíte říct, dokdy to bude a za jakých podmínek, aby ty lidi mohli čekat. Hele, je to dobrý, vyvíjí se to tím směrem, ta vláda nemá plán. A já tady plně souhlasím s panem předsedou Fialou, prostě to není jako management krizový. Pandemický plán z roku 2011 hovoří: uděláme A, B, C, budeme to komunikovat, bude ústřední krizový štáb, budou jasná data, která se nedají dezinterpretovat, pomůžeme rizikovým skupinám, zabezpečíme zdravotnictví. A podle něj vláda má jet a to má předkládat sněmovně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy budete chtít, promiňte, od vlády slyšet, pojedeme podle pandemického plánu, nebo co budete chtít?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Ne, plán vlády. My chceme slyšet plán vlády, ale co my. To musí slyšet veřejnost. V příštích týdnech budeme postupovat takto a takto, budeme uvolňovat tato opatření za těchto předpokladů. My jsme připraveni udělat, zvýšit počet testovaných, více chránit seniory, více chránit ohrožené skupiny, a díky tomu můžeme uvolnit tuto část trhu a tyhle věci. Vždyť lidé si... Prosím vás, je přece úplně jasné, že když někdo trpí, a spousta podnikatelů, lidí trpí těmito opatřeními a hrozí jich krach jejich firmy, mají právo vědět, za jak dlouho to vláda uvolní, jaký má plán, co chystá. To, o čem mluvíme, to není nějaký požadavek, který jsme si tady vymysleli. To je úplně běžné v zahraničí a je potřeba, aby česká vláda přistoupila k systematickému způsobu řešení té krize.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Jestli můžu zareagovat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, já navrhuji, pojďme si pustit, co říkal Jan Hamáček k tomu, jak vás bude přesvědčovat v
Poslanecké sněmovně, protože Jan Hamáček je přesvědčený, že nouzový stav by měl platit od 11. dubna ještě dále měsíc. Pojďme si ho pustit. Jste si stoprocentně jistý, že to prodloužení nouzového stavu bude nutné až do poloviny května?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Za sebe ano, protože dokážu odhadnout, co všechno bude potřeba v tom následujícím měsíci, a v tomto mě podpořili i všichni členové ústředního krizového štábu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale promiňte, nepodpořil vás pan premiér, který řekl - do konce dubna je to fajn.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Samozřejmě, tak je to lepší než nic, pokud by sněmovna se rozhodla, že ten stav nouze neprodlouží, tak nemůžeme nakupovat ochranné prostředky, nemůžeme efektivně bojovat s tím koronavirem, a to snad nikdo nechce. To znamená, pokud se to z té odborné roviny posouvá do roviny politické a opozice nebo ti, kteří tomu brání nebo chtějí víc debatovat, chtějí debatu ve sněmovně, fajn, já jsem na to připraven a budu vysvětlovat, proč si myslím, že je to potřeba prodloužit, nicméně pokud sněmovna rozhodne, že to bude jenom do konce dubna, my se s tím samozřejmě popasujeme a jsem stoprocentně přesvědčen, že do konce dubna předstoupí vláda znovu před
Poslaneckou sněmovnu a bude požadovat další prodloužení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vy říkáte, že budete opozici v
Parlamentu přesvědčovat, můžete to dělat i nyní, protože teď v Partii vás poslouchají zástupci opozice, předsedové ODS a Pirátů, proč je to nutné? Oni tvrdí - nedáme vládě bianco šek, jenom do konce dubna, pak se o tom budeme bavit dál.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Ono stačí si přečíst ten krizový zákon a přečíst si, co všechno by vláda nemohla dělat, kdyby ten nouzový stav neplatil, a já věřím, že jak pan předseda Bartoš, tak pan předseda Fiala pochopí, že pokud máme takovouto kritickou situaci, stále nám roste počet nakažených, tak vláda na to prostě musí reagovat, tak představa, že najednou tadyto oprávnění vládě sebereme, to je, jako kdybyste sebrali hasičům stříkačku a dali jim do ruky hasicí přístroj. To prostě ten požár neuhasíte.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pochopíte to, pane předsedo?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já nechci tady pana ministra obviňovat z demagogie, ale ten krizový zákon pamatuje na nějaké specifické momenty. Že třeba vyžádám ty studenty, aby šli pomáhat do zdravotnictví. Tam je na začátku v tom krizovém zákoně vyjmenováno, na co se to všechno váže. Pokud se vláda přepla do režimu, že jedeme podle zákona o ochraně zdraví, tak je to úplně irelevantní. Já chápu, a proto můžeme jít na nějakou kratší dobu, že to má jisté výhody v nějakých krocích, ale to, že jsou zavřeny firmy, to, že jsou zavřeny provozovny nebo i restaurace, to vlastně s tím krizovým zákonem v tuto chvíli vůbec nesouvisí. A on to není žádný bianco šek, ta vláda si samozřejmě nemůže dělat, co chce. Ale psychologicky holt se té vládě funguje bohužel v České republice lépe, když občané se cítí, že jsou pod nouzovým stavem. Ten stav je problematický, ale nepleťme si to s tím, že tady prodlužujeme něco donekonečna. Já jsem chtěl říct jednu věc. Dokavad nebudou známy ty podmínky, tak ta situace se může opakovat za měsíc, za 2 měsíce, vy se dostanete pod nějaká čísla, pak se objeví nějaký člověk, odněkud to přiveze, nebo byl to nějaký člověk, který to prodělal a není vyléčen, ono vyléčen znamená, že už nemáte symptomy, ale může to být /nesrozumitelné/, a máme to tu znovu. Pokud se to šíří, ta nemoc, jak se o tom hovořilo, nárůstem, koho potkám, potenciálně nakazím, roste to v nějaké exponenciální křivce, tak logicky prostě když bychom teď si řekli, tak ten nouzový stav pustíme a neřekneme ty podmínky, co je ta udržitelnost, kdy ho nebudeme zavádět, tak ho můžeme za 2 měsíce zavést znova, protože někde se objeví nějaké další epicentrum té epidemie. My chceme data, plán, čísla a pak se pojďme bavit o tom, jestli je oprávněné to prodlužovat na 14 dní, nebo na měsíc, nebo do konce dubna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, ještě poslední reakce tady k tomu, protože...

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Za prvé vláda, a to nám pan ministr Hamáček neřekl, vláda nepostupuje podle nouzového stavu, tedy podle zákona o krizovém řízení. Naprostou většinu opatření přijímá podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ke které vůbec ten nouzový stav nepotřebuje. Tak ať nám jasně řeknou, ke kterým opatřením, která chystají, a k čemu potřebují nouzový stav. To je jedna věc. A druhá, to se nedá prostě podpořit takto bez čehokoliv dalšího. Vždyť se podívejte, jaký to má dopad na společnost, jaký to má dopad na ekonomiku, na všechny věci. A vláda, když jedná tak, jak zatím jedná, tak jedná chaoticky a vystavuje celou společnost do obrovské nejistoty. Vzpomeňme si teď na ten návrh pro OSVČ, který se vlastně nedotkne osob samostatně výdělečně činných.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane
předsedo, já se k tomu dostanu, k těm ekonomickým opatřením.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Ano, rozumím vám. A podívejte se třeba na ten návrh, že se uvolní mateřské školy a děti budou od sebe metr, podobné nesmysly. Takhle vláda nemůže postupovat. My chceme plán, jasně řečeno, co se bude dít, proč to vláda potřebuje, jestli to bude potřeba na 14 dnů, dobře, tak ať je to na 14 dnů. A pokud to bude vláda potřebovat dál, tak se znovu bavme o parametrech dalšího prodloužení. My nejsme opozice, která by za každou cenu tady vládu kritizovala, házela jí klacky pod nohy. Naopak. My jsme minule podpořili všechna vládní opatření a z 38 opozičních návrhů prošel jeden. Takže ten, kdo se tu chová konstruktivně a kdo podává tu pomocnou ruku, je opozice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, budete chtít, možná jenom v krátkosti mi odpovězte, vysvětlení na tu akci ministra Metnara, kterou vy jste v to pondělí kritizovali? Kdy pan Metnar předložil nebo zapsal do toho systému návrh, podle kterého by v neschopnosti
parlamentu řízení přešlo na vládu, pak i v případě neschopnosti kabinetu na premiéra? Budete chtít ještě nějaké vysvětlení?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Asi by to mělo zaznít, i když já si myslím, že premiér pozornost vyžehlit toto svoje pochybení měl, ale to už je potřetí, co se toto stalo. Vojenské zpravodajství nesouvisí vůbec, zákon o vojenském zpravodajství, s koronakrizí, vláda ho projednala a schválila. Pan premiér chtěl vymazat z nové implementace evropského nařízení svěřenské fondy, že by měly výjimku z toho uvádět konečné vlastníky. A toto bylo potřetí. Já jsem to dokonce komentoval jako třikrát a dost, což je trošku reference k francouzskému takovému zákonu o internetu, ale to není důležité. Prostě ta vláda a pan premiér řekl jasně ve sněmovně, my toto nebudeme zneužívat k žádným věcem, které s tím nesouvisí. A děje se to. Já jsem vyjmenoval 3 příklady, ale bůhví, kolik dalších, zejména v ekonomické rovině, tady se hýbá s hypotékami, tady budeme sahat na ČNB, což už pan předseda sněmovny Vondráček chtěl zařídit na minulé jednání, to je zákon, který se rozhodně nemůže projednávat v legislativní nouzi a není pro to důvod ani. A už zase ta vláda valí věci, které prostě místo toho, aby řešila 2 000 000 lidí, kterých se různě týká dopady, na které teď nepamatuje, tak už tady řeší jako věci, které mají dopady třeba na mnoho let v České republice. A ten pan Metnar, co to předložil, já si myslím, ačkoliv je pod tím teda premiér podepsán, že to má přijít na to jednání, že jako nic se neděje v takto kontrolované vládě jedním šéfem, za kterého se pan Babiš velmi rád vydává, že by o tom nějakým způsobem nevěděl, možná to mělo nějaký druhotný efekt, něco třeba i zakrýt, bohužel to se děje, ostatně nebylo by to poprvé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, váš názor na... Budete chtít ve sněmovně vysvětlení ještě další? Nestačilo vám to, co se řeklo doposud?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Podívejte se, buďto to byla politická hloupost, anebo to byl záměr a snaha zneužít tu kritickou situaci k posílení vlády. Oboje je nepřijatelné. Oboje prostě je nepřijatelné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy si myslíte co? Vy jako
předseda ODS si myslíte co? Máte na to nějaký názor?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Já nevím, jak to bylo, ale pochybuji, že... Protože to není první případ, jak už tu bylo zmíněno, a protože pan premiér říká, jak všechno řídí, tak pochybuji, že by o tom opravdu nevěděl. A jsou tu opakované pokusy využít tu situaci k prosazení nějakých vládních představ. A tahle je extrémně nebezpečná, protože by prostě posilovala vládu a oslabovala kontrolu veřejnosti, a to si myslím, že není možné. A jak tady říkal pan předseda Pirátů Bartoš, podívejme se třeba na ty tisky, které jsou teď předloženy do sněmovny v nouzovém režimu, v režimu legislativní nouze, zdaleka ne všechny by měly být v tomto režimu projednávány. Čili i tady vláda tak jako nenápadně využívá té situace, aby si prosadila některé svoje body.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme si ještě poslechnout, co říká Jan Hamáček ke svému kolegovi z vlády Lubomíru Metnarovi a k jeho akci.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Že to byla chyba, já jsem okamžitě reagoval tím, že nic takového nebudeme projednávat v krizovém stavu, notabene ve chvíli, kdy zažíváme jednu z největších krizí od druhé světové války, tudíž velmi pravděpodobně ty zkušenosti z té krize a z jejího zvládání bychom měli promítnout do případné úpravy krizové legislativy, až tu krizi zvládneme. Takže já rozumím té opozici, že ji to roztrpčilo, byla to chyba ze strany Ministerstva obrany, ale nikdo tady nechystal potajmu státní převrat. To rozhodně, tak to nebylo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vyčetl jste to například ministru obrany, se kterým jste se dneska viděl v Lánech u prezidenta?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
On si to s ním vyřídil pan premiér docela jednoznačně, řekl, to byla chyba, a pan ministr to akceptoval a předpokládám, že tímto je to vyřešeno. A rozhodně do konce toho krizového stavu nebo do konce toho boje s koronavirem nic takového už do vlády nepůjde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poškodilo to vládu v očích veřejnosti podle vás?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
To asi... To nedokážu odhadnout, já si myslím, že to spíš byla taková politická bouře. Znova říkám, já rozumím opozici, že to otevřeli, protože měli nějaké obavy, ale se znalostí věci a vzhledem k tomu, že jsem seděl na těch bezpečnostních radách státu, které to projednávaly, tak mě to nijak nepřekvapilo, protože jsem věděl, o čem hovoříme. To časování bylo samozřejmě velmi nešťastné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vás nechám krátce reagovat, jenom ať se netočíme v kruhu. Bude vám to stačit, takové vysvětlení?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Je pravda, že pan ministr je ten konstruktivnější z té vlády, ale když vláda vyhlásila ten nouzový stav, tak ještě ten den nebo druhý den načetla tu vojenskou rozvědku, to je tady věc, která pak souvisí s policií v budoucnu, ne pan Metnar, ale pan Hamáček, a schválila nejkontroverznější zákon, o kterým se... My na něj koukáme 3 roky, nasazování sond do internetu vlastně, sledování českého internetu, a tam to panu ministrovi nevadilo, že ta vláda si to den po tom, co vyhlásila nouzový stav, si to načetla a následně to za pár dní jako projednala. Takže já bych byl opatrný. Já jsem rád, že nám se podařilo upozornit, na tohleto poslední upozornil, myslím, prvně Vojta Pikal, ty druhé dvě věci byly v širším hledáčku. Já jsem rád, že ta opozice a média prostě nespí a i třeba neziskové organizace, které to sledují, různí Hlídací psi a podobně, a že na to vždycky upozorní. A já jsem řekl třikrát a dost. Já doufám, že už se to nestane a nebude se to dít, a to řekl pan předseda správně, ani tím, že si tam vláda na program jednání sněmovny teď bude podsouvat věci, které nesouvisí s koronavirem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, poprosím opravdu o krátkou reakci.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Je to důležitá věc a samozřejmě nikdy nesmíme zapomenout na naše svobody a práva lidí, ani v tak těžké situaci, budeme se k tomu muset vracet. Ale já chci říct jinou věc, nebudeme se na tomto teď nějak točit. Nám jde o to, abychom pomohli lidem, abychom našli ta správná opatření, která zabrání tomu, že tady bude x nezaměstnaných, zkrachují zdravé firmy, a na to se teď musíme soustředit. Prostě pomoci lidem a co nejdříve se přenést přes to nejhorší období a začít se vracet k normálnímu životu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jsem se vás na začátku ptala na vaše hodnocení vlády, byli jste poměrně kritičtí, pan prezident před malou chvílí pro Blesk.cz řekl, že vládu chválí a panu prof. Prymulovi chce udělit Řád Bílého lva. Vaše reakce, prosím.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Pan prezident Zeman se často staví mediálně jako obránce slabých, tak komu vláda nepomohla. Lidi v exekucích a v insolvencích, doufám, že to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak promiňte, Řád Bílého lva pro pana profesora Prymulu?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Pan prezident navrhne spoustu lidí každý rok, já nevím, když jste se mě teď takhle s tím zeptala. Já si myslím, že pojďme se... Teď jsme v nějakém režimu, pak se bavme, jak jsme to zvládli, a metály se udělujou, až když se ta situace vyřeší. Já si vážím práce pana Prymuly, všem, kteří jsou v tom nasazení, ale prostě nedělejme gesta, když je potřeba reálná pomoc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pan
předseda Fiala?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Teď jde o to skutečně pomoci lidem. Podívejte se na ty zmatky, které způsobuje vláda. Zeptejte se seniorů, jestli věděli, kdy si mají jít nakoupit, zeptejte se lidí v sociálních službách, jestli mají zdravotní pomůcky, zeptejte se OSVČ, živnostníků, co si myslí o těch opatřeních, která navrhuje vláda. Tak bych mohl pokračovat. Vždyť ten chaos je obrovský. A nakonec vláda dělá v podstatě... Přichází jenom s tím, co navrhuje opozice, a ještě to vytváří ve velmi pokažené podobě. Jsou to zmetky. Tak o tomto se pojďme bavit. Já myslím, že na metály a na další hodnocení té situace je čas. Ale teď je čas na to, abychom přijali rozumná opatření, která fakt pomohou lidem. Protože tady jde, nechci říct o hodiny, ale minimálně jde o dny. O dny, kdy prostě spousta lidí si s tou situací nedokáže ekonomicky ani jinak poradit. Nemluvím o těch psychologických věcech, které působí na všechny rodiny, které se s tím musejí teď nějak zabývat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ministr vnitra také chce, aby policisté mohli na místě pokutovat lidi za porušování těch vládních opatření, je to podle vás v pořádku? Podpoříte to?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Povedeme o tom debatu na klubu. Není to tak jednoduché. Na jedné straně je určitě správné, aby policie měla nástroj, kterým může okamžitě potrestat ty, kteří provokují a ohrožují zdraví ostatních. Na druhé straně to vyžaduje i velkou, řekněme, ukázněnost nebo vyspělost od těch policistů, aby dokázali rozlišit, zda někomu při běhu se uvolní rouška a kde někdo opravdu provokuje. Budeme vést o tom diskusi, pokud vím, tak bude zasedat také zítra ještě bezpečnostní výbor sněmovny, kde budou chtít také podrobnější objasnění tohoto návrhu tak, aby to nemohlo být zneužito.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, ano, nebo ne?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jsem se tím návrhem docela zabýval, i naše expertní skupina, a pokud mu rozumím já v tuto chvíli správně, tak se nejedná o posílení, ale v momentě, kdy vás policista chytí u nějakého přestupku, tak buďto přiznáte, že jste to tedy spáchal, a můžete se domluvit na blokovou pokutu, nebo jdete do přestupkového řízení a pak se to řeší post. A v tuto chvíli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
/nesrozumitelné/ krajské hygienické stanice, ano.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
... to je libovolný přestupek. V tuto chvíli je celá řada přestupků souvisejících s opatřeními proti koronaviru, u nichž ta možnost vyřešit na místě vypsáním blokové pokuty neexistuje. Takže v momentě, kdy vás třeba policista chytí jako bez roušky a vy mu řeknete dobře, chytil jste mě, a on řekne, tak 10 000 je horní hranice, a on by řekl, použili ti politici, aby se předvedli možná trošku, a on vám řekne dobře, pane Bartoš nebo někdo, tak to máte tady, souhlasíte, za 500 Kč za nějaký přestupek, no, tak ho vypíše, to je až 10 000. Tak ho vypíše, ale řeknete nesouhlasím, tak to stejně jde do přestupkového řízení, pokud tomu rozumím já v tuto chvíli, ta možnost vyřešit to na místě blokovou pokutou není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak a podpoříte to?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si nemyslím, že to je to posílení, ještě to znovu prostudujeme, prodiskutujeme to ve sněmovně. Já si nemyslím, že to je jako nějaké posílení pravomoci policie, spíše to je procesní změna. Ale pokud přesunete tyto věci do toho režimu, tak je to zase zásadní přesun. Z nějaké klasifikace děláte v danou chvíli, ji se snažíte řešit jiným způsobem. Uvidíme, jak to dopadne ve sněmovně.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Tam je ještě možná důležité říct, že to má být dočasné. To je na tom podstatné. Po dobu trvání tady těch opatření a bude se to vztahovat i na městskou policii, tak tam bychom předpokládali, že role starostů bude kontrolovat, zda skutečně nedochází ke zneužití tady této pravomoci. Ale jak říkám, bude ještě o tom jednat bezpečnostní výbor a bude se o tom ještě mluvit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se na výši těch pokut, protože to jsem si všimla, že občany zejména zajímá, protože tam je maximální výše až 10 000 Kč, ptala i Jana Hamáčka, poslechněme si ho.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Dejme možnost policii, aby to řešila blokovou pokutou na místě, a výše té sankce, o tom rozhodne policista, on samozřejmě to může řešit domluvou, může udělit 500 Kč a ten hlavní strop navrhujeme 10 000. A zase, tady 99 % obyvatel dodržuje ta nařízení, nedělá žádné problémy, já jim za to děkuji, pak je tady nějaké procento lidí, kteří to nedodržují nebo si z toho dělají legraci, a právě na ty by to mělo dopadnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mě právě zajímá ta výše pokuty. Jak budou policisté postupovat. Protože vy, když jste byl přistižen a vyfocen bez roušky, promiňte, tak jste si sám sobě udělil 10 000 Kč, poslal jste to Nemocnici v Motole a omluvil jste se, ale máme počítat s podobnou přísností od policie?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Z mojí strany to byla omluva za chybu, která se stala, a protože jsem navrhoval maximální výši 10 000, tak jsem poslal 10 000. Ale to máte to samé, jako když uděláte nějaký dopravní přestupek nebo jiný přestupek, který podléhá blokové pokutě. Ten policista je na to vyškolen, on pozná, řekněme, závažnost toho vašeho konání. Zase, pokud to bude skupinka, která se schází někde v parku, popíjí tam a chytí je tam popáté, no, tak předpokládám, poprvé to bude na domluvu, podruhé na pětistovku, potřetí na 1 000, a když tam bude počtvrté, popáté, tak to bude za 10, protože to už není náhoda, to je provokace. Takže takto budou postupovat policisté a věřte, že jak státní, tak obecní policie má ve svých řadách zkušené policisty a strážníky a oni to zvládnou posoudit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budou policisté pokutovat i, dejme tomu, kuřáky, kteří venku postávají, mají sundanou roušku, nebo běžce, kteří běhají po lese bez roušky, to je často k vidění?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Jasně. Paní redaktorko, my tady jsme uprostřed epidemie a už deset minut řešíme, kolik dostane kdo pokuty. Tam jde o to, aby ta možnost byla, a nechme na policistech, aby to vyhodnotili. Rozhodně nebude stát policie někde v lese za stromem a číhat na osamělého běžce bez roušky, to je nesmysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vy jste říkal, že to budete projednávat ještě na klubu i na výboru, věříte panu Hamáčkovi, že policisté budou rozumní a sami dobře vyhodnotí, komu dát pokutu a komu ne, a nebude to drakonické nebo šikanózní?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Věřit tomu můžeme, ale samozřejmě musíme mít taky kontrolní mechanismy, musí se vyhodnocovat, jestli to tak skutečně je. A každé rozšíření těch pravomocí nebo možnost takto postihovat občany musí být opravdu vážena na lékárnických vahách. Já jsem v těchto věcech opatrný. To, co je nejdůležitější, je, aby se lidé chovali odpovědně, aby všichni, kteří jsou veřejně vidět, šli v tomto směru příkladem a abychom si s tím dokázali poradit bez sankcí, ale tím, že se chováme rozumně. Kdo se rozumně nechová, tak samozřejmě musí být potrestán, protože to riziko je příliš velké.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Bartoši.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já vlastně asi souhlasím s panem předsedou Fialou, protože ono taky občas to bývá, kdo má dlouhé vlasy, je mánička, nebo dredy, tak tu pokutu slízne, já můžu mluvit z vlastní zkušenosti jako vysokoškolák i politik.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Ještě teď? Teď už ne, pane
předsedo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ne, teď už mě... Ale tak já zase dodržuju ty věci. Takže pojďme se o tom bavit, samozřejmě jsou zde kontrolní mechanismy, které ne úplně dobře fungují, generální inspekce, kam lidé se potom různě odvolávají, když se cítí nějaký neprávem perzekuováni. Ale zase jsme viděli poměrně třeba agresivní chování některých lidí většinou teda pod vlivem alkoholu, kteří nějakým způsobem porušovali jednak teda nějaká pravidla soužití a platné zákony plus navíc teda neměli roušku a působili nějakou rotyku. Tak já si myslím, že tam naopak jako i ti policisté jako by měli být přísní. Nicméně zdůrazním, podle toho, jak je to napsané, znamená to, když s tou pokutou nebudu na místě souhlasit, jdu do přestupkového řízení tak, jako to je v současné chvíli u jiných věcí netýkajících se koronaviru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové předsedové, z těch opatření, které vláda zavedla, jsou některá podle vás zbytná, která by měl stát uvolnit v tuto chvíli? Pan premiér se včera vyjádřil v rozhovoru pro Právo, že by vláda mohla začít otevírat obchody jako elektro, papírnictví, obuv, některá sportoviště. Pan Hamáček byl velmi opatrný při tom včerejším rozhovoru, říká, že obchody by ještě uvolňoval, počkal si, ale sportoviště možná ano, váš názor.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Zase se vracím k tomu, co jsem říkal, potřebujeme plán. To se nedá takhle vymýšlet od stolu, jak to dělá vláda. Prostě, že pana premiéra napadne, tak pustíme děti do školky a do prvního stupně základních škol. Na to mu řekne pan ministr školství, to nejde. Samozřejmě, že každý, kdo viděl někdy malé dítě, tak ví, že tohle nejde. Ale třeba se můžeme bavit o tom, za jakých okolností ty školy opravdu otevírat. Jsme připraveni na to, že budou mít všichni dost ochranných pomůcek, že se bude měřit třeba teplota dětem a tak dál, jak je to v některých zemích, které nemají tak striktní opatření. Ale na to musí být plán. Nemohu říct, otevřou se zítra obchody s domácími potřebami, když budou prodávat ochranné prostředky, ale současně přece víme, že dneska smí dodavatelé dodávat ochranné prostředky výhradně státu, takže řada těch obchodů stejně neotevře. Chaoticky, takto chaoticky se postupovat nedá. A řeknu vám jedno opatření, které od začátku vlastně je ojedinělé v České republice a které je zvláštní, a to je to, že lidé nesmějí opustit Českou republiku. To, když se podíváte na názory právníků, ale i epidemiologů, to nemá žádné zdravotnické a jiné zdůvodnění. To, že když někdo přijede, český občan, musí do karantény, to je jasné. Ale tohle je třeba opatření, které od začátku vyvolává pochybnosti. A podívejte se, my jako opozice jsme v těch prvních dnech a týdnech, přesně jsme to věděli. Byli v tomto zdrženliví, říkali jsme dobře, může se někde trošku přestřelit, ale teď už je načase, aby vláda začala ty věci uvolňovat. Nemůžeme všichni žít další měsíce v tomhle stavu a v tomhle omezení svobody...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám dám hned slovo, pane Bartoši. Když jste zmínil hranice, pane předsedo, budete chtít od vlády slyšet i plán, co se týče otevírání hranic? Protože vláda čeká na to, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace i v ostatních státech, a pan předseda Hamáček říká, je to velmi těžké a my nevíme, jak to otevřeme. Co budete od nich chtít slyšet a bude pro vás platný argument?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
To třeba není těžké, co jsem říkal, to znamená výjezdy českých občanů, to samozřejmě závisí na tom, co zase umožňují jiné země. To je jasné. Ale i toto musí být součást plánu, protože vláda v této věci nemlčí. Slyšeli jsme všichni pana Prymulu, jak řekl, mohou být hranice zavřené 2 roky. Já ten výrok považuju za naprosto nepřijatelný, nechci se tady na něm nějak zase otáčet, ale to jsou příklady výroků, které vnášejí do společnosti obrovskou nejistotu. Já jsem viděl spoustu vyděšených lidí, tak to se jako vracíme zase někam zpátky, toto jsou výroky, které nejsou přijatelné. Proto já myslím, že to je úplně srozumitelné. My potřebujeme normální odbornými expertizami podložený plán, co se vláda chystá dělat, kdy bude uvolňovat ta jednotlivá opatření a proč. Odborníků je tu spousta, máme tu epidemiology, kteří jsou kvalitní, máme tu imunology, máme tu lidi, kteří rozumí krizovému řízení, tak není tak těžké ten plán předložit. Ale to se pak nemůže dělat ta politika jako politický marketing nebo propaganda, na tiskových konferencích střílet nápady, které se pak druhý den musejí opravovat. Znejisťuje to společnost. Není to správná...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já tady navážu na pana předsedu Fialu v té jedné věci, mně lidi píšou, senioři, že se cítí jak za Husáka s tím vycestováním, protože to jsou i... Lidi jsou kosmopolitní, v rámci celé Evropy jsou zvyklí, že má dceru paní v Německu, a to je strašně omezující. Ale důležitá věc. Když ta vláda ty věci jednotlivé zavřela, tak se šlo na velká čísla. Tolik dětí chodí do škol, je to v tolika ročnících, zavřeme tyto školy. Pak se řešila ta ekonomická rovina, malé dítě nemůže zůstat doma, školky necháme ještě otevřené a podobně. Pak zavřela globálně všechny krámy kromě potravin. A tam jsou dva aspekty. Jednak jaký je tam způsob prodeje a lidí, tudíž je nesmysl vystřelit od boku, a teď otevřeme obuvi, protože lidi nemají boty, co ty lidi skutečně potřebují, a druhá je životnost toho byznysu, který v tom je. Ti podnikatelé, kteří mají tu malou restauraci, kteří mají ten krám, já tady mám od JPMorgan analýzu, kolik vydrží v tomto režimu jednotlivá odvětví, které tam podnikají. Já vám jenom řeknu číslo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, pojďme si to nechat na tu ekonomickou debatu.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Restaurace 16 dní. Já jenom dokončím, construction 20 dní, když nebudou mít cash flow. A to, že nemáte cash flow, nemáte v tuto chvíli danou příjem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili byste to odvíjel, otevírání těch obchodů od ekonomické stability toho odvětví.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ne, kolik lidí a jak to využívá. Farmářské trhy, když můžete jít do Kaufu, tak přece můžete jako nakupovat za dodržení podmínek na farmářských trzích, stejně lidi kupujou většinou ovoce, co se loupe teď, omývají si ho doma, prostě musí to mít nějakou praktičnost, plán, odůvodnitelnost, proč toto ano a proč toto ne, a ne to pálit - děti hodně kreslí a potřebujou boty, protože jim rostou nohy, když nikdo stejně nikam pořádně nemůže venku courat a doma můžete být třeba v ponožkách, já nevím. Jako nemá to žádný smysl, jsou to vystřelený marketingový výroky od pana premiéra často, aby se něco dělo. Abychom měli pocit, že se třeba něco řeší nebo uvolňuje, v jiných věcech možná má pravdu, v těchto rozhodně nemá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám k tomuto tématu, pojďme na další, a to jsou ochranné zdravotní pomůcky. Má Česká republika už dostatek pomoci, pane Hamáčku?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Ta situace je podstatně lepší než před 14 dny, jak jsem říkal, sem dorazilo přes 10 000 000 respirátorů, několik desítek milionů roušek, stovky tisíc ochranných obleků. Takže určitě ta situace je lepší, já si dokonce troufnu říci, že teď jsme na tom jako jedni z nejlepších v Evropě, pokud se podívám na situaci například ve Velké Británii, tak tam to je z hlediska ochranných prostředků katastrofa. To samé platí i pro jiné státy. Takže ta situace se radikálně zlepšila. Stále samozřejmě je ještě prostor pro zlepšování, můžou být lokality, kam se ty pomůcky nedostaly, protože se to přiděluje podle priorit, samozřejmě nejprve lidé v první linii, potom další zdravotnická zařízení, domovy důchodců nebo seniorů, ústavy sociální péče a tak dále. Takže může se stát, že někde to chybí, my na tom s
hejtmany pracujeme de facto dennodenně, 3× týdně máme videokonferenci, upřesňujeme si ty počty, systémy distribuce, ale ten systém si sednul a funguje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kolik z Číny ještě přiletí letadel, notabene pomůcek? Dokdy bude otevřený ten letecký most z Číny?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
My jsme ho nastavovali na 6 týdnů, to znamená, ještě nějaké 4,5 týdne máme před sebou. Létá každý den jedno letadlo a ve dvou dnech dvě, to znamená, je to 9 letadel týdně, 7 osobních, 2 nákladní, celková kapacita těch strojů je 2,5 tisíce kubických metrů týdně a objemy dodávek jsou kolem tří milionů respirátorů, 20 000 000 roušek a nějakých 360 000 ochranných kompletů, obleky, brýle, rukavice, návleky. To je to, co stanovil pan náměstek Prymula jako týdenní spotřebu České republiky, tak na to jsme nastavili a na to máme i smlouvy. A já myslím, že do té doby se nám podaří zmobilizovat i český průmysl, už teď odebíráme některé ty špičkové výrobky od českých výrobců. Ten problém je v tom, že český průmysl není schopen dodávat ten spotřební materiál v takovémto množství, ale je schopen dodávat ty špičkové produkty, jako jsou třeba celoobličejové masky, jako jsou třeba filtry, které jsou ještě lepší než FFP3, takže to všechno od našich výrobků nakupujeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak probíhají ta jednání s českými firmami? Na jaké bázi tohleto probíhá? Protože já se ptám i na to, co říkal vicepremiér Havlíček, který říká, že je velká skupina firem, které cítí tu poptávku, cítí, že stát v nouzovém stavu nemusí vypisovat výběrová řízení, ty ruce jsou natažené, ale říká, že některé firmy se chovají agresivně, a dokonce i stát vydírají s tím, že když to od nás nevezmete, půjdeme ven a řekneme, že to chcete brát přednostně z Číny, jak to funguje, ta jednání?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Já teda žádnou takovou zkušenost nemám, respektive já ta jednání nevedu osobně, to vedou naši náměstci, buď to je náměstek ministra vnitra, nebo je to hasičský záchranný sbor, protože my jsme v té první fázi, teď mluvím za vnitro, jsme se soustředili na šest výrobců. De facto jsou to ochranné pomůcky, to jsou Gumárny Zubří s maskami, se to Sigma Lutín a Avec s filtry, takže to jsou ty ochranné pomůcky, tam ta reakce byla fantastická, zareagovali neprodleně, dokonce se zavázali okamžitě navýšit výrobu, to je v případě těch filtrů, takže tam je to vynikající. A ten druhý segment jsou kyslíkové láhve plus ventily, a tam zase ta reakce firmy Vítkovice, pana Světlíka byla vynikající a řekli, že jsou naprosto připraveni splnit ty dodávky, které jsme jim předepsali tím nařízením. Takže já za Ministerstvo vnitra a ty dodávky, které jsme od našich výrobců objednali, jsem naprosto spokojen.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové předsedové, zahájila vláda ta jednání s českými firmami včas a dostatečně, nebo prostě nebyla jiná alternativa než nakupovat ty věci ve velkém v Číně?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Nezahájila to včas a dostatečně a navíc neříkala pravdu, což mě na tom nejvíc mrzí. Prostě ty ochranné pomůcky nebyly a ani dnes dostatečně nejsou. Zeptejte se lidí v sociálních službách, v domovech seniorů...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Postarala se vláda o ty nejcitlivější, o seniory?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Nepostarala. A vlastně jenom zásluhou primátorů, starostů, krajů se podařilo aspoň nějakým způsobem ty pomůcky prostě sehnat a ještě za jakou cenu. Když náš pan
poslanec Petr Beitl sám nakoupil a sehnal ochranné pomůcky, respirátory, tak ještě byl vláčen Babišovým tiskem, jaký je to zločinec, jak si na tom dělá reklamu. Ale stát tady neudělal, co měl. Když poslouchám pana ministra Hamáčka, tak přece čeští výrobci musejí být poptáváni, musíme vědět, kolik toho vlastně potřebujeme, musíme zjistit ty kapacity a musí to stát objednat. A protože to stát nedělá, tak my jsme udělali iniciativu, která funguje, s Hospodářskou komorou a se Svazem měst a obcí, kde se vlastně shromažďují ty nabídky a požadavky, je tam na rozdíl od toho, co má Ministerstvo průmyslu a obchodu, dokonce call centrum a prostě to funguje. Ale tohle jsou dobrovolné aktivity. To jsou aktivity lidí, kteří nahrazují stát. Protože ten stát ty pomůcky prostě nedodal. Já myslím, že každý to chápe. Podívejte se, máme doma každý ve schránce ochranné pomůcky, jak nám to říkali? Nemáme. A to bychom ještě přežili. My jsme si všichni ušili ty roušky a něco jsme udělali. Ale jako jak k tomu přijdou ti senioři, ti, kteří se starají o postižené, pracovníci v sociálních službách, ti je dodneška nemají. A to nejsou malá čísla. Já řeknu jenom jeden jediný příklad, který je konkrétní. Domov, který se stará o postižené, má 150 klientů a 120 zaměstnanců. Jejich denní spotřeba roušek je mezi 700 a tisícem. Teď si to vynásobte těmi dny, denní spotřeba. Kolik je těch roušek potřeba. Každý český výrobce je žádoucí a my bychom navíc ještě mohli zjistit, kdyby byl nějaký web a nějaká informace pro veřejnost, kterou by dělala vláda, mohli bychom taky zjistit, kolik toho vlastně chybí a za jakou cenu to kupujeme z Číny a jestli to není náhodou výhodnější od českých výrobců.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, stejná otázka. Udělala vláda maximum pro to, aby to nakoupila doma, a ne v Číně?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Vláda začala komunikovat, až když byl zřízen ústřední krizový štáb, a na přelomu března a února pan Hamáček ohlásil „a my teď začínáme jednat s českými firmami“. Což je dost pozdě. My máme asi 220 firem taky v tabulce, kterou jsme poskytli krajům, které jsou schopny vyrábět od těch jednoduchých v uvozovkách nanovlákenných třeba prvků, které si fakt nastříháte a /nesrozumitelné/, až po poměrně komplexní věci. Takže není pravda, že by to nemohly být i ty věci denní potřeby, jednorázové roušky. To je důležité říct. Víte, já když se podívám na tu kauzu Žufánek, když Žufánek začal...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je výrobce /nesrozumitelné/.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
... začal vyrábět dezinfekce a dostal za to za uši, a pak se podíváme, že firmy v holdingu pana Babiše, PREOL a podobně, distribuují za úplně ceny, a já jsem viděl i nějaké třeba certifikace kvality, ty věci, tak se ptám jako, kdo v danou chvíli, proč ty firmy nemohly dodávat, kde byla ta stopka? A já chci říct jednu věc, samozřejmě to není vůbec saturované, ta potřeba, ani v těch zařízeních jako, vždyť lidi šijou pro fakultní nemocnice jednorázový roušky. Nejen Piráti, ale třeba
ODS shání věci. Prostě celej národ tiskne od 3D Průši ty ochranné štíty a ty čelenky. Lidi dělají masky doma na 3D tiskárně, dělají to školy, dělají to univerzity, jako já si myslím, že ta koordinace, sáhneme do vlastních řad a pomůžeme i v řadě případů našim firmám, vůbec nenastala. A jedna důležitá věc, kterou chci říct. 28. ledna vystoupil zástupce opozice, myslím, že to byl pan bývalý primátor Prahy, vystoupil na plénu. V tu dobu šlo varování od Evropské komise. Nakupujte ty věci, nebudou. Vystoupil: je Česká republika připravena? Nedovolili debatu, ministr zdravotnictví lhal, pan premiér Babiš veřejně tvrdil, jak někde bude rozvážet, já jsem rozvážel třeba věci už nějaké po domovech důchodců, jak bude rozvážet masky a respirátory tam, kde chybí, ať se mu ozvou. Někdo se mu ozval a on mu řekl, že z toho dělá politiku. Takže až teď je to v režimu, kdy chodí teda nějaké přes most adekvátní množství...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, navážete na to, co říkal pan ministr Hamáček, když jsem se ho ptala, jestli stát chránil pomůckami ty nejcitlivější, a to jsou senioři?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Nechránil.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Tohle je strašně složitá a citlivá otázka. Samozřejmě prioritou by mělo být, a bylo, chránit ty, kteří jsou tou nemocí nejvíce ohroženi, což jsou senioři, a vláda na začátku přijala několik opatření, například zákazy návštěv v těch domovech seniorů tak, aby se snížilo riziko, že tam ta nákaza bude zavlečena. Ale my jsme potom stáli v situaci, že když se začaly rozdělovat ty ochranné pomůcky, tak se prostě musely nastavit priority, a ti první, kteří je museli dostat, byli zdravotníci v první linii. Prostě není možné poslat lékaře operovat COVID pozitivního pacienta a dát mu přes ústa roušku. To ho posíláte na smrt. To znamená, tam se muselo těch prostředků dát nejvíce na začátek a až potom se začaly zavážet domovy seniorů. Otevřeně řečeno, já to říkám od začátku, chybělo nám 10 dní. Kdybychom začali o 10 dní dříve, tak těch problémů bylo méně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dáváte těch deset dní někomu za vinu?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
To musí říct až ten, kdo to bude po nás vyšetřovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdo to bude?

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Já nevím, ale určitě tak, jak vnímám náladu ve společnosti, tak určitě bude poptávka po tom, aby se tu něco typu
parlamentní komise nebo nějakého orgánu sešlo, aby se hledala poučení z toho, co se tady stalo jak z hlediska rozhodování, tak i z hlediska zákonů a jejich případné úpravy. Takže určitě se nad tím někdo zamyslí a tam asi padne i odpověď na vaši otázku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A je dost pomůcek v domovech pro seniory v tuto chvíli, pane ministře? Ta situace je velmi jakoby nepřehledná, tak mě zajímá, jestli vy máte nějaké zprávy.

Jan HAMÁČEK, předseda strany, ministr vnitra, a předseda ústředního krizového štábu /ČSSD/:
Já mám tabulky z jednotlivých krajů, protože jsme se dohodli s
hejtmany, že zveřejníme nejen... Nebo takhle. Ministerstvo vnitra a Ministerstvo zdravotnictví zveřejňují objemy ochranných prostředků, které byly odeslány jednotlivým příjemcům, a v tom případě Ministerstva vnitra ta distribuce běží přes krajské úřady a kraje teď daly dohromady tabulku, kde rozepsaly, kolik těch respirátorů a roušek šlo do zdravotnických zařízení a kolik toho šlo do té sociální oblasti. Takže v pondělí ta tabulka bude k dispozici a každý se bude moci podívat, kolik v tom daném kraji bylo do těch sociálních ústavů rozvezeno ochranných pomůcek, bude to transparentní a bude to jasné a odpadnou různé spekulace. Takže zase, těch pomůcek je tam podstatně víc, než jich tam bylo na začátku, určitě může být nějaký domov seniorů nebo ústav sociální péče, kde jsou problémy, ale od toho jsou krajské úřady, systém distribuce a ty individuální problémy se řeší. Řešil jsem je i včera přes telefon s některými hejtmany, takže pořád to nastavujeme, ale ta situace je podstatně lepší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan ministr Hamáček vám de facto odpověděl na vaše prosby, abyste dostali tabulku a přehled těch zdravotních pomůcek, na co se chci ptát, pánové, to, co říkal pan Hamáček, budete vy nějak podporovat, nebo dokonce iniciovat vznik nějaké vyšetřovací komise, která potom, až pandemie odezní, zhodnotí ty kroky a ten postup, jak byl uveden?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Vy jste se tady předtím ptala na nějaké ocenění a metály, tak já bych to sem teď netahal, ten požadavek jako, jestli se bude něco šetřit, teď je důležité to vyřešit. A prvotní věc, kterou ta ministerstva měla udělat, bylo skutečně transparentně zveřejnit na stránkách, co jsme nakoupili, od koho, jaké typy, jaká to je certifikace a kam to jde. Proč? Ne, že bychom to potřebovali nutně kontrolovat, ale vidět, kam to hlavně nejde. Tam by se totiž na ty domovy pro seniory přišlo, že na toto Ministerstvo zdravotnictví, jak prý paní Maláčová tvrdí, nebo teda Ministerstvo práce a sociálních věcí, zapomnělo. Já jsem viděl, někdo si požádal 106 o ty nákupy z Číny, mimo jiné zákon 106 hovoří o tom, že pokud je vám nějaká informace poskytnuta, tak má být zveřejněna na webu Ministerstva vnitra. Možná to tam je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane
předsedo, čili počkáme, až pandemie odezní. A pan předseda Fiala, vaše /nesrozumitelné/?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Já opravdu nechápu, proč je pro vládu tak těžké říkat lidem pravdu. Kdyby na začátku řekli, nemáme dost ochranných pomůcek, nedá se to sehnat, dáme jenom zdravotníkům, mimochodem neměli ani pro zdravotníky, pak na řadě budou senioři a tak dál, tak si s tím lidi třeba nějak poradí. Ale oni řekli, všichni budou mít ochranné pomůcky, lítají tady Ruslany, všechno jsme zařídili. Ve výsledku to tak ale prostě není. A tahle neotevřenost, tohle lhaní, to je místy i lhaní, opravdu, a to nejsou silná slova. To je prostě za dané situace nepřijatelné. Mimochodem chránění seniorů, ale to neznamená, že chráníme jenom seniory v domovech seniorů. To znamená, že chráníme i seniory ve společnosti. A to taky není tak jednoduché. Sám mám rodiče v úctyhodném seniorském věku, vím, jak je pro ně těžké nechodit ven a dodržovat určitá pravidla, ale musí mít třeba informace od vlády. Jakou dneska mají solidní informaci od vlády? Ani neví ti lidi, kdy mají chodit nakupovat, které zákazy se jich týkají, žádné ochranné pomůcky jim nikdo nedodal. Takže pokud se bavíme o tom, že třeba budeme rozvolňovat nějaká opatření, tak s tím musí jít ruku v ruce, jak budeme chránit ty, kteří jsou nejohroženější, což jsou senioři, což jsou postižení lidé, což jsou lidé se sníženou imunitou, o tomto se bavme. A to od vlády, takovýto plán, zatím nezaznívá. Že se někde zveřejní web po měsíci, jestli jsou pomůcky, nebo nejsou, to nepotřebujeme, my víme, že nejsou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, to už jsme řešili na začátku, pojďte mi říct, co podpoříte ve sněmovně v úterý z těch ekonomických opatření. Bude to ta pětadvacítka, kterou paní ministryně po té kritice upravila a měla by být plošnější a nárokovější? Pane předsedo Bartoši. Co z toho podpoříte? Můžete být, prosím, konkrétní, máme už poslední.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ono tam jde, ono to možná bude v úterý a ve středu, je tam spousta návrhů, my jsme říkali, že to musí být rychlé, jednoduché, dostupné. Pokud tam zmizí ty nesmyslné podmínky, kdy paní ministryně po dvou dnech zjistí, že si na to ty lidi nesáhnou, tak to v tom režimu podpoříme. My jsme přišli s vlastním návrhem, který by umožnil jako bonus si vybrat tu slevu na poplatníka, navýšit ji na tento rok a vybrat si ji, ty peníze potom by se jistým způsobem zcirkulovaly, nebylo by to takto, bylo by to pro někoho bonus, pro někoho jenom dočasná půjčka. Je tam řada návrhů, důležité jsou ty parametry. Já si myslím, že důležité... Co je pro nás teď nejdůležitější, protože na to se vždycky zapomnělo, je zařadit tam DPČ a DPP, všechny snížené úvazky a lidi, kteří nemají zdanitelný příjem. Páč nejsou v žádné skupině a nefunguje to. A tam je třeba, když to posčítáme, 800 000 lidí dělá na nějaký takový typ úvazku a ty buďto dostali výpověď, nebo nemohli být doma s dětmi a ostentativně je ta vláda ignoruje, paní Maláčová řekla, že to tam v tom návrhu bude teď 7. ve sněmovně a nic tam není. Takže po tom půjdeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ještě konkrétně nájemné, pokud by neměli nájemníci povinnost platit nebo měli by pozastavené platby, to podpoříte, nebo ne?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ty parametry jsou tam nastaveny velmi špatně a nedívejme se na nějaké velkopronajímatele. Řada lidí má jeden byt, v něm bydlí a druhým moří hypotékou. A ten výpadek pro ně je logicky výpadek jejich příjmů. Tam se musí zcela změnit ty parametry, ta vakace tam je strašně dlouhá, ten návrh je poměrně, ty parametry jsme viděli nedávno, budeme se o tom bavit, v pondělí je rozpočtový výbor, který to bude řešit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, podpora pro OSVČ, takzvaná pětadvacítka, tak, jak to ministryně chce upravit pozměňovacím návrhem, ano, nebo ne? Má to podporu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Tak, jak to bylo navrženo, tak je to výsměch živnostníkům. Já jsem rád, že po kritice, která zazněla, paní ministryně ten návrh nějak přehodnocuje, nemusí se nic vymýšlet, my jsme už včas předložili pozměňovací návrhy, které tam likvidují to nesmyslné srovnání s prvním kvartálem minulého roku plus to, že se to počítá z tržeb. Chceme to otevřít, aby to bylo plošnější, chceme to navýšit na 30 000 měsíčně, to je podle nás částka, která je dostatečná. A ještě k tomu chceme udělat to, aby to bylo možné podat prostřednictvím mailu, abychom maximálně zjednodušili a zrychlili ten proces. Pokud tohle projde, tak určitě nemáme problém to podpořit. Já doufám, že vláda už je trošku poučena s těmi nesmyslnými nápady, se kterými přichází.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ještě konkrétně k tomu nájemnému, co jsem se ptala pana
předsedy Bartoše, ano, nebo ne?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
To nájemné je úplně jako strašný nápad, protože vlastně se tady přenáší ta zátěž z jedněch lidí na druhé osoby, aniž do toho jakýmkoliv způsobem vstupuje stát, mně to připadá úplně absurdní. To je, jak kdyby se nějakému producentovi řeklo, tak teď ti nikdo nebude platit 3 měsíce a do dvou let bude nějaká splatnost. Na to nikdo nemůže prostě přistoupit. Není možné přenést ten problém z jedné skupiny lidí na ty pronajímatele, což je druhá skupina lidí. Pokud to stát chce udělat, tak on musí ty nájmy...

