20. prosince 2019

Jsem hrdý na to, jaká ODS je

(Aktuálně.cz) Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčený, že ODS se už nyní přibližuje hnutí ANO podstatně více, než ukazují průzkumy veřejného mínění. "Zároveň věřím, že volby v roce 2021 vyhrajeme. Andrej Babiš by už neměl být ani minutu premiérem, natož prezidentem," sdělil Aktuálně.cz Fiala, za kterého se ODS dostala ze dna poté, co policie zasáhla proti dřívějšímu premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi.

Proč jste tento týden nepromluvil na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii, kde vystoupili předsedové Pirátů, KDU-ČSL a STAN a první místopředseda TOP 09?

Zvažoval jsem svou účast, ale situace byla taková, že se několikrát měnil čas demonstrace. Já jsem v původním čase řídil Poslaneckou sněmovnu a potom jsme řešili důležité zákony. Rozhodl jsem se, že za ODS půjde na demonstraci paní Miroslava Němcová.

Nebyla to od vás chyba? Někteří lidé se divili, jak je možné, že předseda ODS chybí.

Bylo to naprosto správné rozhodnutí. Jsem hrdý na to, že tam šla Mirka Němcová, stejně jako jsem hrdý na to, jaký měla ohlas.

Není mi úplně jasné, jestli u vás převážilo to, že jste neměl zrovna čas jít na demonstraci, nebo spíše bylo rozhodující to, že jste si řekl, že místo sebe pošlete paní Němcovou, protože je mezi příznivci Milionu chvilek populární.

Já jsem vám velmi poctivě řekl, jak to přesně bylo. Já jsem vystupoval na několika demonstracích v minulých měsících, namátkou si pamatuji Brno, Ostravu, Zlín. Bylo to vždy moc pěkné, pokaždé panovala velmi souznící atmosféra mezi mnou a lidmi. V Praze výborně vystoupila Mirka Němcová a získala velkou pozornost a ohlas od lidí, kteří tam byli.

Byl jsem na místě a cítil jsem pozitivní reakce na její vystoupení. Nezvažujete, že by ji ODS nominovala do příštích prezidentských voleb?

Pokud jde o spekulace, koho budeme nominovat, tak ještě máme na hledání kandidáta hodně času. Nemyslím, že je to na pořadu dne.

Co říkáte na nový projekt poslance Jana Čižinského, který chce shromáždit 3000 dobrovolníků, kteří by přesvědčovali lidi jít k volbám?

Nevím, čemu by to mohlo pomoct. Jediné, komu to pomůže, je Andrej Babiš.

Proč by to mělo pomoci jemu?

Protože další a další vytváření nových politických projektů rozdrobuje demokratickou politickou scénu ve středopravicovém spektru a nahrává to samozřejmě Andreji Babišovi.

Čižinský ale uvedl, že rozhodně nechce demokratický tábor štěpit, naopak mu chce dodat nové hlasy. Je ale vůbec volání po spolupráci středopravicových stran něčím reálným?

V některých krocích ukazujeme, že spolupráce možná je. Kromě spolupráce ve sněmovně jsme například v senátních volbách dosáhli toho, že v Senátu je středopravá většina. Kdybychom nespolupracovali, tak by tak dobrý výsledek nebyl. Teď jednáme o spolupráci v krajských volbách.

Co ale spolupráce v parlamentních volbách?

To řekneme do Vánoc 2020.

A co by to mohlo být?

Já nevěřím velkým proklamacím a heslům na začátku, nejprve je třeba hledat, co nás spojuje a co je výhodné i z hlediska voličů. Víte, o co mi jde? Aby nepropadaly hlasy pravicových voličů. To je základní cíl.

Což říkáte často. Ale jak toho chcete konkrétně dosáhnout?

K takovému cíli může vést několik cest, které budeme hledat.

Řekněte nějakou takovou cestu.

Například spolupráce politických stran v rámci nějaké předvolební koalice. Může to být také sjednocení středopravicových a pravicových hlasů za jedním politickým subjektem.

Předpokládám že za ODS.

Variant je víc. Musíme ale především vést tuto zemi ke změně. A já chci být lídr této změny a chci hledat cesty, které k tomu vedou. A jsem otevřený spolupráci, pokud je výhodná. Počkejme, nespěchejme, teď jsou před námi krajské a senátní volby. Myslím, že nejpozději o Vánocích 2020 řekne, jak to bude.

Počítám s tím, že Piráti by se žádné varianty neúčastnili. Je to tak?

Ano. Je to tak. Nechci se proti někomu vymezovat, Piráty bych ale nezařazoval do středopravicového spektra a myslím, že ani oni by se tam nezařadili.

Vy jste se letos v listopadu na konferenci ODS v Plzni zlobil na média, protože podle vás šíří blbou náladu, nahrávají propagandě premiéra Andreje Babiše a vás už nebaví řeči o tom, jak je opozice slabá. Považujete za správné volit takové výčitky vůči médiím?

Pane redaktore, nic mi nepodsouvejte. Vy jste vzal jeden můj výrok, za kterým si stojím a který je pravdivý. Když se občas podíváte na to, co se píše, tak můžete mít dojem, že v této zemi je jeden politický génius a všichni ostatní jsou neschopní. Ale realita, to, co se děje ve skutečné politice, tomu vůbec neodpovídá. Andrej Babiš kombinací politické, mediální a ekonomické moci soustřeďuje největší moc, jakou v Evropě nějaký politik má. A přesto jeho růst je dávno zastavený a nedosahuje výsledků, které mu přisuzují různé preference. A to je i zásluha opozice. Mimo jiné je to i naše zásluha.

Stále tu jsou ale předvolební průzkumy, které ukazují poměrně propastný rozdíl mezi hnutím ANO a vaší stranou.

Jestliže rozdíl v roce 2017 ve volbách mezi ODS a hnutím ANO byl skoro dvacet procent, tak v letošních evropských volbách byl už jenom sedm procentních bodů. A to je důkaz toho, že to jde. A to je úkol ODS i můj, vrátit lidem naději. Říci jim: pozor, nepodléhejte defétismu a náladě, že je tady jeden génius Andrej Babiš a všichni ostatní jsou neschopní. Není to pravda. Babiš je porazitelný, je přečíslitelný, a my to dokážeme v příštích volbách.

Ale vy přece víte, že evropské volby jsou odlišné, k nim patrně řada voličů Andreje Babiše vůbec nešla.

Jsou to celostátní volby s třicetiprocentní účastí. To má tisíckrát větší vypovídací hodnotu než jakýkoliv volební průzkum. To jsou fakta.

Když už hovoříme o Andreji Babišovi - před několika dny byl v Senátu návrh usnesení, že premiér svým střetem zájmů oslabuje vyjednávací pozici Česka v rámci EU. Byli to však senátoři ODS, kteří nejvíce vystupovali proti přijetí tohoto usnesení. Proč?

Toto je velmi důležité. Nikdo nemůže zpochybnit, že Andreje Babiše kritizujeme a hlavně nabízíme alternativu. ODS ale nikdy nebude poškozovat české národní zájmy kvůli vnitropolitické debatě. My nechceme oslabovat hlas Česka tímto způsobem, i když bylo velmi snadné návrh podpořit. Ale nezneužili jsme toho. Protože děláme odpovědnou politiku.

Ale v Evropském parlamentu i vaši europoslanci vystupují proti Babišově střetu zájmů.

My proti němu vystupujeme v Česku. A budeme to dělat i nadále. Nikdo nemůže pochybovat o tom, že k jeho největším a nejdůslednějším kritikům patří ODS, která nabízí místo něj alternativu. Navíc on se oslabuje sám, jeho autorita a šance něco prosadit pro Českou republiku je významně snížena. Nikdo nemůže pochybovat, že my jsme jediná alternativa k Andreji Babišovi.

Ale v Senátu jste jej podpořili.

Takové usnesení bylo zbytečné a je zbytečné tímto způsobem oslabovat pozici České republiky navenek. Andrej Babiš to dělá, my ne.

Mimochodem, tipujete, že Andrej Babiš půjde do prezidentských voleb a třeba i vyhraje?

Musíte se zeptat jeho, nevím, co chce dělat. On by hlavně už neměl být ani minutu premiérem této země, natož prezidentem.

Není jedním z limitů vaší strany to, že lidé nevědí, kdo a co je vlastně ODS? Je ODS Miroslava Němcová? Alexandr Vondra? Jan Zahradil? Jan Skopeček? Pavel Novotný? Petr Fiala? Pomáhá podle vás tento hodně široký "rozptyl" ODS získávat hlasy, nebo je naopak kvůli tomu ztrácí?

To nám jenom pomáhá. Vy jste jmenoval celou škálu osobností, to je naše nabídka a my máme ambici sjednotit hlasy středopravicových a pravicových voličů. K tomu je přece nabídka osobností výborná věc.

Přestože volič paní Němcové je zcela jiný než třeba pana Zahradila?

Demokratická strana, která nabízí různé typy lidí, to je přece to, co musíme chtít. Já jsem hrdý na to, že ODS taková je. Nechápeme to jako nevýhodu, ale jako výhodu.

Vy jste ani vteřinu neuvažoval nad tím, jak to třeba udělat, aby ODS nemluvila tolika rozdílnými hlasy?

ODS má jasnou politiku a srozumitelné cíle. Máme přesnou představu toho, čeho chceme dosáhnout, což lidé například vidí tady v tomto programu, který držím v ruce - Země, která vítězí.

(Autor: Radek Bartoníček)

Celý rozhovor čtěte na Aktuálně.cz.

Petr Fiala

předseda ODS