3. února 2021

Televizní noviny: Volby v České republice čekají zásadní změny

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Nova.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A ve vysílání je s námi
předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pánové, vy znáte českou politickou scénu velmi dobře, stihnete se dohodnout na nějakém řešení tak, aby se mohly v říjnu konat volby? Pane Vondráčku, prosím, jako první.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Teoreticky je možné všechno. Ale určitě mi to nezabrání v tom, abych vyslovil politování nad tím, že vůbec jsme k něčemu takovému nuceni. Taková koncepční změna volebního zákona si zaslouží podrobnou debatu a nějaký konsensus mezi politickými stranami a s tím určitě souhlasit i můj kolega. Je to krajně nešťastné, že máme pár měsíců. Když to srovnám s Ústavním soudem, který měl 3,5 roku na to, aby rozhodl, tak si myslím, že si každý divák udělá svůj obrázek.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane Fialo, stejná otázka i na vás. Stihnete se dohodnout tak, aby se mohly v říjnu konat již ohlášené volby?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To načasování rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě šťastné není, je pár měsíců do voleb. Ale nemá smysl nad tím naříkat. Ten verdikt je jasný. A teď je na nás, na politické reprezentaci,
poslancích a senátorech, aby se domluvili a našli nějaké řešení. A nedovedu si představit, že by nebyly volby. Rozhodnutí Ústavního soudu jasně říká, že je potřeba upravit volební zákon, tak budeme muset tu shodu najít. Já jsem k tomu připraven a Občanská demokratická strana i naše koalice SPOLU budeme dělat všechno pro to, abychom tu shodu našli a připravili dobrý, trvalý, stabilní volební zákon.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Tam vlastně směřuje moje druhá otázka. Nakolik je podle vás pravděpodobná varianta, že letos budeme volit podle nějaké, řekněme, nouzové úpravy s tím, že po volbách se k volebnímu zákonu vrátíme, pane Vondráčku?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To je přesně to, co se mi naprosto příčí. To je prostě tak zásadní zákon pro fungování České republiky, ty volby, to je prostě naprosto nejzákladnější vitální záležitost, a jestli chceme něco měnit, tak já bych chtěl, aby třeba po mně zůstalo něco dalších 20–30 let. To znamená, měli bychom se domluvit na něčem, co vydrží, ne na nějakém záplatování.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane Fialo, stejná otázka na vás, nakolik je pravděpodobné, že to bude nějaká nouzová situace?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Neměla by to být nouzová situace. To si fakt občané nezaslouží. Ta volební pravidla, to je opravdu zásadní věc a měla by být stabilní a dlouhodobá. A myslím, že je vážně naše povinnost, povinnost najít řešení, které bude rozumné a které bude odpovídat tomu, co tedy Ústavní soud rozhodl. A teď je úplně jedno, co si o tom kdo myslíme. Takový je verdikt a nemá smysl ho ani zpochybňovat, ani se nad tím nějak pohoršovat. To, co máme teď udělat, je najít shodu a připomínám, že ta shoda u volebního zákona musí být jak většina
Poslanecké sněmovny, tak většina Senátu, najít shodu a připravit dobrý volební zákon.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pánové, pan premiér v naší reportáži to řekl poměrně otevřeně. Dokonce ministryně spravedlnosti, dnes podle Deníku N naznačila, že ústavní soudci mohli za své rozhodnutí dostat něco slíbeno. Jaké jsou vaše informace a je vůbec vhodné a přípustné, aby premiér, potažmo ministr vlády, takto zpochybňovali Ústavní soud, pane Vondráčku?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já žádné konkrétní informace nemám, ale taky nezastírám, že tady zůstává velká pachuť z toho, že už tomu samotnému verdiktu předcházela nějaká vyjádření ze strany předsedy Ústavního soudu. On jakoby překročil svůj stín a vstoupil tak trochu do politiky. A každý čin vyvolává nějaký důsledek, a to, že je nyní veřejně kritizován, to je prostě součást toho, co se stalo nebo součást těch jeho vyjádření, které byly již před časem. A rád bych ještě upozornil a opravdu zdůraznil, že je tady to menšinové stanovisko těch přehlasovaných soudců, a to je nebývale ostré. Já něco osobně takového neznám za tu dobu, co se nějak seznamuji s ústavními nálezy. To znamená, to rozhodování opravdu nebylo standardní a odrazilo se to v té menšinové zprávě, v tom disentu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane Fialo, je vhodné a přípustné, aby se takto premiér, potažmo ministryně spravedlnosti, vyjadřovali ve směru k Ústavnímu soudu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Není to přípustné. Z Andreje Babiše snad mluví strach o výsledek voleb, nebo co to je. Ministryně spravedlnosti nemůže mít tyto výroky bez důkazů. To je prostě nepřijatelné. Říkám znovu, mysleme si každý o tom rozhodnutí Ústavního soudu, co chceme, já mám taky spoustu výhrad k načasování, k poměrnosti, ke všem těm věcem, ale tohle přece není důležité. Je spousta komentářů, které budou na rozhodnutí Ústavního soudu, a to je namístě, ale ty nemají přicházet od politiků, navíc od nejvyšších ústavních činitelů. Naším úkolem je vzít na vědomí rozhodnutí nezávislého Ústavního soudu a připravit nový volební zákon, a na to by se měl soustředit Andrej Babiš a všichni ostatní. Bez shody nedosáhneme dobrého výsledku, a o ten by nám mělo jít kvůli lidem.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Rozumím. Pánové, já vám děkuji za odpovědi a přeji klidný večer. Díky, že jste přišli.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS