12. září 2018

ODS: Selhání vlády. Koalice ANO, ČSSD a KSČM odmítla snížit byrokracii malým podnikatelům

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes hlasy levicové koalice odmítla novelu zákona o dani z příjmu, kterou předložili poslanci za ODS. Cílem novely, která vycházela z programu občanských demokratů, bylo opětovné zvýšení výdajových paušálů pro podnikatele na hranici 2 milionů korun. Předchozí vláda možnost využití paušálů snížila na příjmy do 1 milionu korun. Navýšila tím administrativní zátěž především malým podnikatelům. S tím se občanskodemokratičtí poslanci nemohli ztotožnit, proto navrhli jejich opětovné zvýšení.

 
„Pokusili jsme se napravit to, co zvláště menším podnikatelům a živnostníkům způsobila staronová vláda, a proto jsme v Poslanecké sněmovně navrhli zákon, který by vrátil výdajové paušály na původní úroveň. Poslanci levicových a populistických stran tomu ale svými hlasy zabránili,“ uvedl předseda ODS Petra Fiala.
 
„Cílem novely bylo významné snížení administrativní zátěže především malým podnikatelům. Při její tvorbě jsme vycházeli i z diskuze s Hospodářskou komorou a Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků. Chtěli jsme vrátit snížené limity už pro daňové přiznání za rok 2018. Tím pádem by dopady minulých změn osoby samostatně výdělečně činné vůbec nepocítily. Výdajové paušály mají být od toho, aby živnostníkům zjednodušily život a snížily množství byrokracie, ne naopak. Rozpočtový výbor k němu navíc přijal kladné stanovisko, proto mě postup levicové koalice zaráží, ukazuje tím, že si neváží lidí, kteří jsou aktivní, a hází jim klacky pod nohy,“ uvedl poslanec za ODS Vojtěch Munzar.