19. prosince 2017

ODS: Rozpočet nepodpoříme, postrádá skutečné priority

(www.ods.cz) Nová vláda slibuje vyšší důchody, boj s byrokracií a více investic. Návrh rozpočtu ale nic takového nereflektuje. Investice klesají, na druhé straně ale vláda počítá s větším počtem státních zaměstnanců, návrh rozpočtu nedává prostor ani výraznějšímu růstu výdajů na obranu. Občanští demokraté takto špatně připravený rozpočet nepodpoří.


„ODS považuje návrh rozpočtu za příliš málo ambiciózní a nehospodárný vzhledem k možnostem, které nabízí ekonomický růst. Ten navíc nemusí trvat věčně a způsob hospodaření minulé i budoucí vlády může ČR v méně příznivých dobách způsobit vážné problémy. Z těchto důvodů ODS jako odpovědná strana tento rozpočet nepodpoří,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Považujeme za selhání minulé vlády, když slíbila navýšení peněz pro zaměstnance sociálních služeb, ale už ‚opomněla‘ na toto navýšení přidat peníze do rozpočtu. Tuto chybu vlády chceme napravit a podpořit navýšení peněz pro sociální služby až o 3 mld. Kč. Chceme být konstruktivní opozicí, proto jsme představili balík sedmi zákonů, které prokazatelně zjednoduší život živnostníkům, malým podnikatelům a ve výsledku všem občanům České republiky. A tímto způsobem budeme pokračovat i nadále. Tento rozpočet ale, na rozdíl od našich návrhů, nepřináší nic dobrého, a proto jej nemůžeme podpořit,“ dodává 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.
 
„I když se nám nepodařilo navržený rozpočet v prvním čtení zamítnout, přicházíme alespoň s pozměňujícím návrhem, ve kterém navrhujeme uspořit výdaje ve výši 28,2 mld. Kč," doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Na špatnou kondici veřejných financí upozorňuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček: „Představený návrh rozpočtu je obžalobou předchozí vládní koalice a zejména hnutí ANO, že ani slušný hospodářský růst nedokázala během čtyřech let využít pro konsolidaci veřejných financí. Navržený, neakceptovatelný návrh schodku ve výši 50 mld. Kč je toho důkazem. Bohužel ani návrh programového prohlášení nové vlády nedává naději, že by chtěla vláda systémový problém ‚nemocných‘ veřejných financí řešit."