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Ty garance nést.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
... ty garance nést, ty nájmy doplatit a potom je vymáhat během těch dvou let od těch, kteří nemohli platit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Už nás, pánové, tlačí čas...

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
MPSV, mimořádná dávka okamžité pomoci. Ten příspěvek na bydlení. To teď existuje. Tak ať paní Maláčová řekne, jestli to teda zvládnou zpracovat, ale když vám vypadne příjem, tak já v tuto chvíli mám nástroj státu, jak si pomoci pro to období. Od toho je to mimořádná okamžitá pomoc, kterou poskytuje MPSV, která by měla pamatovat tady na ty věci.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
A jedna věta. My jsme navrhovali 15 000 pro každého zaměstnance, a to by vyřešilo ty nájmy. To by všem pomohlo, bylo by to plošné a nemuseli jsme... Kteří jsou postižení. A nemuseli jsme dělat takovéto složité věci, které nakonec způsobí problém další skupině lidí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě, než skončíme v televizi Prima a budeme pokračovat na webu a Facebooku, zajímá mě, pánové, váš názor na fotku, která byla včera zveřejněná na internetu, z poradního štábu prezidenta České republiky. Předseda Svazu měst a obcí pan Lukl dává funkci k dispozici, uznal, že to byla chyba, i policejní prezident to považuje za nešťastné. Váš názor? Fotku jste viděli.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Fotku jsem viděl a evidentně tam nebyla dodržena celá řada věcí, nemyslím si, že by to spravila bloková pokuta v 10 000 korunách, ale pokud tady zakazujeme lidem jet za rodičema a za babičkou na chatu, že 5 lidí na chatě je už uskupení, a je to jistá forma jako papalášství a ignorace, pokud se tam takto vyfotí u společné večeře ignorujíce veškeré předpisy nejvýše postavení lidé v České republice, tak je to ostuda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Já nad tím přemýšlím opravdu i takhle osobně, jak to teď říkal pan předseda, všichni máme děti, rodiče, já třeba rodiče jsem už neviděl 3 týdny nebo měsíc, protože prostě vím, že jsou v rizikovém věku a že já prostě se pohybuju v prostředí, kde bych mohl něco chytit. A všichni to dodržujeme. Co má lidí za problémy ve svých rodinách a ve svém podnikání, všichni to dodržují. A pak vidí představitele státu, jak se tam chystají obědvat nebo večeře a prostě ty opatření nedodržují. To je podle mě velmi špatné. My všichni musíme jít příkladem a musíme se snažit ukázat lidem, že ta odpovědnost je naprosto zásadní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jsme byli u těch ekonomických opatření, tak při krizovém štábu vznikl ekonomický tým, pak tady máme tým ekonomů pod názvem Koronerv, který chce mít své vlastní návrhy, kde je opoziční plán? Kdy budeme slyšet, co konkrétního v této době můžeme dělat a měli bychom dělat? Promiňte, máme poslední minutu.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Opoziční plán vám jednoznačně ukážu, plán
ODS, a když se tady podíváte, všechno, s čím jsme my přišli, vláda ve špatné podobě několik dní poté přijala. Já se ptám, kde je plán vlády? Plán opozice existuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, já jsem možná měla i na mysli nějaký společný plán opozice.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Jednak se nám podařilo dostat do ústředního krizového štábu i do toho ekonomického týmu při něm naše nominanty, za nás tam je a za STAN je tam pan Matějka z CERGE, takže my tam participujeme...

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Oni ho pozvali minulý týden, trvalo to 6 dní, než se tam podařilo ty nominanty nějak jim poslat a přizvat je, ale jsou tam. Druhá věc, opozice naprosto běžně spolupracuje nad ekonomickými otázkami, my máme, myslím, že v pondělí tiskovou konferenci týkající se asi pěti...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Opozice mezi sebou, aby bylo jasno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže jste schopni jako opozice koordinovat své činnosti.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Jsme schopni se domlouvat, jsme schopni věci prosazovat. Ale viděla jste, viděli všichni na minulé schůzi
Poslanecké sněmovny. 38 pozměňovacích návrhů, ani jeden ekonomicky neprošel. Vláda není ochotna s námi o tom mluvit.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Pan Fiala to řekl správně, věci, které opozice navrhla, je to ten kurzarbeit, já nemám to Piráti. Prostě šla tam řada návrhů, který když se té vládě líbí, tak je buďto vezme jako svoje, což mi nevadí, nebo si to vezme jejich
poslanec na výboru a návrh opozice je zamítnut, nicméně stejný, většinou horší návrh předkládá vládní poslanec. OK, takže velká část našich návrhů už byla chválabohu schválena, ne úplně tak, jak by měly být. My to opět takto předložíme, ten tlak je, ta vláda prezentuje věci průběžně, my reagujeme průběžně. Já si myslím, že to, co uvádí paní ministryně Schillerová za ten paskvil, pětadvacítka, není, že navnímala reakce, i když možná si taky změřili reakce na sociálních sítích, ale že jsme tam prostě stáli jak opozice, tak ekonomové a prostě náš tým si sednul, já věřím, že tým ODS taky, den se zabýval tímto návrhem, aby ona večer ho změnila, ale na základě věcné kritiky, a takhle se to musí dělat.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda sněmovny /ODS/:
Mohla ho opsat celý a bylo by to lepší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám v tuto chvíli děkuji a děkuji i našim divákům na televizi Prima, rozhovor s
Petrem Fialou i Ivanem Bartošem bude pokračovat na webu a Facebooku FTV Prima, celý rozhovor s Janem Hamáčkem, nesestříhaný, uvidíte tamtéž. Děkuji vám za vaše otázky, které pánům na internetu za chvíli budu pokládat, děkuju vám, že jste se dívali, a pište mi je dál a pište je i na adresu karanténa@iprima.cz, dostanou je mí kolegové a budou na ně odpovídat v úterý zatím hezkou neděli vám přeji.

Petr Fiala

předseda ODS