9. dubna 2015

Babiš je mediální iluze

„Vláda ohrožuje naši bezpečnost i svobodu podnikání útokem na živnostníky," říká v rozhovoru pro deník Právo předseda ODS Petr Fiala.

Pane předsedo, podle údajů na vašich stránkách ODS ztratila v posledních týdnech sedm set členů, vy jste se ale vyjádřil, že konečný únik bude v řádu tisíců. Jak to, že vám členové pořád utíkají? 

Vycházel jsem z jediného faktu, a to je, že jsme zrušili dvě velké oblasti v Praze. To samo o sobě znamená pokles členů. Pak tu jsou dlouhodobé tendence poklesu členů, který ODS má v posledních mnoha letech. Odhadl jsem, že díky tomu "umělému zásahu" do členské struktury bude odliv výraznější. Není to ale nic, co by nás trápilo. Snažíme se, aby v ODS zůstali ti lidé, kteří věří pravicové politice a nehledají funkce nebo ekonomický prospěch. Neznamená to, že nechceme být člensky početná strana, naopak, já vyzývám lidi, aby se stávali členy politické strany. Hlásí se k nám stovky nových členů, které postupně přijímáme. 

Nerovná se úbytek členů úbytku voličů? 

To nemusí nutně znamenat, jak vidíte na jiných politických stranách, které mají třeba devět členů (Úsvit - pozn. red.). To samozřejmě není náš cíl, my chceme být masovou stranou. 

Vaši představitelé, naposledy Miroslava Němcová, se hlasitě vyjadřují proti cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Co vám na jeho cestě vlastně tak vadí? 

Kritizovali jsme cestu prezidenta do Moskvy z toho důvodu, že Zeman jede do Moskvy jako jeden z mála, nebo snad jediný představitel evropské země. Jeho cesta má kromě rozměru uctění obětí druhé světové války, což je samozřejmě v pořádku, také plánovanou účast na vojenské přehlídce a další věci, které už jsou z hlediska mezinárodních vztahů problematické. Je to jeden z kroků, které pan prezident v zahraniční politice dělá bez ohledu na všechno, bez ohledu na mezinárodní kontext. České republice to ve výsledku škodí. Z hlediska našich národních zájmů je to v této době, v tomto kontextu problematická cesta. 

ODS se jednoznačně postavila na stranu příznivců amerického konvoje. Co ale říkáte na argumenty, že šlo o demonstraci síly a zbytečné jitření už tak vyhrocené mezinárodní situace? 

Já to tak určitě nevidím. Konvoje NATO tudy občas projíždějí, teď tudy projel americký konvoj, a tu pozornost, která tomu byla věnována, vyvolali ti, kteří to - pro mě ze zcela nepochopitelných důvodů - začali přirovnávat k nejrůznějším okupacím.ODS je strana, která podporuje euroatlantickou vazbu, jsme přesvědčeni, že bezpečnost ČR nelze zajistit jinak než ve spolupráci s USA v rámci NATO. Byl jsem potěšen tím, jak na to lidé reagovali. Spontánní reakce, kdy lidé vyjadřovali svůj souhlas s průjezdem konvoje, mi připadaly potěšující. Byl jsem se podívat v Ruzyni, viděl jsem reakce lidí a měl jsem z toho opravdu dobrý pocit. Opakuji, že by se to nestalo, kdyby malá skupinka lidí nezačala proti konvoji křičet. 

Vláda už nějaký čas vládne, přesto ale koaličním stranám preference spíš stoupají, na rozdíl od stran opozičních. Jak si tenhle nebývalý úkaz vysvětlujete? 

Nám se preference stabilizovaly po složitém období. Jestliže jsem před komunálními volbami všude četl, jak jsme mrtvá strana a nedá se s námi počítat, tak teď už čtu rozhodně jiné komentáře. Ani jsem nepočítal s tím, že by nám po roce práce nového vedení nějak závratně rostly preference. Dávám vám za pravdu, že se zdá, že preference nerostou žádné opoziční straně, spíše naopak. Po období politické krize je část občanů spokojena s tím, že vůbec má nějakou vládu, která je stabilní, a moc dramatického se neděje. Bohužel si neuvědomují, že ta vláda ohrožuje jak naši bezpečnost tím, jakou má zahraniční politiku, tak naši budoucnost: ruší různá opatření, aniž má nějakou koncepci. Ohrožuje i svobodu podnikání útokem na živnostníky, na drobné podnikatele a další a další věci. 

Co říkáte na názor, že by se pravicové strany měly pokud ne sloučit, tak velmi úzce spolupracovat? 

Kde je to rozumné, tam spolupracujeme. Ve Sněmovně spolupracujeme s TOP 09 téměř každodenně, jinak bychom ani nemohli spoustu věcí prosadit nebo jim zabránit. Dovedu si představit i jiné formy spolupráce. Čas ukáže, co je a co není dobrá cesta, ale já se spolupráci pravicových stran vůbec nebráním. 

Plánujete například spojení s TOP 09 v krajských a senátních volbách v příštím roce, podobně jako loni? 

Otevřeně říkám, že taková jednání jsme ještě nevedli. Připadalo by mi ale rozumné zvažovat takovou spolupráci region od regionu, nikoliv celostátně. Dovedu si to představit. 

Pravicové strany nemluví poslední dobou téměř o ničem jiném, než že se vymezují proti Andreji Babišovi. To se netýká jen pravice, i na sjezdu ČSSD bylo jméno šéfa hnutí ANO nejčastěji vyřčeným slovem. To tak moc zasáhl českou politiku? 

Andrej Babiš je mediální iluze. Jeho politická osobnost je umělý výtvor, který se díky obrovské moci, kterou mediálně má, nějak rozšířil ve společnosti. Buduje se tu kult jeho osobnosti, který má i absurdní podoby, jako když jeden z jeho spolupracovníků řekne, že je nadpřirozená bytost, a podobné nesmysly. Přitom Andreji Babišovi se reálně nedaří. To je vidět na každém čísle výběru daní, na tom, jak je sestaven rozpočet, nedaří se mu ani v personální politice. Ale jeho mediální obraz vede k tomu, že se fenoménem politiky opravdu stává, a to podle mě v negativním slova smyslu. To, že Andrej Babiš může uskutečňovat kolosální střet zájmů, to, že je občan nad občany - protože jako první člověk se stal ministrem, aniž měl lustrační osvědčení - není jen věc Andreje Babiše. Je to také věc těch, kdo mu to umožnili. To je prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. 

Pokud je mediální iluze, proč se celá ODS vymezuje vůči němu, ne vůči ČSSD? 

Já ten pocit nemám. I za sebe říkám, že se vymezujeme proti levicové politice. Velmi často vůči tomu, co navrhuje levé křídlo soc. dem., které je momentálně u vlády. Pokud se Andrej Babiš chová demokraticky nestandardně nebo realizuje levicovou politiku, tak se vymezujeme i proti němu. Naše pozice proti levici je jasná. Andrej Babiš je sice mediálně úspěšnější než Bohuslav Sobotka, ale fakticky je to naopak: vždyť v té vládě prochází většina návrhů, které připravila ČSSD. Ta je ve vládě mnohem úspěšnější. Pan ministr Babiš realizuje sociálnědemokratickou politiku. Pak se pro nás stává jakožto ministr financí, který realizuje levicovou politiku, soupeřem i na tomto poli. 

Současná vláda podle vás kazí život živnostníkům, o které - jako své bývalé kmenové voliče - ODS usiluje. Proč by vás ale měli znovu volit, když jste v minulosti jejich zájmy příliš nehájili? 

Jsme jediní, kdo živnostníky důsledně hájí. Chci ale jasně říct, že nejsme stavovská strana. Nehájíme je proto, že to jsou živnostníci. Hájíme je proto, že jsme přesvědčeni, že na těchto lidech stojí prosperita ČR. Já jsem dokonce přesvědčen, že na nich stojí i podoba naší země. Byl jsem to já, kdo v létě objížděl živnostníky, ptal se, co jim na státu vadí a co máme zlepšit. To bylo dávno předtím, než vznikla tato velká debata o registračních pokladnách. Najednou se omezují paušály, najednou musí plátci DPH posílat kontrolní hlášení. Najednou tu máme hrozbu registračních pokladen, která pro každého živnostníka znamená komplikaci. Velkým obchodům se zakáže prodávat o svátcích, což bude mít dopad na jejich dodavatele, zakáže se kouřit v restauracích - jenže spousta venkovských hospod funguje tak, že si tam jdou chlapi dát pivo a cigaretu. Teď tam bude muset být registrační pokladna, což je náklad, který si nikdo z nich nedovolí. O tuhle součást naší kultury - v širším slova smyslu - přijdeme. 

Nedávno soud rozhodl, že se ministerstvo spravedlnosti musí omluvit třem exposlancům ODS za nezákonné stíhání. Z razie na Úřadu vlády i téměř po dvou letech není žádný výsledek. Není zrovna toto téma, kde by ODS mohla ještě víc křičet? 

To je pro mě překvapivá otázka. Ze spousty stran slyším, že bychom měli k těmto kauzám spíš mlčet. Tady ale nejde o ODS nebo naše bývalé představitele, ale o právo a spravedlnost. Jde o to, co se může dít lidem, kteří nejsou tolik ve světle ramp jako exposlanci ODS. Máme tu nějaké jednání státu, kdy jsou lidé obviněni, ukáže se, že naprosto nesprávně. Stát musí vyplácet odškodné v miliónové výši, musí se omlouvat, a já se ptám těch, kdo za to odpovídají, což jsou ministr spravedlnosti a vnitra: jak to, že se někdo spletl? Co se z toho vyvozuje za odpovědnost? Nejde říct, nic se neděje, sorry. Ubližujeme lidem, a nemá to žádné dopady. Spousta čtenářů si teď řekne, že hájím politiky - a upozorňuji, že jsem v politice kratší dobu než Andrej Babiš. Jenže dnes začínáme mít problém, že lidé jsou obviňováni za politické jednání, a přenáší se to do společnosti dál. Už se to týká starostů, to jsou lidé, kterým skoro každý vidí přes prsty. Za chvíli se to bude týkat každého, kdo něco řídí: ředitelů škol, knihoven... tohle přece nemůžeme připustit. 

Nejsou za tenhle stav ale odpovědni i někteří bývalí ministři za ODS? 

Na to hledejme odpovědi. Já na to odpověď nemám, ale očekávám od současných ministrů, že se budou zabývat tím, kdo toto dopustil. Nebyli to ale ministři za ODS, nebo TOP 09, nebo VV, kteří někoho obvinili. Ptám se, jestli se chceme s tímto stavem smířit, a myslím, že nemůžeme. 

(Autor: Jan Martinek)

http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER