3. února 2021

Události, komentáře: Ústavní soud zrušil část volebního zákona

(ČT 24) Ústavní soud dnes zrušil část volebního zákona a osm měsíců před volbami zamíchal kartami. Jak hodnotit jeho krok právě v této době? Prezident Miloš Zeman ještě před rozhodnutím soudu varoval před ústavní krizí. Měl pravdu a byl jeho apel na nezávislý soud na místě? A přesně v tomto duchu dnes - nebývalé ostře - reagoval premiér Andrej Babiš, když obvinil soud, že vstoupil do politické hry. Jak moc byl ale byla politická právě slova premiéra coby předsedy dosud nejsilnějšího hnutí, pro které verdikt není výhodný? A jak tedy politici změní volební zákon? Najdou shodu v době, kdy země řeší koronavirovou epidemii? Budou ji hledat? A co když to nestihnou? Hrozí, že by podzimní volby vůbec nebyly? Jedno téma Událostí, komentářů ČT24 pro zástupce všech devíti stran ze Sněmovny. Jako první debatovali místopředseda ANO a předseda PS Radek Vondráček, předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Předseda ODS Petr Fiala uznal, že je poměrně brzo před volbami, ale úkolem politiků je se domluvit. „A nemělo by to být dočasné, ale dlouhodobé, stabilní řešení, aby občané věděli, že podle toho budou volit několik dalších desetiletí.“

Fialovi nepřipadá vhodné jít cestou jednoho volebního obvodu pro celou republiku. Za vhodně považuje sepětí poslanců s regionem. Tedy zachovat v nějaké podobě regiony jako volební obvody a pak se bavit o přepočtu. Modelů je podle něho celá řada.

Přepis rozhovoru:

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Diskuse se zástupci devíti sněmovních stran právě začíná. Představuji první 3. Radek Vondráček, místopředseda hnutí ANO a
předseda Poslanecké sněmovny. Dobrý večer.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:

Dobrý večer.


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Na dálku zdravíme
předsedu Starostů a nezávislých Víta Rakušana. Dobrý večer i vám.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Hezký večer z Kolína.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové. Dnes naši diváci neustále poslouchali něco o D‘Hontově děliteli, načítacím kvoru, nebo volebních obvodech, když ale volič vhazuje lístek do urny tak vůbec neví, co to znamená. Neřeší tyhle věci. Prosím, zapomeňte i vy teď na tyto termíny, jakkoliv jsou zásadní, protože lidi se možná ptají, co se tedy dnes změnilo. Jak se život v Česku změní? Změní se pro mě něco jako pro občana? Vysvětlete jim, prosím jen velmi stručně, mají mít z dneška radost, pane Vondráčku?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Radost mají asi navrhovatelé, jinak běžný občan si myslím, že je spíš v nejistotě, co bude následovat, jestli se dokážeme nějak dohodnout, nějak odpovědně a dokážeme reagovat na to nešťastné načasování ústavního nálezu v době, kdy už máme rozjetou kampaň. Zkrátka měníme uprostřed zápasu pravidla. Tomu snad lidi rozumí, že pravidla se mění a v podstatě nikdo ještě neví jak. Máme necelých 9 měsíců do voleb.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Radost je myslím přehnané slovo. Ale je jasné, že poměrně brzy před volbami došlo k takovému rozhodnutí, a my na to musíme reagovat. Já si myslím, že ani není moc možné nad tím nějak lamentovat, nebo si stěžovat. Prostě úkolem politiků, ať už v
Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, je se domluvit a připravit takovou úpravu volebního zákona, který bude fungovat. A za sebe řeknu ambici, nemělo by to být dočasné, mělo by to být řešení, které bude dlouhodobé, stabilní a kde právě občané budou vědět – ano, podle tohoto volebního systému budeme volit několik dalších desetiletí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, vy mluvíte o svátku demokracie. Tak mají si i v uvozovkách obyčejní lidé tento den poznamenat v kalendáři?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Určitě ano, protože my jsme jako
senátoři za STAN byli navrhovateli této změny. Je pravda, to oběma pánům dávám zapravdu, čekalo se příliš dlouho. To, že verdikt Ústavního soudu opravdu přichází pár měsíců před volbami, není šťastné. Nicméně principiálně ta změna, respektive ty zrušené pasáže určitě přináší to, co jsme od toho očekávali, a to znamená, že budou rovné hlasy voličů. Ať už budou volit v malém nebo ve velkém kraji, ať už budou volit stranu, která těsně přeleze 5 %, nebo prostě ve volbách zvítězí. To je přece základ toho ústavního principu a rovné volby. To znamená, že hlas každého voliče se počítá stejně. A z tohoto úhlu pohledu je to určitě svátek demokracie.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku. Pan premiér byl dnes dost ostrý. Obvinil justici, že ovlivňuje politickou situaci v zemi. Když vy jste to poslouchal, mluvil vám z duše.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Vy to interpretujete, že nařkl justici. Tak, jestli si položíme otázku, jestli tento ústavní styl, pardon, nález zasáhl do politické soutěže, do nastávajících voleb. Ano, zasáhl. To je jednoduchá otázka. Já volím jiný slovník, nicméně to, že skutečně především ta forma, kterou Ústavní soud rozhodl, tak je nestandardní v mnoha ohledech. A poukazuji třeba i na to disentní stanovisko některých soudců. Já si nepamatuju, že by se tak ostře vymezili. To tam opravdu jaksi utvrzuje v tom dojmu, že se tam něco dělo, a že ta diskuze nebyla standardní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu nejste strana, která se ostře vymezila skoro jako jediná. Mně jde o to, jak si to má vyložit občan. Jestli slyšel rozhořčení premiéra, anebo jestli slyšel politickou kampaň předsedy hnutí, pro které ta změna prostě není výhodná?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Pan premiér si s tím nebral servítky a řekl, jak si to myslí. To je celé. Já budu možná mluvit diplomatičtěji, ale on taky pan premiér neřekl ani jednou hnutí ANO, pokud vím, v tom vyjádření. On se vyjadřoval za všechny. On poukázal na ta rizika. Pozor. Já vůbec nezazlívám těm navrhovatelům, že to navrhovali, protože oni měli svůj kus pravdy. Já zazlívám Ústavnímu soudu, že to trvalo tak dlouho. Ale když už se to teda stalo, tak chci upozornit na to, že i snaha ustanovit většinovou vládu, ustavit stabilní akceschopnou vládu, to je podle mě taky legitimní a v souladu s ústavou. Něco, co fungovalo 20 let a vytvořilo už určitou tradici. A nyní tedy Ústavní soud rozhodl takhle krátce před volbami jinak, budiž, my na to nějak budeme reagovat. Ale že je to ohrožení vůbec nějaké stability a toho politického systému, to je fakt, to není nic, co by si pan premiér vymyslel.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Můžete mi, prosím jen říct, kde pan premiér vzal to, že pan Rychetský se se Starosty dohodl na kandidatuře na prezidenta?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Je to, já jsem věděl, že se na to zeptáte, je to jedna věta v rámci celého.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy jste to čekal?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Je to celá věta v rámci jednoho projevu. K tomu se nebudu vyjadřovat, to prostě nevím.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane. Je něco pravdy na tom, že jste s panem Rychetským dohodli na kandidatuře na prezidenta. Ono to vypadá, že to na stole není, ale co třeba ve vašich představách?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já bych se k tomu vyjádřil velmi rád. Pan předseda Vondráček řekl, že pan Babiš nezmínil ani jednou hnutí ANO, zato zmínil hnutí STAN, a to ve zcela lživé souvislosti. My jsme nikdy s panem Rychetským nevedli žádná jednání o jeho potenciální kandidatuře, dokonce ani v nějaké naší širší diskusi v rámci našeho hnutí jeho jméno nikdy nepadlo. Je to prostě předvolební útok. A ještě je trochu legrační, že pan premiér prostě hovoří, že je to výhodné pro ty navrhovatele a podobně. Víte, my jsme nyní v koalici s Piráty, která podle průzkumu šlape hnutí ANO jednoznačně na paty, tedy my jsme těmi, pro kterého ta změna v této fázi nijak zásadně výhodná nebude. Ale nám jde o principy. A ústavní rovnost hlasů, to znamená hlas každého voliče v České republice se počítá stejně, je pro nás na rozdíl od pana Babiše prostě zásadním principem, který uplatňujeme, ať už je pro nás tu chvíli výhodný nebo není.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, taky se můžete vyjádřit, pokud nechcete, tak otázka, protože vy, když jste se stal předsedou
ODS, tak jste o té straně mluvil jako, jak je očištěná, bez kmotrů, jediná věc, která vás tedy dosud pojila s tou starou ODS, je opoziční smlouva. Takže mě zajímá, jestli to dnešní rozhodnutí Ústavního soudu už je definitivním odtržením od minulosti?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tak to není. A ani toto rozhodnutí o změně volebního systému, které tehdy přišlo, to nebylo. Přímo to, které mělo být výsledkem dohody mezi tehdy
Občanskou demokratickou stranu a ČSSD. Nezapomeňme, že Ústavní soud jeden z těch návrhů tehdy zrušil. Ale já se nechci vracet do minulosti, a dokonce ani tady nechci říkat své odborné stanovisko. Protože já 20 let jako politolog právě píšu o důležitosti většinových prvků v poměrném systému, a mám třeba trošku jiný odborný názor než Ústavní soud. Ale to není důležité. Já jsem tady jako demokratický politik a já považuji to zpochybňování rozhodnutí Ústavního soudu a takové urážky vůči předsedovi ze strany předsedy vlády jako neodpovědné. My nemůžeme dopustit to, abychom vtahovali Ústavní soud tímto způsobem do politické hry, a abychom před občany zpochybňovali nezávislost této instituce. To ať dělají třeba komentátoři, analytici, ale opravdu to nepřísluší politikům. Já si myslím, že jsou určité hranice politické kultury, které musíme respektovat. Já znovu říkám, mám jiný odborný názor, ale jako politik plně respektuji rozhodnutí Ústavního soudu. A udělám všechno pro to, abychom se navzájem domluvili na dobrém systému, který bude respektovat ty parametry, které Ústavní soud dal.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Možná, ale je to věc, která přišla tak trošku nevhod. Je tu pandemie, takže se nezastavíme, nemáte chvilku klid. Pane Vondráčku, teď Sněmovna asi nebude tedy řešit nic jiného. Co hnutí ANO. Ono to dnes nevypadalo, že by byl pan premiér vstřícný k tomu se nějakým způsobem dohodnout.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já myslím, že abych mohl říct, co hnutí ANO, tak se opravdu musí sejít předsednictvo. Já se zítra setkám s panem premiérem. My musíme nějakým způsobem se k tomu postavit. Těch variant nám v podstatě Ústavní soud nechal hodně. Já za sebe jako předseda Sněmovny říkám, rozhodně nesouhlasím s tím, abychom to řešili třeba v legislativním stavu nouze. To je opravdu až to poslední, na co bychom sáhli. Pak jsem dneska zaslechl nějaké návrhy, že bychom z toho udělali takový nepravý přílepek k otevřeným tiskům, které jsou ve druhém čtení. Mně se ani to nezdá jako šťastné řešení. Tohle je úplně stěžejní zákon, proto o ně musí rozhodnout obě komory.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já tomu rozumím, ale třeba tušíte, přemýšlíte o tom, co zásadní by v něm rozhodně mělo být.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
My musíme splnit parametry rozhodnutí, ale které v ústavním nálezu. Já se přiznám, je to paradox, ale pro samé vyjadřování k ústavnímu nálezu jsem ještě neměl čas si přečíst ten ústavní nález. Tak a myslím si, že nejsem jediný. Protože má 70 stran. Takže chce to trošičku zbrzdit momentálně, protože dnešek byl opravdu hektický, a teď to chce opravdu si v klidu sednout za stůl a říct, jaké ty strany mají návrhy. Kvituji od kolegy, že chápe, že ten většinový prvek v poměrném systému znamená rozdíl mezi tím, jestli se ustaví vláda, nebo ne. To znamená, my se budeme snažit, aby tyto prvky v nějaké míře zachovány byly. A samozřejmě vyhovíme tomu, aby byla větší spravedlnost a rovnost hlasů, jak káže ústavní nález.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo. Vy jste politolog, je to vaše parketa. Určitě máte nějakou představu, jaká je?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mám představu a jsem samozřejmě politolog, ale tohle je opravdu věc politické debaty.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře…


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se nevyhýbám otázce, řeknu vám to úplně jednoduše. Za prvé nezapomeňme, že, aby byl přijat volební zákon nebo jeho úprava, je potřeba většiny, jak v
Poslanecké sněmovně, tak v Senátu. A musí se dohodnout na stejném znění. To už nám dává určité parametry té dohody. Já jsem rád, že my máme spolu s dalšími opozičními stranami většinu v Senátu, protože to zaručuje to, že musí dojít k politické dohodě, která je strašně pro tuhle věc důležitá. Pokud jde o konkrétní představu. No musíme se podívat, co všechno ten dnešní nález umožňuje. Já vám mohu říci za Občanskou demokratickou stranu i za sebe, že mně třeba nepřipadá vhodné jít cestou jednoho volebního obvodu Česká republika jako jeden volební obvod, s tím nebudu souhlasit, protože mně připadá výhodné to sepětí politiků, poslanců se svým regionem, a tedy, že jsou blíž občanům. Současně je potřeba říct, že politický život v České republice je hodně organizován právě na tom regionálním principu, včetně struktury stran, takže podle mě by byla chyba jít takto radikálně v té změně. To znamená, že musí zůstat zachovány v nějaké formě ty současné regiony jako volební obvody, a pak se bavme o tom přepočtu. Jestli to budou 2 skrutinia, nebo zvolíme nějaký jiný model, těch modelů je celá řada. Jenom když mám slovo jako politolog, tak řeknu ten problém, na který poukázal Ústavní soud, není, jak se to mylně interpretuje v té d‘Hondtově metodě. Ten problém je v kombinaci d‘Hondtovy metody a nestejně velkých voličských obvodů. A my se musíme, my se nějak musíme vyrovnat s tím, abychom úplně nezabránili tomu, že bude možné sestavit nějakou rozumnou vládu, nějak ideově vyprofilovanou, a současně abychom naplnili ten úmysl Ústavního soudu, který říká - rovnost hlasu musí být větší, než je dosud v tom stávajícím systému.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže se nemůže stát, že by se politický Pat stal pravidlem, jak dnes upozorňoval pan premiér?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Čím víc používáte poměrných prvků ve volebním systému, čím víc ten systém je poměrný, tím víc vede k nestabilitě vlád. Když se podíváme na země, které mají úplně nebo téměř úplně poměrné systémy, příklady je třeba Belgie nebo Izrael, tak zjistíte v Izraeli za poslední 2 roky čtvery volby. Nedá se získat pořádná většina. V Belgii trvá sestavení vlády měsíce někdy i roky. Oni mají rekord nějakých 540 dnů sestavování vlády. Čili ta nestabilita tam je, a proto já vždycky jsem říkal, je potřeba na jedné straně zohledňovat reprezentativnost, a tedy poměrnost té vůle voličů, ale dalším veřejným zájmem je taky schopnost sestavit funkční vlády, protože když nejsou funkční vlády, tak se snižuje kvalita politického výkonu a lidé jsou nespokojení. Ale znovu opakuji, toto je teď akademická debata. Ústavní soud řekl - takhle to být nemůže, tady máte parametry. Poraďte si s tím. Tak my jako odpovědní demokratičtí politici podle mě teď se musíme domluvit, najít řešení, které bude fungovat, a které naplní parametry toho rozhodnutí Ústavního soudu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, jak by volební zákon přichystali Starostové, respektive takto, pan Horník,
senátor ráno řekl na ČT 24, že ještě paragrafové znění nemáte, a mě zajímá, proč ho nemáte, když jste si tuhle změnu tak moc přáli. Vy jste snad nepočítali s tím, že to ve váš prospěch klapne, v uvozovkách?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
My jsme samozřejmě počítali s tím, že to dopadne dobře. Dokonce jsme doufali, že ten výrok bude vynesen dříve, než několik měsíců před volbami. Nicméně jsme čekali na ten definitivní verdikt. S tím se dneska seznamujeme a připravujeme se na to velmi intenzivně. Jako advokát…

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
To znamená. Buďte, prosím, konkrétní, jaké obrysy by ten volební zákon měl mít?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Budu. Pan europoslanec Polčák už má zcela přesnou představu. Já se v mnoha věcech shoduju s panem předsedou Fialou. To znamená nějaký dopočet v tom druhém skrutiniu, to je něco, o čem bychom určitě měli diskutovat. Zachování těch volebních krajů, které odpovídají územně správním celkům České republiky, to my jednoznačně také podporujeme. Nechceme jednobodový volební okrsek pro celou Českou republiku. Zároveň ovšem, a u toho bych začal,
senátoři byli těmi, kdo prostě poukázali na neústavnost, která byla po dlouhých letech odstraněna. A samozřejmě ta iniciativa bude vycházet i od nich. Oni budou zadefinovávat i nějaké podmínky a myslím si, že ta komunikace mezi oběma komorami tady i z principu toho, že senátoři jsou nepřehlasovatelní, musí být mnohem bližší. Já se ale především domnívám, a to mně ještě dovolte říci, prostě ten dnešek podle názoru Ústavního soudu a my jsme demokraté a Ústavní soud respektujeme, prostě odstraňuje nějakou nespravedlnost, která v našem volebním pořádku byla. To je dobrá zpráva, nebylo to rozhodnutí jednoho předsedy Ústavního soudu pana Rychetského, je to většinové rozhodnutí Ústavního soudu. A já Ústavní soud prostě považuji jako těleso plné prestižních právníků. Je potřeba pracovat. My už máme domluvenou schůzku s panem vicepremiérem Hamáčkem. Domlouváme se i na schůzce demokratické opozice, kde si prostě ty parametry rozdiskutujeme, je to velká úloha. Je tady časová tíseň, ale pokud jsme zodpovědnou politickou reprezentací, tak to prostě stihneme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A co když to nestihnete pánové, pane Vondráčku co bude pak?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
To jedna z věcí, proč se tady neustále skloňuje termíny krize, ústavní krize. Protože já se přiznám, že sám nemám úplně analýzu, kam až by to mohlo vést, kdybychom vlastně šli do voleb, když chybí kus volebního zákona. Můžeme se až domýšlet, kam by to vedlo. To znamená, volby nebyly. Marně by uplynulo čtyřleté funkční období Sněmovny. Sněmovna by skončila. Byl by jenom
Senát. Zároveň ústava jasně mluví o tom, že volební zákon může být přijat pouze oběma komorami, dokonce to uplynutí čtyřletého období neznamená automaticky podle ústavy demisi vlády. To znamená, těch otazníků je tam hodně. A jestliže my se nechceme pustit do těchhle dobrodružných vod, protože s tím autor ústavy možná ani nepočítal, tak my se domluvit musíme. Já jenom můžu litovat, že opravdu jsme takhle přitlačení ke zdi Ústavním soudem.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A dáváte ruku do ohně za to, že uděláte všechno, co bude ve vašich silách?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já myslím, že každý rozumný člověk se bude snažit to nějakým způsobem vyřešit, jestli jste si všimla, jak mluvil pan předseda Fiala, tak jsem celou dobu kýval, v podstatě se všemi těmi argumenty souhlasím. Jenom chci připomenout, že se otvírá možná Pandořina skříňka toho poměrného zastoupení. My máme poměrně silně chráněnou i menšinu v
Poslanecké sněmovně. Různé možnosti veta, a tak dále, přednostní práva. Jestliže bychom měli zase zvýšený počet třeba poslaneckých klubů, já nemluvím teď o těchhle volbách, ale my chceme přijmout zákon, který bude platit za 20 let, tak zřejmě potom bude potřeba i diskuse na tom, že musíme v návaznosti měnit další zákony. Další věc, třeba je zrušeno to aditivní kvorum. Tak já v tom spatřuji určité riziko, že se můžou do Poslanecké sněmovny dostat i třeba extrémnější skupiny, protože se vytvoří velká koalice takových těch malých. No, ale to se může stát, protože byla zrušena tak kvóta deset...


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:

Ta hranice pěti procent je tam přece furt.


Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Poskládá se, ano poskládá se nějakých 10 drobných pravicových extrémních stran, a vyjde jim to. To to prostě se stát může. Ono se to teda mohlo i dřív obcházet, že.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pan Fialo, co nás čeká, když se tedy nedohodneme, nebudou volby nebo se budou konat volby podle propočtů před 20 lety.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ještě poznámka k těm aditivním limitům, tedy těm limitům pro ty koalice. Jak zatím chápu, ten nález Ústavního soudu, tak ony nejsou vyloučeny, jsou zrušeny v téhle podobě. A já si myslím, že se k tomu budeme muset vrátit, a že třeba nějaký návrh, který tu byl, aby třeba pro dvoučlennou to bylo 7 %, 9 pro tříčlennou a 11 pro čtyřčlennou, aby takovým návrhem jsme se vážně zabývali. Já bych byl pro, protože je to rozumné, je to skutečně určitá forma ochrany. Na vaši otázku odpovím vlastně jednoduše, i když možná vás to neuspokojí. V demokracii se vychází z toho, že některé věci prostě lidé respektují. Respektuje je politická reprezentace. Všechno není prostě předepsáno, nařízeno. A jako nedovedeme si představit, že by tak strašným způsobem selhala politická reprezentace, že by se nedovedla domluvit na pravidlech hry. My víme, že máme prostě před sebou 7 měsíců, v příštích třech čtyřech měsících musí dojít k dohodě o tom, jak bude vypadat volební zákon. A je povinností všech politiků demokraticky smýšlejících se na něčem domluvit. Není možné, aby to nebylo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže se nebojíte toho, že byste nešli k volbám?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nebojím, protože to by bylo opravdu selhání. Vy se nebojte taky, já věřím, že politici udělají všechno pro to. To by bylo obrovské selhání politické reprezentace.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí /ANO/:
Já souhlasím, ale po těch zkušenostech i s českou politickou scénou se nikdy nemůžete vyloučit veškeré varianty, ještě se může vymyslet nějaké provizorní řešení, ale s tím zas já mám problém, a nebyl bych pro.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Teoreticky je možné všechno. Nepřipouštějme, že se nedomluvíme. To prostě není možné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, jak to vidíte vy. Mám se bát, že nepůjdu k volbám?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já bych jenom velmi rád reagoval. Ne, nebojte se, k volbám určitě půjdete a my to určitě zvládneme. A pan Vondráček tady reprezentuje to nejsilnější hnutí ve Sněmovně, mají 78
poslanců. Pokud tedy vynechají hysterie a osočování Ústavního soudu, a budou si zástupci hnutí ANO ochotni sednout k jednacímu stolu, a ne bezprecedentně prostě napadat Ústavní soud, ono to souvisí s mnoha dalšími věcmi. Také bychom se třeba do budoucna, pane Vondráčku, měli bavit o tom, jestli bychom se neměli zabývat nějakou úpravou zákona o Ústavním soudu, aby ten Ústavní soud byl prostě autentičtější, a nebyl vystaven takovýmto bezprecedentním tlakům politiků, jak jsme to viděli v posledních dnech. Prostě to zvládneme, musíme jednat. A od toho jsme také zvoleni, abychom lidem přinesli nějaké jasné řešení, a to včas.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové děkuju, že jste přišli a dobrou noc i do Kolína.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou.


Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Děkuju. Dobrou noc.


 

Petr Fiala

předseda ODS