15. října 2019

ODS: Účinnost dva dny v roce a tabulka povinností, přelomová úprava právního řádu je na spadnutí

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poslanci dnes projednají novelu zákona, která předkladatelům zákonů ukládá ke každému předpisu sestavit tabulku povinností, kterou s sebou daná úprava nese. Novela zároveň stanovuje, že zákony mohou vstoupit v účinnost jen dva dny v roce. Podle Martina Kupky a Marka Bendy z ODS tato novela významně zpřehlední legislativní prostředí v České republice.

„Chceme, aby české zákony byly co nejjednodušší a jejich dopady se daly snáz předvídat. Inspirovali jsme se ve světě a vyslyšeli připomínky občanů, podnikatelů a také ředitelů škol. Účinností dva dny v roce odpadne nejistota a často složité dohledávání, od kdy přesně platí například nová povinnost,“ komentuje návrh, aby české zákony mohly vstoupit v účinnost pouze ve dvou dnech v roce místopředseda ODS Martin Kupka. Zákony by nově měly vstupovat v účinnost od 1. ledna nebo od 1. července.

Další převratnou novinkou je také tabulka povinností, která bude muset být nově předložena ke každému zákonu. „V množství povinností vyplývajících z nových zákonů se často nevyznají ani právní experti, natož malí podnikatelé nebo občané ČR, proto zavádíme tabulku, ve které si každý bude moci přehledně zjistit, co s sebou daná novela nese. Je to jeden z prvních kroků k přívětivější státní správě. Do budoucna chceme, aby nová povinnost vešla v platnost jen tehdy, když se dvě jiné zruší,“ říká předseda ústavně právního výboru za ODS Marek Benda.