10. března 2020

ODS: Připravujeme ekonomický balíček, který pomůže lidem s ekonomickými dopady kvůli koronaviru

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté se jednohlasně shodli, že zdraví je nejdůležitější a podporují nová opatření vlády. V první řadě je nutné zajistit dostatečné množství zdravotnických potřeb. Zároveň je také potřeba se zabývat vážným ekonomickým dopadem na českou i světovou ekonomiku. Proto ODS připravuje kompletní balíček opatření na podporu ekonomiky a chce jednat s vládou.

„Podporuji nová opatření vlády. Je to správná reakce. Přál bych si, aby v boji proti šíření koronaviru vláda postupovala systematicky i nadále a neopakovaly se chyby z minulých dní. Nyní vidím dva hlavní úkoly:

1. Aby lidé v první linii, lékaři, zdravotníci a další měli dostatek ochranných pomůcek: roušky, respirátory, dezinfekce…

2. Je jasné, že koronavirus bude mít ekonomické dopady. Připravujeme ekonomický balíček, který pomůže lidem. Jsme připraveni jednat s vládou, abychom krizi co nejrychleji překonali,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Zdraví je na prvním místě, ale je jasné, že koronavirus bude mít vážné dopady na světovou i českou ekonomiku. OECD vyzývá vlády, aby činily nutná ekonomická opatření, my jsme k tomu vládu vyzvali už minulý týden. Bezúročné úvěry podnikatelům jsou dobrým, ale drobným krokem. My chceme ještě v tomto týdnu představit kompletní, dostatečně robustní ekonomický balíček opatření na podporu naší ekonomiky. Uvažujeme o snížení korporátní daně, zvýšení základní slevy na poplatníka a snížení odvodů za zaměstnance. Rádi podpoříme odložení daňových a zálohových plateb. Chceme určitě vyzvat vládu k odložení třetí a čtvrté vlny EET, kam spadají také lékaři. Ti mají teď úplně jiné starosti než zprovozňování pokladniček,“ sdělil člen programového týmu ODS pro ekonomiku Jan Skopeček.