12. září 2018

ODS: Stavební řízení nemůže trvat tak dlouho, navrhujeme jeho zjednodušení

(www.ods.cz) Zavedení povinnosti získat závazné stanovisko orgánu územního plánování prodloužilo a zkomplikovalo stavební řízení až o několik měsíců. Takovou praxi chce změnit návrh občanskodemokratického poslance Martina Kupky, který tuto povinnost ruší. Stavební řízení by se tím významně zkrátilo a zjednodušilo. ODS plánuje také zavést systém jedněch dveří a podpořit vznik digitální technické mapy České republiky.

 
„Už na jaře jsme představili program rozumných řešení, která nabízíme městům a obcím, aby volič věděl, komu a čemu dává v komunálních volbách svůj hlas. Na co se může spolehnout a co budeme dělat zde, v Poslanecké sněmovně i v Senátu. A protože ODS drží slovo i linii, přicházíme nyní s konkrétním návrhem, který by zrychlil a zjednodušil stavební řízení,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
Návrh na zjednodušení stavebního řízení představil místopředseda ODS Martin Kupka: „Zatímco v Česku je průměrná délka pořizování stavebního povolení neuvěřitelných 247 dnů, v Dánsku je to jen 64 dní. To je alarmující rozdíl. Od ledna letošního roku přibyla navíc všem, kteří staví, nová povinnost – závazné stanovisko orgánu územního plánování. Kvůli zahlceným úřadům to prodloužilo čekání na úřední rozhodnutí i o několik měsíců. Stavební řízení nemůže trvat tak dlouho. Je to brzda ekonomického rozvoje a velmi nepříjemná komplikace pro každého, kdo chce stavět. Navrhujeme zjednodušení, prostě rušíme novou povinnost získat závazné stanovisko orgánu územního plánování. Zbavíme se tím jednoho zbytečného razítka. Ročně ušetříme přes sto tisíc zbytečných dokumentů.“
 
„Na mnoha úřadech dochází ke zdržení v řádu měsíců. V okolí Prahy, například v mých Říčanech, jsou to až čtyři měsíce. V praxi to může znamenat, že pan Novák jen kvůli úřednímu šimlovi nemohl začít stavět na jaře, ale poslední razítko dostane až na podzim. To je velká komplikace. Úplně zbytečný a hloupý zásah státu,“ řekl Jiří Kozák, ředitel vzdělávací Akademie CEVRO a kandidát do Senátu, který se fungování veřejné správy dlouhodobě věnuje.
 
„Vláda si klade za cíl to, aby stavební řízení netrvalo déle než rok. To je pro mě nepřijatelně dlouhá doba, kterou bychom měli chtít zkrátit minimálně na třetinu. Proto plánujeme také zavést princip jedněch dveří. Je potřeba dovést stát k tomu, aby umožnil občanům podávat žádost o stavební povolení na jednom místě a nemusel při tom předložit desítky předem získaných souhlasů a stanovisek jiných státních institucí. Dalším naším krokem pro zjednodušení stavebních řízení je podpora zavedení digitální technické mapy České republiky a také digitálního uložiště projektových dokumentací,“ odhaluje další plány občanských demokratů Martin Kupka.