27. února 2019

Vláda navrhuje zvýšení daní, ODS chce prosadit opak

(www.ods.cz) ​​​​​​​Komentář předsedy poslaneckého klubu ODS k návrhu ministryně Schillerové na skryté zvýšení daní.

Zbyněk Stanjura: „Od sněmu hnutí ANO, kde se Andrej Babiš zaklínal podporou živnostníků a malých podnikatelů, uběhla už dost dlouhá doba a návrhy ministrů Babišovy vlády se tak vrátily zpátky do starých kolejí. Nejnovějším výmyslem ministryně Schillerové je to, že by zdravotní pojištění za státní pojištěnce měli místo státu platit zaměstnanci, OSVČ a zaměstnavatelé. Tedy ti samí, kteří již platí průběžný pilíř důchodového systému a zajišťují tak důchody stávajícím penzistům.

Takový návrh představuje nárůst daňového zatížení v následujících letech o téměř 80 miliard korun ročně, a to v oblasti přímých daní a vedlejších nákladů práce. Není to nic jiného než trest za aktivitu a úspěch.

Ministryně Schillerová ukazuje, jak vážně to vláda s podporou podnikatelů a živnostníků myslí. ODS tento návrh považuje za naprosto nepřijatelný. Na rozdíl od vládní koalice předkládáme návrhy, které lidem peníze skutečně ušetří, v Poslanecké sněmovně máme přichystané snížení daně z příjmu a zrušení superhrubé mzdy, které budeme chtít zařadit na program příští schůze.“

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS