1. dubna 2019

ODS: Dnes se ukáže, zda vláda skutečně chrání bezpečnost naší země a národní zájmy, nebo o tom jen mluví

(www.ods.cz) ​​​​​​​Vláda bude dnes na svém zasedání projednávat novelu zákona o zajišťování obrany státu, kterou navrhla a představila ODS. Novela zákona má garantovat, že Česká republika bude každoročně vydávat na obranu země částku ve výši 2 % HDP.

Dnes se ukáže, zda vláda skutečně chrání bezpečnost naší země a národní zájmy, nebo o tom jen mluví. Projedná totiž náš návrh na zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP, jak jsme to slíbili našim spojencům. Sliby se mají plnit. Kromě toho čelíme novým hrozbám, na které musíme být dobře připraveni. Výdaje na obranu neznamenají jen více tanků, jak se nám někteří snaží namluvit, ale také schopnost čelit kyberútokům a ruským trollům. Pokud chceme zůstat svobodnou a demokratickou zemí, musíme být schopní bránit se. Na tomto by se vláda měla s opozicí shodnout, vládní strany by měly dostát svým slibům a návrh podpořit,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„Armáda potřebuje v příštích několika letech investice v řádech desítek až stovek miliard korun, které jsou již dlouho odkládány. Při současných výzvách ministryně financí k úsporám hrozí, že i v oblasti obrany dojde na škrty. To nesmíme připustit. Pouze zákonná garance 2 % HDP na obranu může dát jistotu, že bude dostatek prostředků na pořízení nezbytných moderních technologií, jako jsou bojová vozidla pěchoty či víceúčelové vrtulníky, a že dostojíme svým závazkům, o kterých v minulém týdnu představitelé vlády opakovaně ujišťovali i vrchního velitele NATO v Evropě Scaparrottiho a které premiér Babiš slíbil i Donaldu Trumpovi při jeho návštěvě v USA. Vláda nemá vlastní pevný harmonogram, jak k výdajům 2 % HDP na obranu dospět. Tento zákon jej poskytuje, a proto by jej kabinet měl podpořit," dodává předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová.