18. března 2019

ODS: Lidem nepomůže, když se budou ministři scházet a „žvanit“. My předkládáme konkrétní návrhy, které ČR posunou kupředu

(www.ods.cz) Zástupci koaličních stran dnes chystají společné jednání, na kterém chtějí diskutovat o budoucích návrzích vlády Andreje Babiše. Občanským demokratům se nelíbí, že se zástupci kabinetu předhánějí v líbivých návrzích, ale skutečná práce za nimi vidět není. ODS naopak na sobotní programové konferenci představila konkrétní návrhy, které usnadní lidem život a pomůžou posunout Českou republiku kupředu.

„Zatímco vládní koalice dnes jedná o stavebním zákonu nebo rozpočtu, my jsme v sobotu představili konkrétní řešení. Navrhuji ministrům, aby šetřili čas a místo neustálých schůzek rovnou podpořili naše návrhy. Je čas snížit daně na 15% sazbu z hrubé mzdy. Je čas zrušit daň z nabytí nemovitosti, aby bylo bydlení dostupné i pro mladé lidi. Už tento měsíc ve Sněmovně představíme přelomový zákon na digitální službu, díky kterému občané přestanou zbytečně papírovat. Takhle vypadá politika, která má smysl a obsah. Lidem nepomůže, že se ministři budou neustále scházet a, jak by řekl pan premiér, žvanit,“ prohlásil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Paní ministryně Maláčová odpískala důchodovou reformu, protože nemá odvahu narůstající problémy penzijního systému řešit. ODS jako zodpovědná pravicová strana takovou odvahu má. Proto ještě letos představíme konkrétní reformu důchodového systému a koncepci prorodinné politiky. Musíme dnešní třicátníky a čtyřicátníky motivovat k tomu, aby si spořili na stáří a do důchodového systému tak dostat víc peněz. Pokud nesnížíme závislost lidí na státním pilíři, hrozí, že na jejich důchody v budoucnu nezbydou peníze,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Vláda má dnes k dispozici o 350 mld. Kč více, než v roce 2013. Tyto peníze ale nevyužívá k potřebným změnám, kterými by se Česká republika dostala mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa. Proto jsme navrhli snížení daně z příjmu, protože lidé vědí nejlíp, jak s vlastními penězi naložit. Skutečným přínosem by bylo, kdyby se vláda dohodla na podpoře našeho návrhu, obávám se ale, že opět zůstane jen u líbivých marketingových hesel a reálně se Česká republika nikam neposune,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.