4. listopadu 2014

Poslanci ODS navrhnou snížit DPH. Vláda chce místo toho výběr DPH zkomplikovat měsíčním výkazem

Poslanci ODS navrhnou snížení DPH. Využijí k tomu novelu zákona, kterou chce vláda přinutit podnikatele, aby měsíčně vyplňovali další výkaz – „kontrolní hlášení“ finančnímu úřadu o výběru daně z přidané hodnoty. ODS další byrokratickou povinnost uvalenou na podnikatele odmítá a ve Sněmovně navrhne, aby levicová vláda tohoto hlášení ušetřila alespoň malé a střední živnostníky.

„Socialismus, to je především evidence. A naše vláda se tohoto bolševického hesla drží s nadšením,“ konstatuje předseda ODS Petr Fiala. „ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce na čtvrt milionu malých plátců DPH uvalit další zbytečnou povinnost vyplňovat každý měsíc kontrolní výkaz finančnímu úřadu. Vláda chce živnostníky kontrolovat, evidovat, dohlížet na ně, jakoby každého občana považovala za potenciálního zločince, dokud neprokáže opak. Tak to ale být nemá a nesmí, ti poctiví nemohou doplácet na ty, kteří poctiví nejsou,“ říká Petr Fiala.

Podle vládního návrhu by každý, kdo platí DPH, musel měsíčně podávat speciální výkaz finančnímu úřadu. Další papírování by tak dopadlo kupříkladu na vesnické veterináře, malé restaurace nebo třeba drobné prodejny; pokud už chce levicová vláda takovou povinnost zavést, navrhuje ji ODS vztáhnout pouze na velké podnikatele, kteří mají měsíčně obrat vyšší než jeden milion korun.

„Když už se vláda rozhodla znovu zasahovat do daní, a je to mimochodem už šestá změna jen za letošní rok, přestože vláda voličům slibovala stabilitu a daňový klid, pak navrhujeme také zrušit nesmyslnou třetí sazbu DPH. Vycházíme proto vládě vstříc pozměňovacím návrhem, který ponechává dvě sazby DPH, a dolní sazbu snižuje z 15 na 10 procent,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany.