1. dubna 2021

Předsedové demokratické opozice vyzvali vládu k důslednému vyřazení Ruska a Číny z tendru na dostavbu Dukovan

(www.ods.cz) Předsedové demokratických opozičních stran Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (Starostové) dnes na společné tiskové konferenci vyzvali k co nejrychlejšímu svolání Stálého výboru pro výstavbu bezpečnostních zdrojů a vyzvali předsedu vlády Andreje Babiše k odvolání vicepremiéra Karla Havlíčka z vlády kvůli nerespektování bezpečnostních doporučení k tendru na výstavbu jaderných bloků elektrárny Dukovany. Jak shodně zástupci demokratické opozice uvedli, oblast energetiky je strategicky významnou součástí hospodářství, pro kterou firmy z Číny a Ruska představují hrozbu. Přizvání ruské firmy ministrem Karlem Havlíčkem je podle opozice hrubým porušením politické dohody. Na základě uvedených skutečností obdržela vláda výzvu, aby uchazeče z Ruské federace a Čínské lidové republiky k tendru nepřizvala a ani je předem žádným způsobem neoslovovala a plně respektovala stanovisko pracovní skupiny pro bezpečnost.

Předsedové demokratických opozičních stran Petr Fiala, Ivan Bartoš, Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan společně
prohlašují, že

• energetika má pro stát strategický význam;
  • Čínská lidová republika a Ruská federace jsou bezpečnostní hrozbou;
  • národní bezpečnost je v případě nových jaderných bloků neopomenutelným parametrem, stejně jako investiční náklady projektu;

konstatují, že

• vicepremiér Karel Havlíček hrubým způsobem narušil existující politické dohody a svými neuváženými kroky hazarduje s budoucností celého jaderného odvětví v České republice, a to včetně navazujícího průmyslu a vědeckých kapacit;
  • vláda chaotickým odvoláním vládního zmocněnce pro výstavbu nových jaderných zdrojů Jaroslava Míla ohrozila proces přípravy výstavby nového jaderného zdroje;

vyzývají předsedu vlády Andreje Babiše, aby

• podal návrh na odvolání vicepremiéra Karla Havlíčka z vlády;
  • co nejdříve svolal Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů, a to v dřívějším termínu než je 29. dubna 2021.

Vyzývají vládu, aby

• do tendru nepřizvala uchazeče z Ruské federace a Čínské lidové republiky a ani je předem žádným způsobem neoslovovala;
  • plně respektovala stanovisko pracovní skupiny složené z Ministerstva vnitra ČR (MV ČR), Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR), Bezpečnostní informační služby (BIS), Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), Vojenského zpravodajství (VZ) a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a převzala odpovědnost za důsledné dodržení jejich doporučení.

Deklarují, že

• jsou v případě převzetí vládní odpovědnosti připraveni v projektu pokračovat s partnery z geopoliticky bezpečných zemí.