17. prosince 2019

ODS: Vládní verze zvyšování rodičovské může být protiústavní. Chystáme vlastní novelu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Vládní návrh navýšení rodičovského příspěvku může být podle ODS protiústavní, protože vylučuje část rodičů, kteří již rodičovský příspěvek vyčerpali, přestože na něj ze zákona mají nárok až do 4 let dítěte. Pokud přesto dnes Sněmovna přehlasuje Senát a prosadí svůj původní návrh, podají občanští demokraté novelu, která rovný přístup k rodičům do zákona vrátí. Podle předsedy ODS je nepochopitelné, že jeden den předseda vlády představuje seznam snů za osm bilionů korun a další den má problém najít dvě miliardy pro nejmenší děti.

„Vládou navržené změny rodičovské jsou nespravedlivé a právně pochybné, právníci tomu říkají retroaktivita. Ale normální lidé tomu říkají podvod. Neboť nejprve umožníte lidem čerpat rodičovskou podle vlastního uvážení, a těm, kteří to využijí, těm se pak vysmějete. Vůbec nechápu, jak může premiér jeden den šermovat seznamem snů za 8 tisíc miliard a druhý den má problém najít přes dvě miliardy pro nejmenší děti,“ upozorňuje předseda ODS Petr Fiala.

„Rozumné navýšení rodičovského příspěvku rovně všem rodičům dětí do 4 let jsme podporovali od začátku. Vládní úpravu považujeme za protiústavní a upozorňujeme na riziko, že zákon skončí u Ústavního soudu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. ODS podle něj dál bude stát na straně předvídatelnosti práva a ústavnosti. „Pokud projde vládní verze, rozhodli jsme se okamžitě poté podat novelu, která do zákona spravedlivý přístup vrátí. Chceme, aby po případném rozhodnutí Ústavního soudu byl již v legislativním procesu návrh vyhovující všem legislativním i ústavně právním pravidlům a doba případné nejistoty pro rodiče byla co nejkratší,“ doplňuje Bauer.

Bauer také zkritizoval postoj vládní ČSSD, která zatím odmítá hlasovat pro senátní verzi zákona. „ČSSD se chystá zvednout ruku pro protiústavní opatření jen proto, že je vyděšená z Andreje Babiše a ze ztráty vládního angažmá.“