12. července 2023

Deník.cz: Běžná rodina vládní úsporný balíček skoro nepocítí

(Deník) V konsolidačním balíčku nechystáme větší změny. V další pravidelné debatě Deníku to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vláda si podle něj za balíčkem stojí. „Je nutný a promyšlený. Na druhou stranu nejsme neomylní, ani namyšlení, můžeme udělat chybu,“ podotkl.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců se při společném jednání dohodl, že pokud se obě tyto skupiny domluví na určitých úpravách, je připraven předložit je k diskusi dalším vládním politikům. Není ale automatické, že je přijmou.

Takové návrhy budou však zvažovat jako signál, že zástupci firem i odboráři vidí stejný problém a mají společný zájem řešit jej. Vládní politici jsou pak připraveni učinit případné úpravy v momentě, že je posvětí i všechny koaliční strany. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že jednání se vedou na různých úrovních. Odbory ale zároveň vyhlásily stávkovou pohotovost. „A probíhají demonstrace, je to těžká debata,“ sdělil premiér Petr Fiala.

Na poznámku moderátorky Kateřiny Perknerové, že předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl má shodu koalice, že navrhovaná zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane příjmem měst a obcí za hotovou věc, Fiala reagoval, že si na to ruku nepodali.

Pro státní rozpočet by to znamenalo výpadek devět miliard korun. „Pokud by se změnil adresát daně, muselo by dojít k něčemu, co ty příjmy státu zajistí,“ poznamenal Fiala. Tento i jiné pozměňovací návrhy proto budou podle něj vládní politici teprve zvažovat.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS