28. června 2021

Interview ČT24: Zrušení superhrubé mzdy byla dobrá věc. Ušetřit by se dalo digitalizací či na počtech úředníků

(ČT 24) Po volbách by chtěla koalice SPOLU stabilizovat státní rozpočet kombinací podpory růstu a zmenšením výdajů, řekl v Interview ČT24 předseda ODS Petr Fiala. Slibuje digitalizaci státní správy tak, že odpadne administrativa a vyplňování četných formulářů se stejnými údaji. Pokud jde o výroky prezidenta Miloše Zemana, bere je Fiala jako kontroverzní výkřiky, kterými se hlava státu baví, ale jádro věci – například to, koho jmenuje po volbách premiérem – se podle šéfa opoziční strany ještě může změnit.

Celý rozhovor s Petr Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

„Jsem rád, že v pondělí vláda schválila některé dotační programy a rychle přijala některé kroky. V této situaci musíme táhnout za jeden provaz, nebudu ji využívat ke kritice a předvolebním bojům,“ odpověděl Petr Fiala na otázku, jestli vláda zajišťuje v souvislosti s následky tornáda rychlou a jednoduše dostupnou pomoc.

A co by se pro postižené oblasti dalo ještě udělat? „Vláda by měla přemýšlet i o nějakém zmocněnci nebo styčné osobě, která v době, až opadne ten největší zájem, bude kooperovat s krajem a se starosty,“ míní šéf opoziční strany.

Stát by měl podle něho i do budoucna těmto oblastem pomáhat co nejvíce a pokud možno nenechávat zodpovědnost na starostech, kteří jsou živelnou pohromou často sami postižení, nebo jsou postiženi jejich blízcí. Využít by stát na opravy měl také podpůrné programy Evropské unie, míní.

Pohled Fialy na státní rozpočet se ale v současných podmínkách nezměnil. Vláda podle něho sestavuje rozpočet, který neodpovídá potřebám země a je dlouhodobě neodpovědná.

Úspory a digitalizace

Zrušení superhrubé mzdy ale za chybu nepovažuje. „Náklady, které lze přičíst zrušení superhrubé mzdy, se pohybovaly kolem osmnácti miliard korun, to v těch částkách nehraje žádnou velkou roli,“ řekl Fiala. „Já jsem přesvědčen, že zrušení superhrubé mzdy byla dobrá věc. Lidé mají více peněz v peněženkách, mají vyšší mzdy, což se v této situaci ukazuje jako důležité. Podívejme se na inflaci, podívejme se na růst cen,“ odpověděl na otázku, jestli peníze nyní nebudou ve státním rozpočtu chybět.

Daně zvyšovat nechce, chtěl by snižovat výdaje státního rozpočtu. „Při meziročním růstu ekonomiky o čtyři procenta budeme mít každý rok do státního rozpočtu přírůstek osmdesát miliard korun,“ nastínil. „A pokud jde o výdaje, tak jsme přesvědčeni, že lze ušetřit ročně sto miliard korun,“ tvrdí.

Ušetřit by šlo podle Fialy třeba snížením počtu státních zaměstnanců, zejména úředníků. Tím by se podle předsedy ODS dalo získat devět až deset miliard korun. „Je tam spousta neobsazených míst, na kterých lze ušetřit. Nikdo to nepocítí, protože to jsou místa, která nikomu neslouží,“ podotkl.

Dalších deset miliard lze prý ušetřit digitalizací. „To znamená, že nebude potřeba tolik úředníků a tolik jejich výkonů,“ vysvětlil.

„Příkladem digitalizace je, že občan poskytne své údaje státu, když bude souhlasit, a nebude je poskytovat pořád dokola na papíře, ale ty úřady si je vzájemně budou vyměňovat,“ uvedl Fiala.

„Nebudete muset na pěti úřadech dokládat totéž a neustále obíhat nějaká okénka, protože obíhat mají informace, data, a ne občané,“ řekl. Myslí si, že by se takto dalo uspořit třináct tisíc úřednických míst. Příkladem oblasti, kde digitalizace velmi pomůže, je prý stavební řízení.

Zeman se podle Fialy baví výroky rozdělujícími společnost

Jak nakonec volby na podzim dopadnou, je však nyní nejasné. Navíc prezident Miloš Zeman prohlásil, že předvolební stranické koalice jsou podvod a že nejmenuje k sestavení vlády nejsilnější koalici, ale nejsilnější stranu. ODS bude kandidovat s TOP 09 a KDU-ČSL sdruženými jako Spolu.

„Jsme v parlamentní demokracii. V parlamentní demokracii to funguje tak, že ten, kdo má většinu, ten sestavuje vládu. Protože ta se musí opírat o většinu,“ okomentoval Zemanovo vyjádření Petr Fiala.

Podle šéfa ODS by si prezident mohl ještě své stanovisko rozmyslet. „Věřme, že pověří toho, kdo bude umět přinést 101 hlasů. A pokud ne, tak budeme muset jako celá společnost vyvíjet tlak na to, aby dodržoval ústavu,“ řekl.

Na závěr Petr Fiala zmínil, že nerozumí výrokům Zemana o transgender lidech. Prezident o víkendu prohlásil, že jsou mu tyto osoby bytostně odporné. „Samozřejmě, nikdo nemůže být diskriminován z žádných důvodů. Všechny formy diskriminace jsou mi odporné a zkušenost nás učí, jak je to strašně nebezpečné,“ reagoval Fiala.

Přepis rozhovoru:

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer. Vláda dnes schválila pomoc oblastem postiženým tornádem a na obědě v Lánech ji podpořil taky prezident Miloš Zeman. Jsou kroky vlády dostatečné? Jak chce pomoci opozice? Je správné, že se vláda ohradila proti rezoluci Evropského
parlamentu o Babišově střetu zájmů? Hostem dnešního Interview ČT24 je předseda ODS Petr Fiala, kterého se budu ptát i na plán prezidenta jmenovat po volbách premiérem předsedu nejsilnější strany, i kdyby vítězem byla koalice stran. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jak jsem říkala, vláda dnes rozhodla o pomoci oblastem postiženým tornádem. Vy jste na Twitteru napsal, že lidé potřebují rychlou a jednoduše dostupnou pomoc. To vláda naplňuje?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem rád, že dnes vláda schválila některé dotační programy a že probíhá ve všech směrech snaha pomoci, že vláda koordinuje svoje kroky s vedením jižní Moravy, s panem
hejtmanem Grolichem a jeho týmem, to pokládám za důležité. A opravdu nebudu využívat tu situaci k nějaké kritice vlády, tady musíme táhnout všichni za jeden provaz, ta situace je nesmírně vážná, tu katastrofu nebývalých rozměrů nikdo nemohl předpokládat a očekávat a musíme se všichni snažit, abychom lidem, kteří byli postiženi, abychom jim co nejúčinněji pomohli a je dobře, že vláda rychle přijala některé kroky.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co se ještě dá udělat, a teď se ptám, protože jste přerušili kampaň, a teď říkáte, že vlastně se pomoci těm oblastem musí, nehledě na to, kdo je ve vládě, kdo je v opozici a podobně. Co se dá ještě podle vašeho názoru udělat?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem se hned ve čtvrtek spojil s
hejtmanem Grolichem, ptal jsem se ho na to, co bude potřeba v těch dalších dnech udělat, jsem v kontaktu s našimi radními jihomoravskými, kteří se té situaci věnují. Teď samozřejmě je potřeba co nejrychleji pomoci těm lidem a v těch dalších dnech bude, a je potřeba taky provést některé demoliční a sanační práce, je fantastické, kolik dobrovolníků je ochotno pomáhat, je taky úžasné, jaká vlna solidarity se zvedla, včetně finanční pomoci, která bude nesmírně důležitá. V těch dalších dnech bude potřeba přesně zmapovat ty škody, jaké jsou na soukromém majetku, jaké jsou na veřejném majetku, je to důležité i třeba proto, aby vláda mohla využít těch podpůrných programů Evropské unie pro tyto situace a pak bude potřeba těm lidem opravdu a těm obcím pomoci, jak to jen jde. Já si třeba myslím, že vláda by měla přemýšlet i o nějakém zmocněnci, nebo styčné osobě, která v době, až opadne ten největší zájem a nebude se tomu moct věnovat pan premiér a paní ministryně financí, tak aby kooperoval s krajem a se starosty a aby prostě vláda pomáhala, co bude možné. Myslím si také, že vláda by měla, pokud potřebuje některé statistické údaje, tak s tím těm obcím pomoci, protože ti starostové jsou nesmírně přetížení, sami jsou často postiženi tou katastrofou nebo jejich blízcí, takže i tady vláda může účinně pomoci.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takhle si třeba představujete i možnou obnovu důvěry ve stát v tom smyslu, že se i opozice umenší, že teď nebudete vládě házet klacky pod nohy, nebudete řešit třeba malichernosti a zastavili jste, jak jsem říkala, předvolební kampaň, ale ten čas se nezastavuje.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
My nikdy neházíme vládě samoúčelně klacky pod nohy, nebo neřešíme malichernosti, my kritizujeme vládu tam, kde to je potřeba a budeme v tom samozřejmě pokračovat. Ale v těchto dnech a chvílích je potřeba pomoci těm lidem, to je opravdu něco mimořádného, nikdo z nás nečekal, že tady na jižní Moravě, kde žijí, bude tornádo, že to bude tornádo s takovými katastrofálními důsledky. A tady si myslím, že teď nejde o to, kdo je v opozici a kdo je ve vládě a nejde o nějaké stranické rozepře, ale jde o to, abychom těm lidem co nejrychleji pomohli, ve všech ostatních samozřejmě...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, to jsme říkali.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ve všech ostatních věcech samozřejmě naše kritika špatných kroků vlády trvá a budeme v tom pokračovat.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já se zeptám na jinou věc, jestli právě třeba tato událost změnila váš pohled na rozpočet, na deficit, který navrhla Alena Schillerová, jestli ta částka 390 miliard korun, pokud by například prokazatelně teď udělala nějaké změny a byly tam peníze na pomoc do těchto oblastí, byste pro něj zvedli ruku?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pokud se týká rozpočtu, tak to určitě tato událost můj pohled na rozpočet nezměnila, to, že vláda připravuje rozpočty, které nedávají smysl, jak se opakovaně ukazuje, jak to je nakonec i v hodnocení Nejvyššího kontrolního úřadu, nejenom opozice, tak jsou to rozpočty, které prostě neodpovídají potřebám České republiky a ekonomiky, jenom nás zadlužují, nejsou to....

