12. února 2020

Vláda i nadále ztěžuje život podnikatelům. My naopak navrhujeme jednoduché a nízké daně

(www.ods.cz) Lhůta 45 dní na zadržování nadměrných odpočtů na DPH podle občanských demokratů ještě více zkomplikuje život podnikatelům. Poslanci ODS navrhovali například zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun obratu, tento návrh vládní koalice odmítla.

Schválením daňového řadu dnes vláda znovu utáhla šrouby svobodnému podnikání v naší zemi. Přes proklamace, jak nový daňový řád vede k elektronizaci a jednoduššímu plnění daňových povinností, budou zavedena opatření dále zhoršující život podnikatelů. Zejména prodloužením lhůty na zadržování nadměrných odpočtů z 30 na 45 dní si vláda dělá z podnikatelů poskytovatele bezplatného kontokorentního úvěru. Toto opatření zhorší cash-flow podnikatelů a firem. Peníze, které státu nepatří, by měly být co nejdříve zpět u podnikatelů, aby mohli dál rozvíjet svoje podnikání,“ říká Jan Skopeček, místopředseda poslaneckého klubu ODS.

Kroky vlády vedou dlouhodobě ke zhoršování podnikatelského prostředí. Navzdory vládě a vládní koalici se alespoň podařilo prosadit zachování tolerance pěti dní pro pozdní podání ročních daňových přiznání bez sankcí. Velikým problémem v podnikatelském prostředí je vzrůstající administrativa. Proto jsme navrhli zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 2 mil. Kč. Překročení limitu pro povinnou registraci k DPH totiž znamená pro malé podnikatele a živnostníky obrovský nárůst jejich administrativních povinností. Přes mediální proklamace o snižování byrokracie tento návrh, stejně jako mnoho dalších, strany vládní koalice odmítly,“ doplňuje poslanec ODS Vojtěch Munzar.