21. ledna 2020

Úspěšný a originální politik

(Lidové noviny) Zpráva o úmrtí Jaroslava Kubery pro mě byla naprosto neuvěřitelná. Ještě v sobotu jsme spolu několikrát mluvili na kongresu ODS. Jaroslav byl jako vždy plný energie, humoru a plánů do budoucna. Těžko se smířit s tím, že nyní se s ním budeme setkávat už jen ve vzpomínkách a v jeho politickém odkazu.

Jaroslav byl mimořádně úspěšný a originální politik. Skoro čtvrtstoletí stál v čele města Teplice, dvacet let byl senátorem. Nebyla to náhoda. Lidé ho měli rádi a rozuměli mu. Dlouhá léta byl úspěšným předsedou senátorského klubu ODS a nakonec předsedou Senátu. Ve svém posledním veřejném projevu, v sobotu na našem kongresu, o tom řekl: "Když jsem byl zvolen předsedou Senátu, tak jsem to bral s velikou pokorou. Já už jsem toho v politice hodně zažil, a když řeknu s velikou pokorou, tak to není všechno. Já jsem opravdu věděl, do čeho jdu, a když jsem byl zvolen, tak jsem zjistil, že jsem skoro nic nevěděl. Je to opravdu takový fičák, že si to málokdo umí představit, ale protože mě to šíleně baví, tak je to brnkačka. Když vás totiž práce baví, tak máte půlku uděláno." Jaroslava to bavilo a všem kritikům navzdory vykonával tuto funkci odpovědně a s důstojností.

Jaroslav byl znám svým humorem. Jenomže jeho zábavné historky nebyly povrchní a populistické. Upozorňoval jimi na vážné věci. Měl velké znalosti a pevné hodnotové ukotvení. Byl vlastenec, přesvědčený demokrat a miloval svobodu. A svobodu hájil proti všem pokusům o její omezení, proti všem starým a novým ideologiím, se zdravým rozumem a ve jménu člověka. Sám byl člověkem ryzím, poctivým a slušným. A kam přišel, tam se neobjevil jen dým z jeho pověstných cigaret, ale především dobrá nálada, příjemná atmosféra a lidská otevřenost.

Jaroslav Kubera je nenahraditelný, bude nesmírně chybět nejen ODS, ale celé české politice, která v něm ztrácí jednu z nejvýraznějších osobností.

Petr Fiala

předseda ODS

Štítky:
komentář