9. května 2019

Premiér blokuje řešení dvojí kvality potravin. Současný stav jemu a jeho firmám vyhovuje

(www.ods.cz) ​​​​​​​Dnešním tématem jednání sněmovny měla být informace předsedy vlády o evropské směrnici, která by měla mimo jiné řešit tzv. dvojí kvalitu potravin. Na tento bod, který byl vládní koalicí na pevno zařazen na dnešních 11:00 před více než třemi týdny, nedorazil ani předseda vlády, ani ministr zemědělství, ani ministr průmyslu a obchodu. Projednávání tohoto bodu tak bylo přerušeno.

„Premiér má v posledních dnech plná ústa boje proti dvojí kvalitě potravin, ale když má přijít obhajovat selhání vlády ve vyjednávání o schválené směrnici, tak ani on, ani žádný zodpovědný ministr do Poslanecké sněmovny nedorazí. Nikdo svou neúčast dopředu neavizoval, sněmovna by premiérovi jistě vyšla vstříc s úpravou termínu,“ uvedla místopředsedkyně zemědělského výboru Veronika Vrecionová.

„Začíná to vypadat, že situace, kdy se v České republice prodávají méně kvalitní potraviny, Andreji Babišovi a jeho firmám vyhovuje. Kdyby zde zahraniční firmy prodávaly stejně kvalitní potraviny jako v zahraničí, potraviny vyrobené ‚bývalou‘ firmou předsedy vlády by nebyly konkurenceschopné. Premiérovi evidentně nejde o občany České republiky, ale o zájmy některých firem,“ dodala Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně PČR
expertka pro zemědělství a venkov