7. října 2014

ODS záleží na lidech. Celá strana jako jeden muž stojí za Šumavou a Šumaváky

Občanská demokratická strana podporuje vznik speciálního zákona o Národním parku Šumava!

Chceme jasný zákon, který vyřeší nejenom ochranu přírody v našem největším národním parku, ale také zachování důstojného života místních lidí, prostoru pro drobné podnikání a šetrný turismus. ODS podporuje dopracování a schválení tzv. senátního návrhu zákona o Národním parku Šumava. Jako jediná parlamentní strana vyjádřila svůj jednotný názor na danou věc během tiskové konference, kterou zorganizoval Jiří Mánek, kandidát do Senátu. 

Jasná pravidla pro Šumavu. Zaměřená na ochranu zdejší vzácné přírody, ale stejně tak pečující o místní obyvatele a dohlížející na chování turistů, kteří sem jezdí. Vše jasně definované v zákoně o Národním parku Šumava. To si přeje Občanská demokratická strana. Jako jediná parlamentní strana prokázala odvahu vyslovit jasný názor a na rozdíl od ostatních parlamentních stran ukázala svoji jednotnost v tomto celonárodním problému.

„Šumava se dnes stala politickým tématem, ke kterému se má potřebu kdekdo vyjadřovat. V různých názorech, někdy odborných, jindy ideologických, občas vyslovených jen na základě dojmu, se už veřejnost skoro nevyzná. V médiích probíhá boj skoro o každý hektar národního parku. Jen aby se nám mezitím krásná Šumava, jak ji všichni známe, neztratila před očima. ODS má v této věci jasný názor. Nasloucháme odborníkům a nasloucháme lidem, kteří tu žijí, našim starostům a politikům,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Platný Zákon 114/1992Sb., o ochraně přírody a krajiny, v §1 uvádí, že účelem zákona je za účasti příslušných krajů, obcí, vlastníků a správců pozemků přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás, k šetrnému hospodaření s přírodními zdroji. Přitom je nutno zohlednit hospodářské, sociální a kulturní potřeby obyvatel a regionální a místní poměry.

ODS v souladu se Zákonem o ochraně přírody a krajiny v kauze Šumavy respektuje výsostné postavení krajů, obcí, vlastníků a správců pozemků a ve svém rozhodování se opírá o odborníky a regionálně respektované osobnosti. „Názor ODS se může opřít o zkušenosti našich členů. Mnozí z nich jsou odborníci, v otázce Šumavy a životního prostředí se dobře vyznají,“ říká Petr Fiala.

Byl to ministr životního prostředí za ODS Tomáš Chalupa, který započal dosud nejširší diskusi nad zákonem o Národním parku Šumava. Posadil za jeden stůl lesníky, přírodovědce, nevládní organizace, představitele krajů i šumavských obcí, právníky a odborníky na životní prostředí. Pád vlády Petra Nečase nedovolil dotáhnout zákon do zdárného konce.

Následovali ho ale senátoři napříč politickým spektrem, vedeni senátorem ODS Pavlem Eybertem, kteří iniciovali senátní schválení zákona o NP Šumava. „Je to zákon, na kterém se shoduje Jihočeský i Plzeňský kraj, šumavské obce a souhlasilo s ním i minulé vedení Ministerstva životního prostředí ČR a Správy NP a CHKO Šumava,“ říká Pavel Eybert.

Zákon byl Senátem jednoznačně přijat a po říjnových volbách o něm má rozhodnout Poslanecká sněmovna. Ministerstvo životního prostředí však o zákon o NP Šumava nestojí. Místo toho připravuje novelu zákona o ochraně přírody, která má řešit všechny národní parky najednou. Výhodou této normy je prý lepší vyjednávací pozice obcí a větší přehlednost.

„Pokud někdo tvrdí, že chystaná novela udělá legislativu přehlednější a jednodušší, že dokonce budou mít obce lepší a posílenou vyjednávací pozici, pak já tvrdím, že na Šumavě to bude ještě horší než dnes! Protože lepší vyjednávací pozici budou mít zejména nevládní organizace a lidé, kteří zde nežijí a za národní parky nenesou žádnou odpovědnost. Navrhovaná novela totiž prostřednictvím tzv. opatření obecné povahy dává do rukou aktivistům obrovský nástroj k blokování jakéhokoli managementového rozhodnutí, protože budou moci podávat proti takovým opatřením rozklady k soudu. To na Šumavě všichni dobře známe, proto já osobně i nadále podporuji speciální zákon jen pro Šumavu a její podmínky,“ říká Jiří Mánek, dříve ředitel NP Šumava, dnes kandidát do Senátu za ODS.

„Na Šumavě jsme si zvykli, že politické strany či její představitelé si často berou Šumavu jako rukojmí k vlastnímu zviditelnění. Ale je to v podstatě poprvé, kdy se nějaká politická strana jednoznačně vyjádřila, co si o Šumavě myslí. A jsem rád, že ODS respektuje názory lidí, kteří na Šumavě opravdu celoročně a po generace žijí a kteří zde, na rozdíl od mnohých městských poradců a znalců všehomíra, vychovávají i své děti. Snad je to i tím, že pro nynějšího kandidáta ODS do Senátu Jiřího Mánka, není Šumava jen volebním tématem, ale místem kde vyrostl a místem, za které bojuje ze svého přesvědčení. A jsem rád, že mu v tomto ODS včetně jejího předsedy naslouchá,“ myslí si Antonín Schubert, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava. (OK)

 

ODS a Národní park Šumava:
 

  1. ODS stojí za šumavským regionem a jeho demokraticky volenými zástupci a jako jinde v republice se opírá o své regionální odborníky.
     
  2. ODS je v otázce Šumavy jednotná. Nikoli rozdělená jako jiné i parlamentní strany.
     
  3. ODS chce pro Šumavu zákonné řešení, které se nemění se změnou každé vlády a každého ministra životního prostředí. Mění se ministři, ředitelé i šumavští aktivisté. Ale Šumaváci zůstávají – jejich názor je pro ODS jeden z nejdůležitějších.
     
  4. ODS je stranou, která respektuje nevládní organizace, ale rozhodovací pravomoci a odpovědnosti dává do rukou demokraticky zvolených zástupců obcí, krajů a regionů.
     
  5. ODS podporuje podnikání na Šumavě, které stojí na turistickém ruchu a nikoli na uzavírání Šumavy před turisty.
     
  6. ODS prosazuje racionální ochranu vzácné šumavské přírody s jasnými, srozumitelnými a neměnnými pravidly. Odmítá alternativní výklady legislativy, ať již národní či evropské. Proto podporuje jasnou zonaci Národního parku Šumava, která musí být podle zákona o ochraně přírody projednaná se všemi šumavskými obcemi.