16. října 2020

Odklad EET do roku 2023 je faktickým potopením „vlajkové lodi“ vlády Andreje Babiše

(www.ods.cz) Rozhodnutí ministryně Schillerové navrhnout odložení všech vln EET do konce roku 2022, tedy daleko za konec současné vlády, je faktickým ukončením projektu, který byl „vlajkovou lodí“ vlády Andreje Babiše a symbolem byrokratizace podnikatelského prostředí.

„EET jsme hodnotili jako nadbytečnou a zatěžující ekonomiku od samotného počátku a ukončení EET jsme jako jedno z opatření navrhovali od samotného počátku koronakrize. Ministryně Schillerová a vláda trvaly na odložení pouze do konce roku. Čas a nezvládnutá příprava na druhou vlnu nám daly za pravdu a nyní sama ministryně navrhuje odklad do konce 2022, což fakticky znamená konec EET. Tento záměr ODS rozhodně podpoří.

Projekt zatížil podnikatele a živnostníky zbytečně vynaloženými desetitisíci korun na nákup techniky a softwaru, a i na straně státu šlo o náklad minimálně 1,2 miliardy, dle nálezu NKÚ tato částka ale nezahrnovala veškeré skutečné náklady,“ komentuje rozhodnutí ministryně financí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany