27. srpna 2019

ODS: Zjednodušení života podnikatelům? Další marketingový výkřik, který ANO nedotáhne do konce

(www.ods.cz) ​​​​​​​Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček představili balíček, který by měl usnadnit život podnikatelům. Občanští demokraté ale nevěří, že ho chce vláda skutečně zavést. Jde podle nich o další marketingový výkřik, který vláda nedokáže dotáhnout do konce.

„Návrhy, se kterými vláda přichází, měly fungovat nejpozději před čtyřmi lety. Opakovaně jsme je i předkládali. Ministři ANO a ČSSD ale místo toho od roku 2013 usilovně vymýšleli, jak na podnikatele zakleknout, nebo jim podnikání zatížit dalšími povinnostmi. Nechce se mi věřit, že by najednou paní Schillerová otočila o 180 stupňů. Celá situace na mě působí jako další z dlouhé řady marketingových výkřiků, které vedení ANO nedotáhlo za 5 let v čele ČR do zdárného konce,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Hnutí ANO šlo doposud živnostníkům po krku. Představené desatero snad dává naději, že přestane být živnostník lovnou zvěří, a to i přesto, že je celý program podpory málo ambiciózní. Vítáme, že hnutí ANO opsalo od ODS návrh paušální daně, jakkoliv limit obratu 1 mil. Kč je nízký a určitě budeme navrhovat jeho zvýšení, tak aby paušální daň mohlo využívat více menších podnikatelů. S tím také souvisí náš plán výrazně zvýšit limit pro registraci k plátcovství DPH, která je nízká a dlouho se neměnila. Takové opatření desatero neobsahuje vůbec. Místo jednoho místa, kde mají být soustředěny formuláře, bychom uvítali rušení formulářů a zbytečné byrokracie pro podnikatele. Představené desatero je na půli cesty a podnikatelům je potřeba pomoci více. Od vlády, která přinesla kontrolní hlášení, EET a spolu s tím i drakonické sankce, ale více očekávat nelze. ODS bude ve Sněmovně pro podnikatele předkládat ambicióznější návrhy,“ dodal místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček.