31. července 2019

Chceme rychlý internet i v těch nejodlehlejších vesnicích, zákon předložíme do konce léta

(www.ods.cz) Místopředseda občanských demokratů Martin Kupka představil plán na rychlejší rozvoj rychlého internetu a s tím související digitalizace na celém území ČR. Kupka chce, aby byly s každou liniovou stavbou připraveny podmínky pro položení optických vláken. Příslušný zákon by měla ODS předložit do konce léta.

„Přicházíme s uceleným plánem, jak zajistit co nejrychlejší přístup k internetu na území celé republiky. Je to důležitý krok pro další rozvoj ekonomiky i pro udržení aktivních lidí na venkově. Do konce léta přeložíme návrh novely zákona o pozemních komunikacích, která usnadní pokládání sítí podél silnic. Je to jedna z cest, jak urychlit položení optických vláken na poslední míli. Tedy do menších a odlehlejších sídel,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Oslovili jsme ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu s iniciativou změnit podmínky tak, aby s přípravou každé liniové stavby vznikla i jedna chránička navíc pro položení optické sítě. Vyzkoušel to již Kraj Vysočina a nízké náklady na položení chráničky se mu rychle vrátily v podobě nájmu. Pozitivní dopad na rozvoj regionu je samozřejmě ještě důležitější přidanou hodnotou. Chceme pro podobnou praxi získat i ostatní kraje, města a obce,“ doplnil Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu