22. března 2020

ODS: Chceme zapojit do výroby bavlněných roušek a dalších ochranných pomůcek české výrobce

V celé republice je stále velký nedostatek roušek a ochranných pomůcek, proto občanští demokraté považují za správné zavést státní podpůrný program, který zadá výrobu roušek a ochranných pomůcek českým výrobcům. Cílem programu je zajištění dostatečného množství roušek a ochranných pomůcek pro obyvatelstvo, práce pro české firmy a snížení nákladů státu. Výrobci jsou připraveni začít s výrobou okamžitě.

„Momentálně řešíme nedostatek roušek i dalších ochranných prostředků v celé České republice. Kromě dodávek ze zahraničí považujeme za správné a důležité zavedení státního podpůrného programu podpory výroby roušek a případně i dalších ochranných pomůcek v České republice. Schopných a adaptabilních výrobců a firem máme mnoho, často jsou ochotní a připravení se přizpůsobit a začít s výrobou a jednoznačně si zaslouží v těchto dnech podporu. Zajistíme tak roušky a další ochranné pomůcky pro obyvatelstvo, práci pro české firmy a snížíme náklady státu,“ sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

„Kolem nedostatku ochranných pomůcek panuje stále chaos. Prioritou je rozhodně rychlost a množství, ale s ohledem na problémy s jejich transportem do republiky prosíme vládu, aby co nejrychleji zadala zakázku na výrobu českým podnikům. Ty deklarují svou připravenost dodat látkové roušky v dostatečném množství, a zároveň tímto krokem podpoříme českou ekonomiku,“ řekl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.