12. října 2020

Změním výuku zdravotníků

(MF DNES) Nový senátor z Brna Roman Kraus (ODS), který v říjnu oslaví 65. narozeniny, se chce v horní komoře parlamentu coby lékař zaměřit především na zdravotnictví. Za úkol si dává i ukázat lidem, že Senát má smysl. Místo bujarých oslav se v sobotu po vítězství těšil spíše na odpočinek po vypětí v předvolební kampani.

Byl to duel dvou známých osobností. Co podle vás rozhodlo?

Myslím si, že převážilo, že já nabízím reálné řešení věcí a paní Šabatová se pohybuje spíše v teoretické rovině, což však není myšleno jako její kritika. Je úctyhodná osobnost. Jako ředitel nemocnice jsem se s ní mnohokrát setkával nad řešením konkrétních věcí. Děkuji za to, že to byl velmi korektní souboj a během volební kampaně nedocházelo k žádným podrazáckým jednáním.

Co ze svých pracovních zkušeností zužitkujete jako senátor?

Především své znalosti toho, jak funguje zdravotnictví. Lepší organizací a provázaností péče na úrovni kraje i v celém státě lze dosáhnout daleko lepších a ekonomicky efektivnějších výsledků. V tomto doufám, že bude můj hlavní přínos. Zaměřit se chci také na vzdělávání, oblast postgraduálního vzdělávání u lékařů, které je teď velkou přítěží. Mladí lékaři, obzvláště v malých nemocnicích, mnohdy nemají možnost si vzdělání doplnit a odcházejí do zahraničí. Naopak u zdravotních sester je střední školy dostatečně nepřipraví na praxi, protože skoro 80 procent výuky mají obecných jako na gymnáziu. Výukovou náplň je potřeba razantně změnit. Takových věcí s přínosem pro pacienty, které se dají relativně jednoduše a rychle změnit, je hodně.

Ukázal covid potřebu změnit zdravotnickou legislativu?

Myslím, že zasahovat do zákonů potřeba není, ale musíme se podívat na systém krizového řízení. Každá nemocnice má vypracované pandemické či traumatologické plány a důležité je, aby skutečně odrážely realitu, byly centrálně koordinované, a ne jen na papíře. Problémem je také situace v hygienické službě, která byla v posledních letech zdevastována personálně i finančně a teď nám chybí.

Účast ve 2. kole byla tradičně nízká. Potřebuje Senát větší osvětu?

Mnoho lidí začíná politika víc zajímat, protože mají pocit, že je mnoho problémů, které nejsou dobře řešené. Jako jeden z úkolů, i když jsem v tom možná moc sebevědomý, bych si dal víc o Senátu hovořit a hlavně lidem ukázat, k čemu doopravdy slouží.

Roman Kraus

senátor PČR