12. prosince 2019

Usnesení Republikového sněmu ODS

(www.ods.cz) Usnesení Republikového sněmu ODS

• Republikový sněm ODS vyzývá Andreje Babiše, aby se do vyřešení svých osobních problémů vzdal funkce předsedy vlády ČR.

• ODS bude důsledně bránit tomu, aby náklady a sankce za neoprávněné čerpání prostředků EU ze strany Agrofertu platili občané ze svých kapes. Republikový sněm ODS vyzývá příslušné orgány, aby dohlédly na to, že všechny náklady ponese Agrofert.

• Republikový sněm ODS odmítá hospodaření současné vlády jako chybné, zaslepené a neodpovědné vůči budoucnosti ČR. Navrhovat schodkové rozpočty v době růstu je ekonomický zločin. Vláda navíc přes všechny mediální výkřiky málo investuje do stavby silnic a dálnic a dalšího rozvoje země.

• Republikový sněm ODS odmítá zřízení superstavebního úřadu, se kterým počítá vládní návrh nového stavebního zákona. Tento krok by stavební řízení nezrychlil, ale naopak na řadu let zablokoval. Jednoznačně odmítáme vyvedení stavebního úřadu ze současných obecních, městských a krajských úřadů. Cestou ke zrychlení povolování staveb je změna procesů a jejich digitalizace. Vyzýváme proto vládu, aby svůj návrh upravila, zachovala přenesený výkon státní správy ve stavebním řízení na pověřených obecních úřadech a zaměřila se na ostatní pozitivní změny v rekodifikaci stavebního práva. V opačném případě ODS navrhovaný koncept rekodifikace odmítne a vrátí k přepracování. Proti vzniku nového centrálního stavebního úřadu nestojí jen územní samosprávy, ale hlavně zdravý rozum. Připravíme návrh lepšího řešení, než je vládní past na stavební úřady i stavebníky.