12. února 2020

Vláda chce více kontrol, zda systém funguje, ale sledovat odmítá

(www.ods.cz) ​​​​​​​Reakce poslance Martina Kupky na dnešní 3. čtení novely zákona o NKÚ, která má za cíl rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Vládní koalice chce víc a víc kontrol, ale odmítá sledovat, zda celý kontrolní systém ve výsledku neselhává. Stát vynakládá na kontroly ročně stovky milionů korun. Přišli jsme s návrhem, jak bránit tomu, aby opakované kontroly například na několik dnů ochromily malé obce či malé firmy. Stát musí sledovat, jak celý systém kontrol funguje. Násobné a chaotické kontroly nevedou obvykle k nápravě problémů, ale jsou jen mrháním veřejnými prostředky a zbytečnou zátěží," říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Předložený pozměňovací návrh, který kromě poslance Martina Kupky podepsal též předseda hnutí STAN Vít Rakušan, bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný a poslanec Marek Benda, měl za cíl zavedení institutu tzv. nadměrné kontrolní zátěže a podpořit koordinaci kontrol, aby nedocházelo k jejich duplicitám. Správce navržené Evidence kontrol měl být Nejvyšší kontrolní úřad. Bohužel tento pozměňovací návrh neprošel.

„Chceme stát, který dobře funguje, je schopen rychle a účinně zasáhnout proti porušování zákona, ale zároveň nikoho zbytečně nepronásleduje. Nevytváří papíry pro papíry a kontroly pro kontroly. Praxe posledních let je ale bohužel jiná. To se musí změnit,“ uzavírá Martin Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu