25. listopadu 2019

Obrozuje se aktivní občanství a to je důležité

(FORUM 24) Letošní oslavy 17. listopadu zastínily všechny předešlé roky. Nejen kvůli tomu, že na Letné demonstrovalo 300 tisíc lidí proti premiéru Andreji Babišovi. Přímo na výročí třiceti let od pádu komunismu v naší zemi se uskutečnilo mnoho drobných i větších akcí, které ukázaly, že si občané váží toho, co se u nás v roce 1989 událo. V krátkém rozhovoru oslavy zhodnotil předseda ODS Petr Fiala. Nezapomněl se však zmínit ani o státním rozpočtu.

Pane předsedo, připomněli jsme si 30 let svobody. Jste spokojený s tím, jak oslavy proběhly?

Nejen spokojený, já jsem byl dokonce příjemně překvapený, kolik lidí bylo na náměstích a v ulicích a jak důstojně si připomínali výročí 17. listopadu. Důležitá také byla celkově pozitivní nálada. Samozřejmě že mnoho lidí vyjadřovalo obavy o kvalitu demokracie, o zachování našich svobod, ale občané jasně ukázali, že jim to není jedno. A že si 30. výročí znovunabytí svobody nejenom připomínají, ale jsou připraveni dál se za svobodu zasazovat. Musím také říct, že jsem byl mimořádně potěšen a povzbuzen přijetím, kterého se mi například dostalo 17. listopadu na Národní. Skoro jsem nemohl odejít, kolik lidí si chtělo podat ruku, vyfotit se, vyjádřit podporu a naději. Staré přísloví říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Máme tu mnoho problémů, komunisty ve vládě, populistického oligarchu ve Strakově akademii, o prezidentu Zemanovi ani nemluvím, ale současně se zdá, že se doslova obrozuje aktivní občanství. A to je dobrá zpráva. Všimněme si také, že extrémní hlasy zleva a zprava v těchto dnech skoro utichly. Najednou jako by měly strach nebo neměly co říct. I z tohoto hlediska to byly důležité dny. Občané se silně přihlásili k hodnotám listopadového výročí, a to je nesmírně cenné.

Na Facebooku jste označil požadavky Milionů chvilek za „normální“ a „rozumné“. Vyslyšíte ale i požadavky „chvilkařů“ na větší otevřenost politických stran a na širší koalici opozičních stran pro volby do Sněmovny?

Setkal jsem se s organizátory této aktivity a byla to opravdu rozumná diskuse. Nejvíc jsem ocenil jejich jasné přihlášení se k parlamentní demokracii a k politickým stranám. To nebylo u předcházejících protestů tak zjevné. Ale výzva, která zazněla i na Letné, aby lidé své politické názory prosazovali prostřednictvím politických stran, aby do nich vstupovali, byla jasná. Pokud jde o ODS, tak se k nám nejen vracejí voliči a přibývají noví, ale máme i řadu nových členů, hodně mladých lidí. Pokud mi někdo poradí, jak tomu mohu ještě více pomoci, jsem připraven mu pozorně naslouchat. Zazněl i požadavek lidí z „Milionu chvilek“, aby opoziční strany do roka a do dne něco udělaly směrem k vytváření koalic. Sám jsem předtím říkal, že termínem, dokdy musí být jasno, jsou Vánoce 2020. Časově je mezi námi rozdíl zhruba měsíc. Klidně přistoupím na kompromis, že do Mikuláše příštího roku musí občané vědět, jak to bude. To říkám samozřejmě s nadsázkou, ale věc je zřejmá: Musíme hledat cesty, aby hlas středopravého voliče, který chce změnu, ve volbách nepropadl a byl plně využit pro volební úspěch.

Tento týden se poslanci budou opět zabývat státním rozpočtem na příští rok. S čím na jednání jdete?

V první řadě předložíme návrhy, které ukážou, jak by bylo možno sestavit vyrovnaný rozpočet. Protože považuji za politický kriminální čin, že Poslanecká sněmovna schválila vládě rozpočtový deficit v období stále vysokých ekonomických růstů. Co budeme dělat, když přijde recese? Navíc ten deficit ani není zdůvodněn. Není založen třeba na výrazných investicích do infrastruktury nebo vzdělání nebo modernizace. Vláda například neinvestuje do důchodové reformy nebo jednorázového odstupného pro státní úředníky, aby naplnila svůj vlastní cíl, že sníží jejich počet o 10 procent. Nic z toho se neděje. Jako opoziční strana nemůžeme úplně předělat rozpočet. Ale našli jsme úspory ve výši neuvěřitelných 46 miliard korun. Přitom námi navrhované škrty nepocítí lidé. Chceme například zastavit dotace velkým holdingům, ty mají podnikat, ne čerpat veřejné peníze.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS