25. září 2019

Digitální služby státu by měly být samozřejmostí, pracujeme na tom

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes projedná tři důležité zákony spojené s digitalizací státu, na kterých se významně podílela ODS. Ve druhém čtení poslanci projednají zákon o právu občana na digitální službu, v prvním čtení se budou zabývat zákonem o digitální technické mapě a zákonem, který umožní přístup ke službám státu pomocí internetového bankovnictví.

„Zákon o právu občana na digitální službu je norma, která přináší revoluci v elektronizaci a konečně významně urychlí služby státu, které jsou užitečné a lidem pomůžou. Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Kupka popsal také výhody digitální technické mapy: „Po vzniku technické mapy se bude možné z kteréhokoli konce České republiky podívat prostřednictvím internetu třeba na pozemek, který byste si chtěli pořídit. Snadno zjistíte, jak daleko je například síť rychlého internetu, voda, nebo plyn. Bude to zároveň důležitý nástroj ke zkrácení stavebního řízení.“

Poslední projednávaný je zákon, který umožní přístup ke službám státu pomocí přístupu k elektronickému bankovnictví: „Více než 5 milionů lidí v České republice v tuto chvíli využívá elektronické bankovnictví, a toto je cesta, jak jim umožnit, aby se prostřednictvím tohoto přístupu, který je dostatečně bezpečný, dostali i k užitečným službám státu,“ uzavírá Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu