21. září 2023

Pro a proti ČRo Plus

(ČRo Plus) Novela zákoníku práce, kterou podepsal prezident, umožňuje, aby lékaři pracovali až 832 hodin přesčasů ročně. Dosud to byla jen polovina, tedy 416 hodin.

Celou debatu s Romanem Krausem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus připouští, že důsledkem změny by v některých zařízeních mohli mít lékaři horší podmínky. Záleží to podle něj na vedení jednotlivých nemocnic. Připomíná, že v některých nemocnicích už došlo k převedení na směnný provoz a tam prakticky novela zákoníku lékaře nijak nepostihne.

„To, že někde dostávali lékaři za služby na dohody nějaké benefity od zaměstnavatele, ty mohou dostávat i nadále bez toho. Ve většině případů, pokud je to vykazováno v rámci přesčasové práce, jsou zaplaceni lékaři víc. Navíc tyto příjmy se počítají v budoucnosti do výpočtu výše starobního důchodu, což u dohod nebylo. Takže to přináší i některá pozitiva,“ vysvětluje Kraus.

Roman Kraus novelu obhajuje tím, že změna je jen dočasná, aby se vyřešila současná situace a nebyl nedostatek lidí v nemocnicích.

„Pokud novela zůstane tak, jak je, máme pět let na to, abychom udělali zásadní změny v organizaci práce jak v jednotlivých nemocnicích, tak v celém systému poskytování zdravotní péče v ČR. Kdybychom v tuto chvíli rigidně trvali na nenovelizovaném zákoníku práce, budeme muset v mnoha nemocnicích omezit plánovanou péči a všechny lékaře využít na nepřetržitý provoz,“ popisuje.

My musíme během pěti let ty změny udělat, reaguje Kraus. Nezbytné je podle něj v první řadě převést řadu nemocnic, zvláště těch menších, z režimu nepřetržité péče na režim denní.

„Musíme si konečně přestat hrát na to, že musíme mít tak obrovskou síť nemocnic, kdy všichni chtějí dělat všechno. Vyžaduje to nesmírné personální nároky. Zanedbali jsme to a teď to musíme řešit, ale ne tak, že budeme zase rok debatovat o tom, co uděláme. To musí být řešení rychlé a razantní,“ dodává předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS), bývalý ředitel dvou brněnských nemocnic.