19. května 2021

Projev k zahájení kampaně koalice SPOLU

(www.ods.cz) ​​​​​​​Koalice SPOLU dnes zahájila kampaň před sněmovními volbami. Lídr koalice na premiéra Petr Fiala zdůraznil, že cílem koalice je kromě vzdělané a prosperující České republiky patřící na Západ také návrat hodnot a morálky do politiky. Představitelé koalice na Moravském náměstí v Brně symbolicky odzvonili éře populismu, drancování veřejných financí a úpadku morálky.

Dámy a pánové, paní předsedkyně, pane předsedo, Markéto a Mariane, vážení přátelé,

je to pro mě dnes zvláštní okamžik – totiž to, že celostátní kampaň koalice SPOLU zahajujeme právě zde, v Brně, ve městě, které je po celý můj život mým domovem.

Těší mě nejen to, kde jsem, ale především s kým tu jsem. Tím mám na mysli samozřejmě vás – kteří jste sem přišli, a všechny, kteří nás sledujete prostřednictvím médií – ale také to, že zde společně stojí zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Přibližně před půl rokem jsme se dohodli, že vytvoříme společnou koalici, se kterou půjdeme do voleb: koalici SPOLU.

Nejsme žádný podivný nebo jen účelový slepenec. Je to přesně naopak: jasně nás spojují společné hodnoty a vize budoucnosti – a mám pocit, že si rozumíme stále více. Jsem přesvědčen o tom, že vytvořit koalici SPOLU bylo tím nejlepším rozhodnutím.

Náš společný volební program jsme představili minulý měsíc. Nebudu zde proto nyní připomínat jeho podrobnosti, jen bych rád zdůraznil to nejdůležitější, to, o co chceme usilovat především.

SPOLU chceme ekonomicky zdatnou a vzdělanou Českou republiku, která investuje do inovací a výzkumu.

Chceme sebevědomé Česko, které patří na Západ.

Chceme, aby tu ve zdravém životním prostředí žily spokojené rodiny.

Abychom měli fungující stát, který nešikanuje občany.

A chceme zastavit šílené zadlužování a dát do pořádku rozpočet.

Uděláme zkrátka všechno pro to, abychom SPOLU dali Česko dohromady.

Události posledních týdnů nám také ukázaly jednu podstatnou věc. A to, že je důležité, aby politici měli hluboké hodnotové ukotvení. Jsou totiž věci, ve kterých nelze být neutrální; nejde kličkovat a čekat, jak dopadnou.

Politik se musí umět jasně rozhodnout, na jakou stranu patří a jaké hodnoty vyznává. Jedině tak může účinně chránit občany, svou zemi a dělat správné věci, na kterých záleží.

Dámy a pánové, vážení přátelé, už za pět měsíců čeká zásadní rozhodnutí nás všechny.

A v této souvislosti mám dnes pro vás celkem pět dobrých zpráv.

Zpráva první: My, politici koalice SPOLU, se dokážeme a chceme dohodnout. Ukázali jsme to nejen při vytváření naší koalice, nejen teď na našem společném postupu, ale chceme se dohodnout i po volbách, až se bude sestavovat vláda.

Jsme připraveni se dohodnout s těmi politiky, kteří budou sdílet jednoduchou vizi, že vláda je tu od toho, aby spravovala republiku ve prospěch jejích občanů. Nikoliv ve prospěch soukromých firem čerpajících dotace nebo ve prospěch všelijakých pokoutných obchodníků s nemovitostmi nebo třeba s předraženým zdravotnickým materiálem.

A budeme rovněž připraveni dohodnout se pouze s těmi, kteří budou respektovat i druhou dobrou zprávu, kterou vám dnes chci sdělit.

My, politici koalice SPOLU, vám garantujeme, že Česká republika nebude nikdy na prodej.

Protože věříme, že budoucnost našeho státu bude dobrá jenom tehdy, pokud zůstaneme aktivní součástí demokratického Západu.

Nikdo z nás nikdy ani na vteřinu nezapochyboval o tom, že Česká republika patří do Evropské unie a že patří do Severoatlantické aliance.

Naše země nemůže chápat svoji bezpečnost a suverenitu jako samozřejmost. Z historie víme, že ji musíme bránit a musíme o ni bojovat. Jsme zvyklí na to, že o nás východní diktatury projevují permanentní zájem. Ale nesmíme se s tím smířit. A už vůbec tomu nesmíme podlehnout.

Jako třetí dobrou zprávu pro dnešní den bych zdůraznil naše pevné přesvědčení, že naše dobrá budoucnost, budoucnost českého hospodářství, naší ekonomiky, je ve vzdělání našich dětí.

Nemůžeme se spokojit se současným stavem. Nemůžeme spoléhat na to, že budeme vyrábět „pro druhé“ díky levné, a přitom kvalitní pracovní síle. Máme na víc!

Ale naše školství potřebuje změnu, aby naše hospodářství dokázalo konkurovat světu. Začneme tím, že v našich školách vytvoříme takové prostředí, aby se naše děti méně biflovaly a více tvořily. Ti z vás, kteří svoje děti nebo vnuky sledovali v rámci distanční výuky, určitě vědí, o čem mluvím.

Jaká je moje čtvrtá dobrá zpráva? Český stát bude moderní, chytrý a levný.

A hlavně bude sloužit občanům. Nechceme stát, který občany obtěžuje a šikanuje, který je nutí, aby se ho báli.

Nepotřebujeme další zvyšování daní. Potřebujeme zkrotit provozní výdaje, potřebujeme rozumné investice a hlavně modernizaci.

Není třeba přijímat další a další zákony a k tomu nabírat další úředníky, aby vynucovali jejich dodržování.

Potřebujeme racionální pohled na to, jaké služby má český stát poskytovat svému občanovi a jak toho co nejlépe dosáhnout. A já vám garantuji, že koalice SPOLU ví, jak na to!

Poslední, pátá dobrá zpráva je vlastně slib. Ale velice důležitý.

My, politici koalice SPOLU, se budeme ze všech sil snažit, aby se do české politiky (i do českého veřejného života) zase vrátily hodnoty a morálka.

Českou politiku posledních let otrávil bezbřehý populismus, záměrně šířená nedůvěra a někdy i nenávist.

Chceme to zastavit. Chceme vystavit stopku nekonečným lžím a manipulacím. Chceme prosazovat vzájemnou úctu a respekt. Nejen sami k sobě navzájem, ale i k našim klíčovým institucím a základním normám, jako je Ústava nebo právní systém. Je třeba přestat ohýbat pravidla, která pro někoho platí a pro jiného vůbec. Podle toho, jak si to kdo umí zařídit.

Jsem přesvědčen, že naši občané návrat hodnot do politiky chtějí a potřebují. Protože pak budou zase hrdí na to, že jejich Česká republika je rozumně a dobře spravovanou zemí.

Dámy a pánové, to je mých pět dobrých zpráv nejen pro tento den, ale pevně věřím, že i pro příští čtyři roky, které máme před sebou.

Je čas na změnu. Je čas vkročit do nové éry. Protože Babišově éře už odzvonilo.

Odzvonilo éře bezhodnotového populismu, lží, drancování veřejných financí a úpadku morálky.

Rozlučme se společně s érou, která naší zemi škodila a která v české společnosti prohloubila propasti a nedůvěru nejen v politiky, ale i v základní pilíře státu.

Dámy a pánové, dnes tady zahajujeme kampaň.

Ale to je teprve začátek.

Ty největší a nejdůležitější změny přijdou až s vaším hlasem, který, jak věřím, od vás ve volbách dostaneme.

Čeká nás dobrá budoucnost. Protože SPOLU dáme Českou republiku dohromady.

Petr Fiala

předseda ODS