28. ledna 2021

Nový stavební zákon musí být podle ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN jednodušší, levnější a nesmí zapomínat na samosprávy

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN představili komplexní pozměňovací návrh k novému stavebnímu zákonu. Společný pozměňovací návrh má za cíl zjednodušit a zrychlit stavební řízení. Opoziční politici se opírají především o digitalizaci a co nejjednodušší stavební řízení. Na rozdíl od vlády nechtějí centrální stavební úřad, ale zachovávají více pravomocí samosprávám.

„Přinesli jsme České republice dobrou zprávu v podobě pozměňovacího návrhu k vládní novele stavebního zákona. Naše úprava znamená významné zkrácení cesty k získání stavebního povolení, lidé tedy budou moci snáz stavět domy a stát budovat infrastrukturu. Důležité je, že na rozdíl od vlády nechceme od každého občana 2 500 korun na zřízení nového stavebního úřadu, který by vyšel až na 25 miliard. Stavíme na digitalizaci, vystačíme si se stávajícími úřady, které jsou dostatečně blízko lidem. Tím zjednodušujeme a zkracujeme stavební řízení,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Digitalizace stavebního řízení, obsahující například zavedení digitálních technických map, elektronické dokumentace, automatické hlídání termínů, je klíčovou součástí návrhu. Přinese zrychlení výstavby, odlehčí administrativu stavebníkům, úředníkům a celkově sníží náklady a přispěje k lepší dostupnosti bydlení. Druhým zásadním bodem je posílení samospráv v oblasti územního plánování, kde největším městům dáme možnost vytvořit si vlastní městské stavební předpisy a menším obcím možnost moci tvořit územní plán bez povolení krajského úřadu. Tím samosprávám dáme šanci tvořit územní plán nezávisle a rychle s ohledem na nejlepší zájmy místních lidí, protože o občany nám jde především,” vysvětluje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Stavební řízení je momentálně dlouhé, drahé a extrémně složité. Potřebujeme ho zjednodušit, zlevnit pro občana i pro stát a umožnit zájemci o stavění, aby si mohl vše potřebné vyřídit ideálně v dosahu současného bydliště a nejdéle za 4 měsíce. To vše přináší náš společný návrh na změnu stavebního řízení. Ve vládní verzi je naopak termín několika let a řízení by mělo probíhat v krajských městech, to rozhodně není cesta, kterou se chceme vydat,“ říká senátorka KDU-ČSL Anna Hubáčková.

„Samosprávy si na rozdíl od současné vlády zaslouží naši důvěru. I proto naše verze pozměňovacího zákona počítá s tím, že tři největší města v České republice budou moci formovat požadavky na výstavbu přijetím vlastních městských stavebních předpisů. Domnívám se, že to výrazně zjednoduší, zpřehlední a také zkrátí stavební řízení,“ uvádí poslanec TOP 09 Dominik Feri.

„Vládní návrh stavebního zákona je na jedné straně prezentován líbivým heslem, na straně druhé ale znamená přesuny tisíců úředníků do budov, které ještě neexistují i 24 miliard korun, vynaložených na pouhé spuštění centralizovaného systému stavebního procesu. Naší prioritou je, aby úřady zůstaly co nejblíže občanům a vládní návrh bohužel míří opačným směrem,“ dodává místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.