4. prosince 2018

ODS: Navrhovaný rozpočet je stejný jako vláda – mdlý, nevýrazný a bez priorit. Navrhujeme konkrétní změny

(www.ods.cz) Občanští demokraté nesouhlasí s návrhem státního rozpočtu na rok 2019. Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci představil konkrétní návrhy na snížení zbytečných výdajů o 40 miliard korun. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pak představil návrhy na snížení daně z příjmu a opětovné zvýšení limitů na výdajové paušály na 2 miliony korun, které by měla Sněmovna projednat v rámci daňového balíčku.

„Navrhovaný rozpočet je jako tato vláda: mdlý, nevýrazný, bez důležitých priorit. Mnoho řečí, ale v rozpočtu málo skutků. V jeho návrhu jsme našli zbytečné výdaje v celkové výši 40 miliard korun. Vláda plýtvá penězi – například podpora agropotravinářského komplexu bude daňové poplatníky stát 3 miliardy korun, výdaje na dotace do podnikání 4 miliardy Kč. Ty navrhneme z návrhu rozpočtu vyjmout. Stejně tak navrhujeme krátit zbytečné sociální výdaje na aktivní politiku nezaměstnanosti ve výši 2 miliardy Kč. V době, kdy je v zemi rekordně nízká nezaměstnanost, považujeme tyto výdaje za zbytečné,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Tento týden se budeme věnovat daňovému balíčku. Ten bohužel postrádá jakékoli ambice ke zjednodušení nebo snížení daní. Dá se říct, že v této podobě je v podstatě zbytečný, protože přináší pouze kosmetické změny, které ale lidé budou muset studovat a přizpůsobovat se jim. ODS má v programu několik bodů z daňové oblasti. Vidíme proto příležitost, jak daňový balíček zlepšit. Navrhujeme změny, které povedou ke zjednodušení a snížení daní.

Navrhneme zrušení superhrubé mzdy a zároveň ponecháme sazbu daně z příjmů na úrovni 15 %, což by znamenalo, že by lidem vzrostly čisté mzdy o sedm procent. Navrhujeme také zvýšení limitů na výdajové paušály pro malé živnostníky zpět na úroveň ve výši 2 milionů Kč. Snížení limitů se do zákona dostalo až v průběhu legislativního procesu a nebylo řádně zdůvodněno. Náklady na naše opatření lze bez problému pokrýt příjmy rozpočtu, které mají být pro příští rok o 150 milionů vyšší než letos,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.