1. října 2021

Zastavíme zadlužování i populisty

(5plus2.cz) Petr Fiala (koalice SPOLU) slibuje, že zadlužování země zastaví i bez zvyšování daní, zmodernizuje vzdělávání a Česko bezpečně ukotví jako součást Západu.

Kritizujete neřešení penzijní reformy. Které pilíře jsou pro její dlouhodobé fungování zásadní, ale zároveň takové, aby u nich bylo možné najít shodu i s dalšími parlamentními stranami?

Pokud v příštích čtyřech letech nedojde k přijetí důchodové reformy, reálně hrozí, že dnešní třicátníci a čtyřicátníci nebudou mít slušný důchod. Současná vláda prohospodařila osm let ekonomického růstu a s reformou nijak nepohnula. Koalice SPOLU prosazuje důchodovou reformu – chceme, aby se penze skládala z minimálního důchodu a složky, kterou si bude moci každý ovlivnit tím, jak se rozhodne spořit. Výše minimálního důchodu by měla být vázána na průměrnou mzdu. Je potřeba dosáhnout dohody napříč politickým spektrem, aby se nestalo, že celá reforma opět za pár let spadne pod stůl. Současným seniorům, kteří jsou v důchodu déle než 25 let, navrhujeme přidat 1000 Kč, to pomůže především ženám, kterým se vypočítává důchod z nízkých výdělků v době, kdy odcházely do důchodu. Chceme umožnit, aby každý mohl posílat jeden procentní bod ze sociálního pojištění přímo svým rodičům nebo prarodičům.

Pohled na fungování EU a zavedení eura se u ODS a TOP 09 mnohdy výrazně lišil. Za jakých okolností je tedy podle vás žádoucí a také výhodné euro přijmout a v jakém časovém horizontu je to reálné?

Jsem přesvědčen, že během příštích čtyř let nebude téma přijetí eura na stole. V tuto chvíli to pro české občany není výhodné a není to ani reálné. Nejprve musíme vrátit českou ekonomiku do stavu, kdy budeme plnit Maastrichtská kritéria, do té doby jsou veškeré diskuze na toto téma předčasné. Za mnohem důležitější ale považujeme, že jsme vyslyšeli volání podnikatelů a chceme dát firmám možnost účtovat v eurech. Usnadní jim to fungování v návaznosti na dodavatele a zákazníky z EU.

Nakolik má smysl, aby byly obchodní řetězce svázány povinností prodeje určitého procenta tuzemské zemědělské produkce, a jakým způsobem chcete české, zvláště malé a střední, zemědělce podpořit, aby byli schopní konkurovat dovozu levných produktů ze zahraničí?

Zavádění povinných kvót je nesmysl, to by nic pozitivního nepřineslo. Daleko důležitější je, abychom se dokázali reálně vypořádat s dvojí kvalitou potravin. Budeme naše zemědělce motivovat k tomu, aby suroviny dokázali sami zpracovat a dodat na místní trh (obchody, farmářské trhy, prodej ze dvora). Podpoříme skutečná odbytová družstva a zlepšíme postavení prvovýrobců. Je potřeba podporovat malé a střední zemědělce, rodinné farmy a nejen velké agrokomplexy, jak to dělá současná vláda. Pak budeme mít kvalitní a dostupné potraviny a dobré životní prostředí na venkově.

Co považujete za svůj předvolební trumf, který vám může získat hlasy i nerozhodnutých voličů?

Koalice SPOLU je dnes jedinou opravdovou změnou, které mohou občané věřit. Dokázali jsme dát dohromady ODS s KDU-ČSL a TOP 09. S námi má každý volič, ať se řadí ke středu či pravici, jistotu, že jeho hlas nepropadne. Jsme silnou alternativou vůči hrozící vládě extremistů, populistů a komunistů. Ctíme základní hodnoty jako je demokracie a svoboda. Jsme zastánci naší orientace na EU a NATO. A chceme, aby naše děti mohly žít v prosperující zemi, kde nebudou lidé státem šikanováni za to, že jsou aktivní. Ve státě, který zajistí důstojný život našim seniorům, již celý život pracovali a zaslouží si za to naši péči.

Které své tři programové návrhy a sliby vnímáte jako nejdůležitější?

Zastavíme katastrofální zadlužování naší země, a to bez zvyšování daní. Opravíme pokažený stavební zákon a rozhýbeme výstavbu bytů. Snížíme byrokracii, která všechny dusí, a to i díky významné digitalizaci státu. Zlepšíme vzdělávání, místo memorování potřebujeme, aby děti uměly pracovat s informacemi a byly připraveny na život v 21. století. Budeme pevnou součástí Západu, naše zájmy budeme hájit v rámci EU a NATO.

Jakou bude Česko zemí v roce 2025, pokud uspějete a budete čtyři roky u vlády?

Máme konkrétní plán, co chceme udělat v prvním roce vlády a co je třeba udělat ve zbytku volebního období. Musíme zastavit zadlužování, a to bez zvyšování daní. Hned v prvních měsících bychom také rádi opravili pokažený stavební zákon. Bydlení zůstane drahé a nedostupné, pokud se nezačne rychle stavět. Velkým úkolem je omezit byrokracii, která dusí nejen podnikatele, ale i běžné občany. Důraz budeme klást na školství, aby se výuka našich dětí přizpůsobila 21. století. Je toho hodně, co musí příští vláda udělat. Přál bych si, aby se za čtyři roky o naší zemi opět mluvilo jako o vyspělém demokratickém státě, kde žijí a pracují chytří a šikovní lidé. Taková Česká republika bude mít šanci patřit mezi nejúspěšnější země na světě.

Co rozhodne letošní volby?

Naše země stojí na rozcestí. Už dvě volební období nám vládnou populisté. Podle toho bohužel dopadla i pandemie, 30 tisíc zemřelých je děsivá bilance. Rozpočet se hroutí, vláda rozdává dárky vybraným voličům a firmy premiéra dál čerpají dotace z našich daní. Rychle roste zadlužení, každý z nás teď dluží o zhruba 70 tisíc korun víc než v roce 2013. S tím je potřeba rychle něco udělat. Naší zemi ale hrozí, že tu po těchto volbách budou vládnout populisté s extremisty. A že nás posunou ještě víc na východ. To je hrozba, které se musíme postavit. Ano, tyto volby jsou soubojem změny, kterou nabízíme, s populismem a extremismem, který by naši republiku postupně zničil.

Můžete už nyní jasně říct, s kým pro vás nepřichází v úvahu povolební spolupráce?

Spolupráce nepřichází v úvahu s populisty a extremisty, ti představují pro naši zemi hrozbu, kterou musíme zastavit. Koalice Spolu nabízí skutečnou změnu. Jsme připraveni spolupracovat s těmi, kteří chtějí dělat rozumnou a odpovědnou politiku. Chceme vyhrát volby a sestavit takovou vládu, která posune Českou republiku kupředu. Stejně jako jsme Spolu v kampani, tak budeme Spolu i po volbách postupovat společně. Máme to v koaliční smlouvě a je to náš slib voličům.

Petr Fiala

předseda ODS