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pane předsedo, já se konkrétně právě chci dostat k tomu tornádu. Všechny ty projekty, i tu pomoc, kterou dnes schválila vláda, tak to jsou konkrétní peníze, teď úplně nevyčíslím přesně tu částku, zatím asi ani vláda by neřekla přesně, co dnes schválila, to jsou peníze, které budou v čase nějak poskytovány těm oblastem, proto se ptám, jestli takový deficit by pro vás nebyl přijatelný ve chvíli, kdyby valná část peněz šla právě na tuto pomoc a nesmíme zapomenout i dozvuky pandemie a na pomoc lidem, kteří byli postiženi i pandemií covidu.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Počkejme na to, jaká ta částka vlastně je. Včera mluvil pan
hejtman Grolich o tom, že ty škody jsou někde kolem 12 miliard korun. Dnes to bylo 15 miliard. Ony ty částky ještě porostou. Je potřeba podpořit také ty dotační programy, jak jsem už říkal, tak ale vláda by měla také využít podpůrné programy Evropské unie, to jsou všechno věci, se kterými můžeme pracovat. Ale tyto částky určitě nevysvětlí 390 miliard a další věci, které prostě vláda v tom rozpočtu dělá. Takže ano, bavme se o těch konkrétních věcech, tam je ta pomoc podpora a určitě i nějaká rozumná výše deficitu na místě, ale to nerehabilituje, nevysvětluje ten rozpočet, který prostě připravuje vláda. Vláda připravuje ty rozpočty neodpovědně už několik let po sobě a všichni na to doplácíme.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Byla chyba zrušit superhrubou mzdu, doplácíme teď na to, že ty peníze chybí ve státním rozpočtu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Když se podíváte na to, jak se vyvíjí státní rozpočet, jak se vyvíjel v těch uplynulých 5 měsících tohoto roku, tak zjistíte, že ty náklady, které lze přičíst zrušení superhrubé mzdy, se pohybovaly někde kolem 18 miliard korun, to v těch stamilionech nehraje žádnou velkou roli. Já jsem přesvědčen, že zrušení superhrubé mzdy byl správný krok a že to hlavně udělalo jednu věc, která je důležitá, lidé mají více peněz v peněženkách, lidé prostě mají vyšší mzdy, což v této situaci se ukazuje jako hrozně důležité. Podívejme se na inflaci, podívejme se na růst cen. V této chvíli to, že lidé mají více peněz, já považuji za dobré. Myslím si, že z tohoto hlediska to lze určitě i po těch několika měsících považovat za správné.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jenom připomenu, že spousta i klíčových ekonomů si to nemyslí, že třeba paní Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, když to sečetla s dalšími věcmi, tak pokud jde o konsolidaci veřejných financí, tak říkala, že bude potřeba až 100 miliard, to znamená, to už je hodně peněz a je potřeba říct, kde by se našly, protože vy konsolidaci zdůrazňujete. Tak kde se najdou tyto peníze?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ta konsolidace veřejných financí je důležitá. Jak říkám, tady opravdu nejde o zrušení superhrubé mzdy, to není ten základní problém, i když to někdo může říkat a svádět to na to, ale tohle to nevysvětluje. Podívejme se na čísla. 18 miliard za uplynulé měsíce, to není ta rozhodující částka. Nakonec se ukazuje, že i ty odhady, které jsme měli my, byly správnější než ty, s kterými přicházela vláda. Ale správně říkáte, kde ušetřit? My jsme přesvědčeni o tom, že není možné šetřit u lidí, že prostě neporadíme si s tím státním rozpočtem, když nebudeme šetřit na výdajové straně. My říkáme, nezvyšujme daně. Slibujeme, že nebudeme zvyšovat daně a chceme si poradit s těmi výdaji státního rozpočtu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak prosím.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
2 konkrétní čísla. Při růstu meziročním o 4 %, což je růst, který ta ekonomika pravděpodobně podle všech odhadů by měla dosahovat, tak je to přírůstek každý rok do státního rozpočtu 80 miliard korun, když bude růst 4,5 %, máte 100 miliard a ty peníze se prostě dají použít na to, abychom si poradili se zkrocením veřejných financí, tak to je, pokud jde o příjem. A pokud jde o výdaj, tak my jsme přesvědčeni, že lze ušetřit ročně 100 miliard korun. A my jsme teď ukázali už při přípravě tohoto rozpočtu na letošní rok, kde jsme navrhli, jak se dá ušetřit 86 miliard. Samozřejmě, když budeme ve vládě, těch 100 miliard ušetřit, to je nějakých 5,9 % výdajů, to není až tak velký, až tak velký problém. Jedna z položek, která se nabízí, jsou třeba neinvestiční dotace podnikatelským subjektům. Ale je víc věcí, kdyby se těch 100 miliard dalo najít, takže kombinace růstu a toho zisku...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, a teď úplně zcela konkrétně, pane
předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
A těchto peněz, o kterých mluvím, nám pomůže konsolidovat ten rozpočet.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Zmrazení platů státních zaměstnanců?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:

Já nevím, jestli je to v tuto chvíli nejlepší nápad. My jsme, abych to vysvětlil, my jsme pro to, ať ta celková částka, která se vynakládá na státní zaměstnance, ať neroste, ale to nutně neznamená plošné zmrazení platů. My vycházíme z toho, že je potřeba snížit počet úředníků a počet státních zaměstnanců...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
U toho se zase zastavím, protože abychom opravdu si dali jenom třeba heslovitě snížení počtu úředníků, kde, v jakých složkách, jak moc se to může dotknout školství, zdravotnictví, sociálních služeb, policie, hasičů, protože když byste sáhl jenom na úředníky, tak tolik peněz nenajdete, čistě úředníky ministerstev a podobně.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tam je prostě spousta neobsazených míst, na kterých lze prostě ušetřit ty peníze, to není žádný problém.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A kolik to je, pane
předsedo, řekněte mi, v jaké kvalitě pak ty služby bude stát dál poskytovat?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tam je to 9 až 10 miliard korun, nikdo to nepocítí, protože to jsou místa, která vlastně fakticky lidem neslouží a dalších 10 miliard se nepochybně dá ušetřit digitalizací, to je nejnižší odhad, který naši experti mají.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A co to znamená konkrétně, vy řeknete částku, řeknete digitalizace. O digitalizaci se mluví velice dlouho.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já mluvím velmi konkrétně, to znamená, že nebude potřeba tolik úředníků a tolik jejich výkonů, ale abychom si rozuměli...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale ta digitalizace bude spočívat v tom, když se zastavím tedy u toho, že budou mít výkonnější počítače, nebo že budou mít výkonnější programy, že bude ten systém celý digitalizován?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Paní redaktorko, to není žádná digitalizace, to je přesně příklad toho, jak digitalizace nemá vypadat.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak mi řekněte, co to je?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já vám to řeknu, že teda koupíte počítač a ještě to, co se dělá papírově, tak se bude dělat, tak se bude dělat elektronicky a pak ještě papírově, to žádná digitalizace není. Příkladem digitalizace je například to, že občan poskytne svoje údaje státu, pokud s tím bude souhlasit a nebude je poskytovat pořád dokola na papíru, ale ty úřady si je mezi s sebou budou vyměňovat, to jsou kroky, ke kterým jsme my přispěli výrazně i přijetím některých legislativních návrhů, ale samozřejmě teď je to potřeba dotáhnout do konce. Příkladem digitalizace, která je velmi účinná a velmi potřebná, je například stavební řízení. Tam jsme taky pomohli k těm krokům, já jsem rád, že došlo k určité shodě napříč politickým spektrem, ale pořád ještě nejsme tam, kde bychom měli být. Tady se na to vynaložilo na digitalizaci veřejné správy v posledních letech desítky miliard...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, vy slibujete, když to zkrátím, pane
předsedo, že tedy toto dotáhnete...

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano, zatím to občané nepociťují...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A že třeba pocítíme to, že nebudeme mít už papíry a papírové formuláře.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Když například budete o něco žádat stát, tak nebudete muset prostě na 5 úřadech dokládat totéž a neustále obíhat nějaká okýnka, prostě obíhat mají informace, data, ty si má mezi sebou stát vyměňovat, a ne občané.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, a teď mi řekněte teda, jestli vy víte, když jste sice dal nějakou částku, že bude potřeba jenom pětina úředníků nebo polovina, třetina s tou digitalizací?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
My tam mluvíme o úspoře 13 000 úředníků. My samozřejmě...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A 13 000 úředníků a jejich platy to vyřeší deficit.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
My samozřejmě vycházíme z toho, však já jsem vám přesně řekl ty částky a tohle není to rozhodující, ty rozhodující úspory je potřeba hledat ve snížení dotací, v neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům, které jdou jenom těm velkým, to občané vůbec nepoznají. A pak samozřejmě bude potřeba provést audit na jednotlivých ministerstvech, které teď z opozice těžko můžeme dělat, ale mohu vám garantovat, že až budeme ve vládě, tak každý ministr bude muset přijít s návrhem úspor, které se nedotknou služeb státu a kvality těch služeb a službám občanů. Prosím vás, tady za poslední roky...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, pane
předsedo, pojďme prosím dál.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Jednu větu dopovím. Tady stát má navíc zhruba 500 miliard korun. Podívejte se, o kolik se zvýšily ty příjmy státu. Mají lidé pocit, že se zlepšily služby státu? No nemají. A s tím je potřeba něco udělat, my jsme k tomu připraveni a už víme jak.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, dobře. Jak se vy díváte na aktuální věc, kdy, a to jsem zmiňovala, vláda Andreje Babiše se dnes ohradila proti rezoluci Evropského
parlamentu. Jak vy na její krok nahlížíte, když jenom připomenu, že třeba vaši europoslanci nebyli úplně jednotní, 2 ze 4 se toho hlasování Evropského parlamentu, který odsoudil střet zájmů Andreje Babiše, zdrželi.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
ODS i celá koalice SPOLU jednoznačně odsuzuje střet zájmů Andreje Babiše, my jsme na to poukazovali opakovaně a nesmíříme se s tím, prostě není možné, aby jeden člověk měl výhody…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, já se ptám na tu vládu, na dnešní krok vlády, jestli je podle vás dobře, že se ohradila proti té rezoluci, protože třeba váš, počkejte, ale vy se smějete, váš europoslanec
Alexandr Vondra skřípal zuby, říkal to veřejně, protože se mu nelíbí unijní zpochybňování českého soudního systému.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Alexandr Vondra, s kterým jsem o tom podrobně mluvil, hlasoval pro tu rezoluci, to je potřeba říct a je to potřeba říct jednoznačně, stejně jako Veronika Vrecionová. A ta rezoluce obsahovala jednu větu, kvůli které Saša Vondra skřípal zuby, a to bylo to zpochybňování kvality českého právního systému, nebo jak to tam přesně bylo formulováno. Ale to je samozřejmě věc, která tam možná byla zbytečná, ale to podstatné zůstává, to je střet zájmů Andreje Babiše, který je prostě mezinárodním problémem, my na to tady poukazujeme celé roky a pokládáme za naprosto nemožné, aby člověk s tímto střetem zájmů vykonával funkci premiéra a současně jeho firmy čerpaly obrovské dotace.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To znamená, že je špatně, že česká vláda, vláda České republiky se ohradila proti konkrétní rezoluci Evropského
parlamentu a chce počkat na soudní verdikt, je špatně, že si myslí, že jsou to dva různé právní pohledy?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pro mě je podstatný ten pohled politický a etický. A já nemám žádné pochybnosti o tom, že je prostě špatně, když někdo je předseda vlády a jeho firmy, a to je prokazatelné, čerpají veřejné peníze.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale já se ptám na tu linii kroků české vlády...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
A já vám odpovídám naprosto jasně.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vy mi odpovídáte politicky. A já jsem ptám, jestli je špatně, když se vláda České republiky ohradila a chce počkat na soudní verdikt, to znamená, že vláda České republiky si myslí, že jsou tu 2 právní názory a chce počkat na soudní verdikt. Je to špatně?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já vám odpovídám politicky, protože to politické hledisko považuji za nejpodstatnější. Já se nechci utopit v nějakých právních kličkách, tak jak to pravděpodobně dělá česká vláda...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže chcete taky počkat na soudní verdikt?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já nechci na nic čekat, pro mě je ta situace od začátku špatná. Já jsem vždycky říkal, že člověk s tímto střetem zájmů nemá být premiérem. A pokud je premiérem, tak prostě jeho firmy nemohou čerpat ani korunu z veřejných prostředků. Na tom se nic nemění. Na tom nic nezmění, na tomto mém názoru nic nezmění ani 150 právních výkladů, takhle to prostě nemá být. To jsou pravidla demokratické politiky, kterými se řídím a které respektuji. Ano, to, že vláda to odkládá, bude hledat všechny možné cestě, jak to zpochybnit, to je špatně, ale nepřekvapuje mě to, vždyť to je vláda Andreje Babiše, celou dobu dělají všechno, co vyhovuje šéfovi této vlády bez ohledu na to, jestli jsou z ANO nebo z ČSSD. Takže překvapuje mě to, ale je to něco, co je proti zájmům českých občanů, tak to prostě je a pojmenujeme ty věci, jak jsou.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Pojďme pojmenovat jinou věc. Průzkum společnosti Kantar pro Českou televizi přisoudil hnutí ANO až třetí místo během posledního šetření. Diváci ČT24 ty konkrétní výsledky teď vidí na svých obrazovkách. Prezident Miloš Zeman ale řekl, že premiérem bude jmenovat lídra nejsilnější strany. Koalice považuje za podvod. Takže podle těchto výsledků předseda hnutí ANO Andrej Babiš by tím pádem byl pověřen sestavením vlády. Co si o tom myslíte?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tak jako některé výroky prezidenta Zemana se vlastně snad ani komentovat nedají, mluví samy za sebe, jsme v
parlamentní demokracii. V parlamentní demokracii je to prostě tak, že ten, kdo má většinu v parlamentu, ten sestavuje vládu, protože vláda se musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně, to je dáno ústavou, ale i logikou fungování parlamentní demokracie.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já vím, pane předsedo, vy jste politolog, pojďme toto přeskočit a pojďme do reality, pan prezident něco řekl a řekněte mi, co uděláte, když on opravdu, pokud by ty výsledky byly takové, pověří sestavením vlády Andreje Babiše. Co uděláte?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já se ještě vrátím k tomu, co jste teď řekla. To není, že jsem politolog. Já jsem občan, který věří v demokracii.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak já se ptám vás jako občana, co uděláte?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Demokracie takto funguje.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co uděláte?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Není možné, aby prezident republiky a kdokoliv si vykládal ústavu a ústavní principy, jak chce. Takže počkejme, jak rozhodnou voliči a pak budeme s tím mandátem, který dostaneme, odpovědně nakládat.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Neříkejte mi, pane předsedo, že vy o tom nediskutujete, co uděláte. Ve chvíli, kdy to opravdu Miloš Zeman vykoná tak, jak říká. Vám to přijde k smíchu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ne, já se usmívám nad tím, že bereme tak vážně slova Miloše Zemana...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Je to prezident republiky a nikdo jiný jmenovat premiéra nemůže.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Berme vážně jiná jeho slova, paní redaktorko, jak to bylo přesně. Jenom blbec nemění svůj názor, neříkal to taky Miloš Zeman? Takže pokud se tím bude řídit, tak svůj názor změní. A prostě pověří toho, kdo bude schopen přinést 101 hlasů, tak to má být, tak to vždycky bylo a věřme tomu, že to tak bude i po těchto volbách. A pokud ne, tak budeme muset všichni, to není věc jenom politiky, to je věc celé společnosti, vyvíjet na Miloše Zemana tlak, aby dodržel ústavu, dodržel pravidla demokratického fungování. Já se teď opravdu ale nezabývám každým výrokem Miloše Zemana, to mně věřte, já se snažím přesvědčovat občany, aby hlasovali pro politickou změnu, dali nám co nejsilnější mandát a s tímto mandátem potom odpovědně naložíme. A Miloš Zeman může změnit názor, jako ho změnil mnohokrát, nakonec není to tak dlouho, co vyzýval svoje hnutí ANO, tedy on je volič hnutí ANO, tak ho vyzýval, ať jde do koalice, předvolební koalice s ČSSD, no, tak za týden zase říká, že když jsou nějaké koalice předvolební, že to je vlastně podvod a je to špatně.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A vydrží ta vaše koalice do voleb?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Naše koalice určitě do voleb vydrží.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Proč třeba nemá stínovou vládu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Protože my nepovažujeme za důležité, abychom teď si rozdělovali nějaké rezorty, které tady nejsou. My jsme představili program pro jednotlivé oblasti, na tom se podílelo zhruba 100 lidí. Všichni vědí, a tak je to poctivé, kdo za nás kandiduje, lidé budou volit naše kandidátky, ne nějaké hypotetické ministry. A samozřejmě těch osobnosti, které my máme, je celá řada. Stínová vláda není žádná povinnost a všichni vědí, kdo v koalici SPOLU reprezentuje jednotlivé odbornosti, jednotlivé kvality, máme kvalitní kandidátky...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Určitě to není povinnost, pane předsedo, ale jenom je otázka, jestli zatím není třeba to, že
ODS by nakonec mohla sestavovat vládu s hnutím ANO. Můžete tohle vyloučit?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
To můžu, ale hlavně já to mohu vyloučit, nikoliv slovy, ale činem. Já jsem měl možnost a početně to vycházelo, sestavovat vládu s hnutím ANO v roce 2017. Já jsem předtím slíbil za
ODS voličům, že to neuděláme a taky jsme to neudělali. Takže u nás mají lidé jistotu. A myslím si, že by bylo úplně absurdní, kdybychom s populistickým hnutím ANO a s tím obrovským střetem zájmů Andreje Babiše, s tím vším, s čím tady bojujeme, se po volbách dali dohromady, já pro to nevidím jediný důvod. Jak říkám, my jsme činy dokázali...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A není to tím, že mluvíte teď za sebe? Třeba
hejtman Jihočeského kraje z ODS Martin Kuba tady v tomto pořadu v podstatě říkal, že pro něj by ODS měla být stranou, která má mít ambici vyhrávat sama ve volbách, je mu nepřirozený svět, kdy si najednou přiznáme, že nejsme schopni ve volbách vyhrát sami, a tak dále. Já to jenom cituji proto, že se chci zeptat, jestli by to pak nemuselo být po volbách tak, že by to bylo ODS, hnutí ANO bez Petra Fialy?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem, já nevím, my jsme, můžete hledat takovéto výroky, jsme velká strana, ne každý máme na všechno názor, ale přece, a tak to má být, vždyť to je dobře, ale přece důležité je, jak rozhodují orgány strany, jaký má kdo mandát a my jsme se pro koalici SPOLU rozhodli nejen naprostou většinou, ale úplně drtivou většinou. A jednak všechny naše klíčové orgány, a je to cesta, kterou se
Občanská demokratická strana vydala, a kterou chce jí a že někdo nad tím pokrčí rameny, nebo řekne, já bych to dělal trošku jinak, vždyť to je možné, a to je v pořádku, to patří k demokracii, ale nějak to nezpochybňuje tu cestu, kterou jdeme, ani ten mandát, který pro to mám.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ještě, pane předsedo, chci se dostat k jedné věci, zmiňoval jste demokracii, já ještě jednou zmíním prezidenta Zemana. „Víte, koho vůbec nechápu, to jsou ti transgender, protože, jestliže si necháte přeoperovat pohlaví, tak se dopouštíte trestného činu sebepoškozování. Každý operační zákrok je rizikem, no, a tyhle ty transgender, tak ty jsou mně opravdu bytostně odporní.“ Miloš Zeman v televizi Prima. Proč to říká, chce rozdělovat, vířit emoce před volbami, odvádět pozornost od něčeho jiného?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Proč to Miloš Zeman říká, to já opravdu jako nevím, ale vždyť přece Miloš Zeman, vždyť to všichni vidíme, tu společnost rozděluje dlouhodobě. Miloš Zeman se tím podle mě do jisté míry baví. A proto já opravdu nemám zapotřebí komentovat každý jeho výrok, vždyť ty výroky někdy jsou prostě takové, že to ani nedává smysl. Toto jsou věci, které se dotýkají hluboce intimních záležitostí lidských osudů. Tam má být každý opatrný, nejenom politik. A já samozřejmě takovýmto výrokům vlastně vůbec nerozumím.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Můžete, pane předsedo, slíbit, že pokud budete moci, tak tito lidé budou chráněni, budou chráněna jejich lidská práva a budou bráni jako menšina a ta společnost jim tu ochranu poskytne?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ale to samozřejmě nemůže být diskriminován nikdo z žádných důvodů. Mně všechny formy diskriminace rasové a všechny další jsou nesmírně odporné. A zkušenost nás učí, jak je to strašně nebezpečné.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Děkuju.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Jedna věc je, jaký máme názory třeba na některé instituty, ale to, že budeme chránit práva lidí a že je jejich svobodná volba, jak se rozhodují v životě, co je pro ně důležité, to přece musíme respektovat, to je...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já vám moc děkuju, že jste byl hostem Interview ČT24.
Předseda ODS Petr Fiala. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS