8. března 2019

ODS: Všechny politické strany ve Sněmovně podpořily zákon o právu občana na digitální službu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Předsedové všech poslaneckých klubů zřízených v Poslanecké sněmovně dnes podepsali memorandum o podpoře připravovaného zákona o právu občana na digitální službu. Tento revoluční zákon, na jehož přípravě se podílí také ODS, zcela změní přístup státu k občanům v elektronické komunikaci a tím i fungování veřejné správy v ČR.

Pro návrh zákona se navíc podařilo získat podporu vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurilly, ministra vnitra Jana Hamáčka i premiéra Andreje Babiše. Práce na finální podobě zákona probíhaly na půdě Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a to z iniciativy a za významné účasti ICT Unie a Hospodářské komory ČR. Poslanecké sněmovně bude návrh předložen do konce března. Související změny zákonů by pak měl v nejbližších měsících připravit rezort vnitra.

Zákon výrazně zjednoduší komunikaci občanů se státem. Už nebude nutné znovu a znovu vyplňovat do elektronických formulářů data, která už stát jednou má. Zároveň nebude nutné nosit v peněžence množství různých průkazů. „Jsem rád, že se nám pro tuto právní úpravu podařilo najít tak širokou shodu. Zákon přesně naplňuje vizi občanských demokratů o moderním státě. Přináší lidem služby, nikoli povinnosti. I v tom je průlomový. Ti, kteří se rozhodnou se státem komunikovat elektronicky, budou mít k dispozici nové služby a velkou část všech potřebných úkonů zvládnou z domova. Kdo si na elektronickou komunikaci netroufne, pro toho samozřejmě zůstane zachována možnost přijít na úřad a jednat s úředníky osobně,“ říká jeden z předkladatelů zákona Martin Kupka.

„Zákon výrazně urychlí zavádění elektronických služeb státu. Do dvou let má vláda připravit katalog služeb, které budou lidem k dispozici v digitální podobě. A další 4 roky pak bude mít vláda na to, aby všechny služby v katalogu lidem zpřístupnila,“ uvedl iniciátor zákona a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.