30. ledna 2019

ODS: V Senátu navrhujeme snížení DPH pro živnostníky a odmítáme rozmělňovat název Dne boje za svobodu a demokracii

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senát PČR dnes mimo jiné projedná daňový balíček, ke kterému senátoři ODS prosadili v hospodářském výboru Senátu pozměňovací návrhy spočívající ve snížení DPH. Senátoři ODS také nepodpoří změnu názvu státního svátku 17. listopadu a budou podporovat odstranění přílepků ze zákonů adaptujících GDPR.

„Na hospodářském výboru Senátu se nám podařilo prosadit několik pozměňovacích návrhů, které snižují DPH na některé služby včetně stravovacích v restauračních zařízeních a také nižší spotřební daň na pivo. Pozitivní změnou je také prodloužení lhůty na podání daňového přiznání o jeden měsíc v případě elektronického podání. Naše návrhy na snížení daní vycházejí z novely zákona o EET, která je projednávaná v Poslanecké sněmovně, ale její projednávání se naštěstí prodlužuje. Pokud tyto návrhy podpoří plénum Senátu, bude to dobrá zpráva pro živnostníky a malé podnikatele,“ uvedl místopředseda hospodářského výboru Lumír Aschenbrenner.

„Senátoři ODS nepodpoří změnu názvu státního svátku 17. listopadu – Dne boje za svobodu a demokracii. Navrhované změny považujeme za rozmělňování názvu tohoto dne. Již stávající název oceňuje studenty a mladé lidi bojující za svobodu a demokracii v letech 1939 i 1989,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer a připomněl část důvodové zprávy z roku 2000, kdy byl tento státní svátek schválen: „Státní svátky každého státu mají vyjadřovat základní milníky, kterými se ubíral vývoj státu do jeho současné podoby. Mají připomínat občanům tradice, ušlechtilé cíle a dějinné zvraty, na nichž je budována česká státnost...“

„Projednávání zákonů, kterými se do českého právního řádu adaptuje nařízení GDPR, se na plénum Senátu dostává až tři čtvrtě roku po skončení adaptační lhůty. To je jednoznačně selhání vlády. Zároveň návrh obsahuje dva přílepky – úpravu zákona o svobodném přístupu k informacím včetně úpravy pravomocí ÚOOÚ a změna zákona o zdravotních službách. Tyto části do tohoto zákona nepatří a měly by být řešeny samostatně. Proto navrhujeme z důvodu přehlednosti zákona jejich vypuštění,“ dodal místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.