8. září 2019

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce byl předseda ODS Petr Fiala. V duelu se střetl s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Boj o moc

Václav MORAVEC, moderátor:

Komunistům dál ubývají voliči. Historicky poprvé spadli pod pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Voliči KSČM přechází částečně k Babišově hnutí ANO. Krize vlády a přetahovaná o post ministra kultury vládní sociální demokraty nepoškodila, alespoň, co se týče preferencí. I tyto trendy vykazuje nejnovější volební model, který pro Českou televizi připravuje společnost Kantar.cz.

Trendy Česka, Kantar.cz pro ČT:

Volby by v současné době vyhrálo hnutí ANO, které od června posílilo o 4 a půl procentního bodu. Aktuálně tedy 30 %. Druzí zůstávají Piráti 17 %, od minulého měření v červnu oslabili o 1 a půl procentního bodu. Třetí je stále ODS 14 a půl procenta. O 1 a půl procentního bodu více než v červnu. Čtvrté hnutí SPD by volilo 8 % lidí. A vládní sociální demokracie je pátá s šesti procenty. Na pětiprocentní hranici jsou nyní Starostové a lidovci. Mimo poslanecké lavice by zůstala TOP 09. A poprvé za dobu měření také KSČM.

Václav MORAVEC, moderátor:

Dodejme, že nejnovější vlna sociologického šetření Trendy Česka 2019 se uskutečnila mezi 10. až 30. srpnem, metodou CATI. Z reprezentativního vzorku 12 stovek respondentů vstoupilo do volebního modelu 847 lidí, kteří nevylučují účast u voleb a deklarují, že svoji volbu nezmění.

Pavel Ranocha, analytik, Kantar.cz:

Našli jenom velmi málo respondentů, takových, kteří se přihlásili k tomu, že jsou to buďto novými nebo staronovými voliči hnutí ANO, takže to vypadá, jako kdyby ti voliči od ANO vlastně nějak definitivně neodešli, že to byla spíš jenom nějaká krátká epizoda. A že na ty potíže, které měl Andrej Babiš před prázdninami, které stahovaly preference ANO dolů, se už tak nějak pozapomnělo, anebo že byly přebity nějakými novými událostmi, jako například dění kolem ministerstva kultury.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak jsem zmiňoval, dění kolem jmenování nového ministra kultury podle analytika Pavla Ranochy nijak neovlivnilo ani preference hnutí ANO, ani preference sociálních demokratů. Hlavními hosty dnešních Otázek jsou, vicepremiér a ministr vnitra a právě předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Hezké poledne, pane vicepremiére.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Hezké poledne a děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vítám i místopředsedu Poslanecké sněmovny a předsedu občanských demokratů Petra Fialu i vám hezké nedělní poledne, pane předsedo.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:

Začnu u vás, pane vicepremiére, máte už jasno v tom, proč levicoví voliči jsou skálopevně u Andreje Babiše, nikoliv u sociálních demokratů, dokonce od komunistů dál odcházejí.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To není nic nového, já si myslím, že ten trend, který tady sledujeme poslední roky. Andrej Babiš kompletně vyměnil voliče z hnutí, které se prezentovalo jako pravicové a víceméně nástupce nebo náhrada za ODS, se posunul doleva a sebral voliče sociální demokracii, ale evidentně ještě více komunistům.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaké vysvětlení máte pro to, že se vám je nedaří zase sebrat zpátky.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Z mého pohledu i tento průzkum ukazuje, že ta taktika, kterou volili komunisté, to znamená sice vládu tolerovat, ale nebýt v ní vidět a neprosazovat a nemít konkrétní úspěchy, nevede k úspěchu a já jsem...

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, mluvíte o úspěších, tím chcete říci, že vy úspěchy máte, ale stále jste na šesti procentech.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já vím, že 6 % není možné interpretovat jako úspěch, ale ukazuje se, že pokud aspoň má být sociální demokracie vidět na té politické scéně, tak bylo lepší do té vlády vstoupit. A otevřeně řečeno, kdybychom se často nevěnovali sami sobě, ale prezentování toho, co se nám v té vládě podařilo, jako obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské, rodičovský příspěvek, nárůst důchodů, teď velká bitva o platy ve státní správě, tak potom by to bylo pro sociální demokracii jednodušší a byla by srozumitelnější voličům, než když každé předsednictvo hlasujeme, jestli v té vládě máme zůstat či nikoliv. Já myslím a doufám, že to máme za sebou, a že ten podzim věnuje právě tomu, abychom lidem ukázali, co jsme pro ně ve vládě dokázali. Koneckonců…

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale víte, že Andrej Babiš si kupříkladu zvýšení důchodů a tyto věci prodá sám, to znamená, lidé ho raději budou volit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

My musíme dělat všechno pro to a já to rozhodně dělám i tady, aby bylo jasné, že navýšení důchodů, to je práce Jany Maláčové, rodičovský příspěvek jsme odbojovali my. Dalo to obrovskou práci. Teď jsme vybojovali tu bitvu o státní rozpočet, kdy nám bylo tvrzeno, že budeme rozhazovat, to nebyly peníze pro sociální demokracii, my jsme nechtěli 20 miliard do Lidového domu, to byly peníze pro policisty, pro hasiče. Pro pracovníky v sociálních službách.

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, jste spokojen se státním rozpočtem, není to tak, že spíše odbory hájí ta levicová témata než vy ve vládě. Kupříkladu, když jsem a o to bude řeč.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Odbory nejsou ve vládě, my s odbory velmi intenzivně spolupracujeme. Koneckonců my se k tomu asi dostaneme, i v té situaci ve zdravotnictví, vedeme velmi intenzivní komunikaci s odbory a chceme tu věc řešit na koaliční radě, protože zdravotnictví se nám propadá do velkého problému. Takže z mého pohledu sociální demokracie musí více akcentovat to, co v té vládě dělá, ne to jaké problémy má sama se sebou, a to já doufám, že teď na podzim zvládneme.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se budeme bavit o věcných tématech, stagnace preferencí občanských demokratů i Pirátů, z těch dlouhodobých trendů. Není to tak, že voliči nejsou schopni ve vás vidět silnou alternativu vůči Andreji Babišovi, proto stagnujete?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já se radši bavím o reálném světě, reálném vesmíru, než virtuálním vesmíru a tohle je virtuální vesmír. V tom reálném vesmíru, což jsou třeba evropské volby, jsme se výrazně přiblížili Andreji Babišovi a zkrátili ten náskok. A navíc bych řekl, že 2 hlavní opoziční strany tedy ODS a Piráti výrazně přečíslili hnutí ANO. Ale když bych zůstal u toho virtuálního vesmíru, tak i z těch průzkumů vidíme, že zatímco v roce 2017 ve volbách ODS a Piráti měli zhruba 2/3 hlasů hnutí ANO, nebo procent, tak dneska bychom hnutí ANO porazili, dohromady, a to je vidět, že tu začíná výrazná změna. A nezapomeňme na jednu věc, a ta je naprosto zásadní, Andrej Babiš koncentruje takovou politickou, mediální a ekonomickou moc, jako nikdo v polistopadové historii České republiky, jako nikdo v Evropě, s takovým soupeřem bojujeme. A když se podíváte.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, ale zjevně to lidem nevadí. Proto se ptám na tu opoziční alternativu.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Na to vám ještě odpovím.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Lidem to sice nevadí, ale když se podívám do zahraničí na podobné případy, slabších koncentrací moci, jako byl třeba Fico na Slovensku nebo je Orbán v Maďarsku, tak ti dosahovali za podobné situace přes 40, přes 50 %. To, že Andrej Babiš má 30, je i zásluhou opozice a toho, že dokážeme tomuto oligarchovi a této megakoncentraci moci nějakým způsobem čelit. A to je důležité. A já lidem garantuju, jsme v půlce volebního období, my tu změnu přineseme, máme před sebou ještě 2 roky. Když se mě někdo ptá, jak to, že ho neporážíte už teď, v tom virtuálním vesmíru, v těch průzkumech, no tak je necelé 2 roky u vlády, ekonomice se nesmírně daří, on toho využívá, vede megakampaň. Má neuvěřitelnou koncentraci moci, jaká nemá v Evropě obdoby. Ale dokážeme se mu přibližovat. Jsem přesvědčen, že ta změna přijde.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale pane předsedo. Proč vy nevyužíváte kupodivu jako opozice těch slabin, jako je neschopnost na ministerstvu dopravy, kdy jsme se v tomto týdnu dozvěděli, že zatímco Dan Ťok ministr dopravy v souvislosti s dostavbou severní části Pražského okruhu zmiňoval rok 2024, jeho nástupce pan ministr Kremlík mluví už o roce 2026. To znamená, opět to o 2 roky odsouvá.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

To jedno z velkých témat, se kterým já opakovaně vystupuji. A jeden z velkých infrastrukturních zločinů této vlády je, že za poslední rok postavili 4 km, necelé 4 km nových dálnic, jak nám říká zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, poté co ministerstvo dopravy spravuje skoro 6 let hnutí ANO. Tak je tady vidět, jaké jsou výsledky Andreje Babiše. A jsme to my, kdo na to vytrvale poukazuje, kdo vlastně a kdo hlavně nabízí nápravu. A my znovu teď na podzim přijdeme s kampaní, jakou chceme Českou republiku. Ukážeme lidem, jak by to mělo vypadat a co ta naše změna přinese, že je tu potřeba pohnout s byrokracií naprosto zásadním způsobem. Je potřeba pohnout, to taky Andrej Babiš sliboval, zjednodušíme daně. Zjednoduší daňový systém, není tu nic. S infrastrukturou se nic neděje, vzdělání, neděje se nic, neděje se nic s důchodovou reformou. Těch problémů, které tu jsou, je celá řada. A my musíme Českou republiku posunout tak, abychom se zařadili mezi 10 nejlepších zemí světa. A s touto změnou přijde ODS a já věřím, že voliči to budou vidět a budou připraveni naši změnu podpořit. Když tady budeme všichni sedět a říkat: no tak ten Andrej Babiš má 30 procent, s tím se nedá nic dělat, žádná změna nepřijde a opozice je bezzubá. Tak lidi uvěří, že ta změna nepřijde a já všem divákům říkám, nevěřte tomu. Věřte reálnému světu. V tom Andreje Babiše porazíme.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když je řeč o tom reálném světě. Vy jste tady pane předsedo, zmiňoval, že se uskuteční aktuální koaliční jednání o zdravotnictví. Jinými slovy, když se díváme tady na státní rozpočet, že ministerstvo financí nevypořádalo připomínky odborů. Odbory říkají, že současný systém zdravotní péče, její rozsah a nárok pacienta je za stávajících finančních objemů neudržitelný, zvýšení prostředků, proto požaduje do všech segmentů zdravotnictví, tak jste či nejste spokojen s návrhem rozpočtu, když odbory říkají, že ten rozpočet přivádí zdravotnictví do krize?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já vám rozumím, ale ten problém ve zdravotnictví není ve státní rozpočtu. Ten problém je v tom, jak se zachází s penězi, které mají k dispozici zdravotní pojišťovny. My jsme v situaci, kdy rezervní fondy pojišťoven jsou naplněny, to znamená tam nehrozí žádný propad, ale na těch základních fondech pojišťoven je nějakých 55 miliard, to jsou peníze, které byly vybrány a mají být použity na poskytování péče občanům. Ty pojišťovny na tom sedí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ministr zdravotnictví říká, že to je rezervní fond.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ne, to ne. To by si měl načíst. Co to je, je to...

Václav MORAVEC, moderátor:

Ministr zdravotnictví nerozumí penězům.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pokud tvrdí, že 55 miliard je rezervní fond, tak nemá pravdu. Je to ten základní fond, rezervní fondy jsou naplněny. To znamená, ty peníze byly určeny na to, aby se zlepšila péče o naše občany. A my říkáme ano, odbory mají pravdu, nemocnice nám propadají do ekonomických problémů, jenom fakultní nemocnice mají před splatností miliardu za léky, mě by zajímalo, jak to bude stát řešit, proto my chceme koaliční radu a chceme slyšet, jak to pan ministr zdravotnictví vyřeší. Vy jste kritizovali.

Václav MORAVEC, moderátor:

Koaliční rada, ta se uskuteční zítra. Co by mělo být jejím výsledkem.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

V pondělí, ano. Z mého pohledu by mělo být jasné, kolik těch prostředků, které mají pojišťovny, půjde do zdravotnictví a pokud odbory hovoří o několika desítkách miliard, kolem 20, tak to je něco, o čem se máme bavit, protože ty peníze jsou určeny na péči, ty nejsou na to, aby se za to kupovaly státní dluhopisy.

Václav MORAVEC, moderátor:

Sociální demokraté tedy budou chtít tedy uvolnit zhruba 20 miliard z těch 55.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

My budeme chtít slyšet od pana ministra, jak to má vymyšleno. A pokud nepřijde s nějakým jiným nápadem, který to vyřeší, tak říkáme, že pokud máme 55 miliard k dispozici, tak aspoň část těch peněz by měla jít do toho systému. Měla by zkrátit čekací lhůty, měla by vylepšit pracovní podmínky doktorů a sestřiček, prostě nemůžeme dovolit, aby nám ty nemocnice zkolabovaly. A já nevím, jestli pan ministr jezdí nebo nejezdí po České republice, já když vidím, v jakém stavu ty špitály jsou, přesto jakou práci odvádí doktoři a sestřičky a další personál, prostě nejsou peníze a pojišťovny ty peníze mají.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak to máte vymyšleno vy z těch 55 miliard, doporučíte na koaliční radě.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já si myslím to, co chtějí odbory, to je kolem těch 20 miliard, je suma k jednání, ale zase...

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy z toho zase couvnete.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ne, pane redaktore, zase couvnete. Tak my říkáme, že toto je odpovědnost ministerstva zdravotnictví, pana ministra Vojtěcha, tak ať to buď vyřeší nebo ať jde cestou, kterou navrhujeme my. Třeba má nějaký lepší plán. Já si to nemyslím. Anebo ať hnutí ANO najde nějakého jiného ministra. Na dopravě, pan premiér nás kritizuje, že sociální demokracie posílá lidi do funkcí, které má prověřené, to znamená většinou členové sociální demokracie, jasně taky už mají třetího ředitele na ŘSD, protože ty 2 nějak neuspěli. Takže my tam posíláme lidi, od kterých víme, co můžeme čekat. A nejdeme cestou, pokus, omyl.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ptám se, kupříkladu, personální rozvrat na Ředitelství silnic a dálnic, neschopnost současného ministra dopravy, který posouvá termíny Pražského okruhu.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Jestli můžu. Klasický příklad bylo jednání o kamionech. Tak pan premiér svolal jednání o kamionech s tím, že se budeme bavit s ministrem dopravy, jak to udělat, když tam jsou nějaké spory. Řekl svoji představu, my říkáme: děkujeme, pane ministře, toto říkáme, pane premiére, toto, říká ministerstvo vnitra už rok. Jediný problém je, že to ministerstvo dopravy není schopné zajistit.

Václav MORAVEC, moderátor:

To zní tak, že vy nejste schopni jako ministerstvo vnitra a policie usměrnit dopravu na D1.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale pozor. Dopravu usměrňuje ministerstvo dopravy dopravními značkami. Kdyby nebylo součinnosti policie, tak už vůbec nejsou značky stop protisměr, o tom ministerstvo dopravy básnilo 2 roky, mimochodem vymyslel to Tomáš Lerch bývalý šéf dopravní policie. Vždycky je dobré se podívat, kdo má jako kompetence, my máme policisty, ale za značky jsou zodpovědní na ministerstvu dopravy.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já se rád budu bavit o dopravě, ale ještě bych se rád vrátil k tomu zdravotnictví, to mi připadá důležité. Tak za prvé je potřeba připomenout, že za těch posledních 6 let to byli sociální demokraté, kteří 4 roky řídili tento resort.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale poslední zásadní reformní kroky dělat ministr Ludvík.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Vy se najednou vzpamatujete, že tam nějaká krize. Já souhlasím s tím, že ten zdravotnický systém je v problémech, ale nevyřeší to 25 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste neuvolňoval pane předsedo. Těch 55 miliard.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Mimochodem, počkejte. Musí se udělat tak… Takto, ty rezervy vypadají vysoce, nějakých 15 %, jenomže v předkrizové době to bylo 20 %. A z toho můžeme usoudit, že ten systém je méně stabilizovaný a méně připravený na případnou recesi. Ale přece v tom zdravotnictví jsou jiné problémy, systémové, které nikdo neřeší. Já budu jmenovat jenom 3. A to je netransparentní financování, každý rok se tady dohaduje úhradová vyhláška. My jsme přesvědčení o tom, že by se mělo přejít k jasným pravidlům financování, třeba k úhradovému zákonu, ale něco, aby to bylo úplně jasné a bylo to transparentní, schválně používám tohle moderní slovo, tohle módní slovo. Druhý problém, který tam jednoznačně je, je otázka kvality péče. My nemáme žádná kritéria pro to, co je kvalitní péči ve zdravotnictví, kdo ji vykonává, co to stojí, a to je potřeba udělat. Čili transparentnost kvality, kterou musí znát občané, aby si podle toho taky mohli vybírat. A třetí problém, který zmíním, je vzdělávání lékařů. To je velký problém, není dobře nastaveno, trvá dlouho, nemá jasná pravidla, kvůli tomu mladí lékaři odcházejí do zahraničí, kde si snadněji udělají to studium postgraduální a získají tu kvalifikaci. To si myslím, že je problém, se kterým je potřeba něco dělat. A zase je to, jak s důchody. Ano je správné přidávat důchodcům, je to správné, ale současně potřeba pracovat na tom, aby lidé pod 40 let měli taky důchod a je potřeba přistoupit k penzijní reformě. To vláda nedělá. Stejně tak ve zdravotnictví, dobře nalije se tam 25 miliard a co bude za rok?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ty už tam jsou.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Je potřeba udělat další kroky k tomu, aby se ten systém spravil. Upozorňují nás na to všichni, nejenom zevnitř, máme analytické studie z České republiky, máme i ze zahraničí informace o tom, že ten zdravotnický systém je v téhle podobě neufinancovatelný a neudržitelný. Proto ty změny, musíme provést. Já jsem tady 3 jmenoval, které jsou nutné, na které jsme připraveni.

Václav MORAVEC, moderátor:

My se ještě ke zdravotnictví vrátíme. Zůstaneme-li u nálad voličů. Nespokojenost voličů KSČM s politikou strany, kterou volili, pokračuje. Po evropských volbách, kdy se komunisté jen tak tak dostali do Evropského parlamentu, spadly poprvé preference komunistů pod 5 %. Při možných volbách do Poslanecké sněmovny. Podrobnosti v rozhovoru pro dnešní Otázky opět vysvětluje spoluautor sociologického šetření Trendy Česka 2019 Pavel Ranocha.

Pavel Ranocha (analytik, Kantar CZ)

Když se podíváme na ty odlivy od voleb, tak celé 2/3 z nich jsou lidé, kteří tehdy KSČM volili, ale dneska už by k volbám nepřišli a pouze třetina tvoří lidé, kteří by se přiklonili k jiné straně, nejčastěji k ANO. A pak jsou tady strany úplně typickým zástupcem je ANO, u kterých to vypadá, že se ty preference dlouhodobě nějak výrazněji nemění. Minimálně od těch voleb, stále máme zhruba těch 30 %, ale když se podíváme do těch dat podrobněji, tak tam vidíme, že probíhá docela čilý přeliv mezi právě voliči ANO a nevoličskou skupinou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Slova analytika Pavla Ranochy. Česká republika v tomto týdnu zažila diskusi o budoucnosti státního zastupitelství a nezávislosti orgánů činných v trestním řízení, a to i kvůli slovnímu útoku na soustavu státního zastupitelství z úst ministryně spravedlnosti. Přišel v tomto týdnu kvůli kauze Čapí hnízdo, a to když dozorující státní zástupce navrhl svým nadřízeným zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše v předmětném případu.

Marie BENEŠOVÁ (ministryně spravedlnosti /za ANO/)

Je to zmatek a mělo by to být postaveno najisto. A za mě to fungovalo tak, že ten státní zástupce, který skutečně rozhodoval a nese za to odpovědnost, už to zkonzultoval s tím svým šéfem, a pokud se to vyhlásilo, tak to prostě už bylo a přes to vlak nejel.

Václav MORAVEC, moderátor:

V pondělí Městské státní zastupitelství uvedlo, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch ve věci změnil právní názor a jeho nadřízený teď zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná.

Reportérka:

Vy jste tedy informoval svého vedoucího o postupu, on je tedy seznámený, není to tak, že by nevěděl do té doby o tom, jak chcete v té kauze postupovat.

Jaroslav ŠAROCH (dozorující státní zástupce)

Ne, věděl o tom.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman předpokládá, že ještě není rozhodnuto. Pane vicepremiére, co říkáte těm slovním útokům ministryně spravedlnosti na soustavu státního zastupitelství, protože to je atakovaný útok na soustavu státního zastupitelství, kvůli kauze Šaroch, je na místě?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Obecně platí to, že politici by neměli útočit na státní zástupce, ani na soudce a měli bychom se vyvarovat toho, že budeme kritizovat náš justiční systém, jenom proto, že se nám nějaký rozsudek nelíbí. Tak buď mu věříme a říkáme, respektujeme jakýkoliv rozsudek, anebo mu nevěříme a má, pak se máme shodnout na nějakých změnách.

Václav MORAVEC, moderátor:

Marie Benešová z pozice bývalé nejvyšší státní zástupkyně, říká: takhle to za nás nebylo, proti tomu se ohradila Unie státních zástupců.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já si myslím, že znovu, není možné zpochybňovat ten systém, protože pak už lidé nebudou věřit ničemu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy mu věříte.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já tomu systému věřím, také se mi každý rozsudek nelíbí, to je přece logické, ale tomu systému jako celek věřím. A z mého pohledu je problematické, jak tedy Městské státní zastupitelství zkomunikovalo celou tu kauzu Čapí hnízdo, a dokonce si myslím, že tam muselo dojít k nějakému úniku, k tomu prvnímu novináři který to napsal, tuším, že to byl Deník N.

Václav MORAVEC, moderátor:

Podle vás to byl řízený únik?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To ne, ale evidentně to, co se objevilo v tom mediálním prostoru, neodpovídalo realitě. Tady co my jsme to komentovali, všichni nám telefonovali a říkali, co říkáte tomu, že zastavili stíhání Andreje Babiše, pak se ukázalo, že to je pouze právní názor dozorujícího státní zástupce, který podléhá nějakému přezkumného procesu, ale my jsme všichni den odpovídali na otázky, co říkáme tomu, že to bylo zastaveno. Takže tam to Městské státní zastupitelství nezvládlo. Nicméně věřím, že ta situace se celá vysvětlí, tak jak ten spis bude přezkoumáván, tak snad konečně padne verdikt, protože to je to hlavní. My jsme tady v nějakém vakuu, pořád čekáme, jak to dopadne a všem by se ulevilo, kdyby to dopadlo už nějak, ať tak nebo tak, ale aby se jasně řeklo: ten trestný čin se stal, policie má dost důkazů na to, aby to poslala k soudu. Nebo prostě se nepodařilo shromáždit tolik důkazů, které by u toho soudu obstály, a to řízení se zastavuje nebo se to může vrátit policii. Ale nejhorší je to vakuum, kdy čekáme, každý tady šíří konspirační teorie a my na to pak musíme odpovídat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Fialo, jsou na místě ta kritická, opětovně kritická slova Marie Benešové na soustavu státního zastupitelství?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Za prvé, je v tomto důležité, je prostě vůbec smutné, že máme premiéra, kterým se nějakým způsobem musí zabývat policie, státní zastupitelství. Já doufám, že to není něco, na co si zvykneme, že to bude jenom intermezzo, které bude posléze zapomenuto.

Václav MORAVEC, moderátor:

Před tím jsme měli Petra Nečase, kterému se státní zastupitelstvo a policie také věnovala.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Teda a ta druhá věc … No to je ale úplně jiná kauza Petr Nečas nebyl ve funkci jako obviněný. A s návrhem na obžalobu. Ale to teď nechci říkat. Myslím, že ty příklady nesedí. Omlouvám se, tady máme úplně jiný případ a ten je důležitý. A to je za druhé, že se teď děje to, před čím jsem varoval, že totiž, když byl vyměněn ministr spravedlnosti ve chvíli, kdy policie navrhla obžalobu pana premiéra, náhle a bez velkého vysvětlení byl vyměněn. A kdy tady premiér masivně mediálně provádí kampaň, že to je účelovka, kampaň, že to je všechno vykonstruované a spiknutí, tak to samozřejmě vyvolává nedůvěru, zvlášť v případě, pokud dopadne, tak jak je nám naznačováno, že tedy nakonec premiér obžalován nebude. Já si myslím, že toto poškození a veřejnost vidíme, že část veřejnosti prostě si nemyslí, že takhle by dopadl řadový občan, pokud by stál ve stejné situaci, a to já považuju za nesmírně vážné. To oslabování důvěry v právní stát, je nesmírně vážná věc. A může za to premiér, jednak tím, že lpěl na funkci ve chvíli, kdy byl obviněný. A za druhé tím, že vyměnil ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy mu hrozila obžaloba. A zatřetí tím, že neustále v médiích zpochybňuje činnost orgánů v trestním řízení. Já tohle dělat nebudu. Nebudu komentovat činnosti státního zastupitelstva.

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď promiňte. Teď premiér, nejen premiér, ale i prezident republiky chválí státního zástupce Šarocha, oceňují jeho odvahu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nejen premiér, ale i prezident republiky chválí státního zástupce Šarocha, oceňují jeho odvahu.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Chválí ho za něco, co nikdo z nás neviděl.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Neviděl, a to je právě to, přece nemohu státní zástupce hanět, když se mi to nelíbí a pak je chválit, když se mi to líbí. Já mimochodem, komentář politiků vůči rozhodnutím soudu, státních zastupitelství, a tak dál, když mně to připadá divné, považuju za opravdu úpadkové stadium demokracie. Toho se máme vyvarovat. Máme se toho vyvarovat.

Václav MORAVEC, moderátor:

A v této fázi teď jsme. Úpadkové stadium demokracie.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ne, ale budeme-li to komentovat, tak se tam dostaneme. Já to komentovat nebudu, já opravdu mám důvěru v naše orgány justiční a státní zastupitelství, a prostě věřím, že dělají svoji práci. A budu se snažit o to, aby důvěra v ten trestní postup byla i u veřejnosti, protože jinak se dostaneme do opravdu tragických konců a budeme mít problémy s naší demokracií. Ale i s elementární důvěrou lidí v to, že tu je spravedlnost a to je přece něco nesmírně důležitého.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já s panem předsedou souhlasím, ale pan předseda Fiala v tomto postoji je taková bílá vrána, tady jsou politici, kteří komentují úplně všechno. A moje zkušenost jako ministra vnitra je v tom, že my jsme každou personální změnu na policii museli vysvětlovat, jestli to náhodou není způsobeno tím, že chceme ovlivnit Čapí hnízdo. Výměna policejního prezidenta, změna policejního ředitele v Praze, další personální přesuny. Takže politici se nechovají všichni jako Petr Fiala a bohužel cokoliv, co se děje v tom systému, tak komentují a pak ti lidi jsou znejištěni.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ale jedna věta. Pane ministře, ale tohle souviselo s tím, co nemá být, že trestně stíhaný člověk je předsedou vlády, protože u toho předsedy vlády vzniká podezření, že do toho může zasahovat.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To je bohužel věc Andreje Babiše, který i přes ta vyjednávání, která jsme vedli, odmítl pustit na premiérskou funkci někoho jiného a byla to jeho zásadní podmínka pro fungování této koalice, takže to je odpovědnost hnutí ANO, koho si tam dalo.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já se na to dívám z hlediska právního státu, z hlediska důvěry veřejnosti, a to mi připadá důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, když jsme u toho právního státu, tak prezident republiky krom toho, že ocenil státního zástupce Jaroslava Šarocha za jeho postoj v kauze Čapí hnízdo, tak se domnívá, že by ta zpráva, ta jeho zpráva měla být veřejná. Co říkáte tomuto požadavku, když stále máme ještě v právním řádu, že trestní řízení je neveřejné, pane ministře?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pokud se nepletu, tak pokud rozhodne státní zástupce o tom, že zastaví stíhání, tak to musí odůvodnit a ten materiál je k dispozici. Když došlo k zastavení v této kauze, se zastavovala vlastně obvinění pana Faltýnka a ještě někoho, tak tam to odůvodnění bylo, dokonce tam pan státní zástupce Šaroch upozorňoval, že může dojít k zastavení i u dalších osob v případě, že policie nedoplní, takže já si nedokážu představit.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže také jste proto, aby to bylo tedy zveřejněno.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já si nedokážu představit, že, no ne říkám teď tam, musí to být zveřejněno ve chvíli, kdy padne nějaké rozhodnutí. Pokud padne rozhodnutí i v té aprobaci, pokud Městské státní zastupitelství řekne ano, my se ztotožníme s názorem dozorujícího a zastavíme to, tak pak tam nemůže být napsáno, zastavili jsme. Tam musí být odůvodnění, a musí lidem říci, proč to udělali a proč pan dozorující státní zástupce, protože on je pánem toho trestního řízení, policii instruoval, věděl, kudy ta policie jde, policie postupovala podle jeho pokynů a pak tedy musí říct, jestli teda těch důkazů bylo málo, jestli podle jeho názoru to nestačí na obžalobu. To musí vysvětlit, to není možné nechat viset ve vzduchoprázdnu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ono v této rozjitřené atmosféře kolem Čapího hnízda, kterou sledujeme už několik měsíců, respektive čekání na ten samotný verdikt, obžalovat, neobžalovat, tak se rozhoduje o tom, jak bude vypadat soustava státního zastupitelství v České republice. Ministerstvo dalo na konci června do připomínkového řízení, rozumějme ministerstvo spravedlnosti a, jaké jsou hlavní výhrady k ministerské novele od státních zástupců.

Václav Moravec (Zdroj: ČTK)

Nejen nejvyšší státní zastupitelství kritizuje, že ve výběrové komisi je majorita členů jmenovaných ministerstvem spravedlnosti. Funkční období nejvyššího státního zástupce je dle novely sedmileté, přitom u předsedů nejvyšších soudů je mandát desetiletý. A úplně mimo systém je podle nejvyššího státní zastupitelství přechodné období pro nejvyššího a vrchního státního zástupce.

Pavel ZEMAN (nejvyšší státní zástupce)

V souvislosti s tím se domnívám, že jsou špatně nastavena přechodná období, která zavánějí tím, že v podstatě se ministerstvo chce hodně rychle zbavit tří představitelů státního zastupitelství, to znamená nejvyššího státního zástupce a obou vrchních státních zástupců. Ti mají jakoby zvláštní separátní přechodné ustanovení, takže budou končit poměrně relativně rychle po účinnosti zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:

Slova Pavla Zemana. Do dvou let od účinnosti zákona by tak ve funkci měl skončit nejvyšší státní zástupce právě Pavel Zeman a do tří let šéfové vrchních státních zastupitelství Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Už jste si v koalici vyříkali ty podrobnosti, protože vy jako sociální demokraté jste dávali také najevo nespokojenost s novelou zákona o státním zastupitelství, která je před námi, pane vicepremiére.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

My jsme si to nevyříkali, paní ministryně zná náš názor. A dokud se nedohodneme tak, ten zákon neprojde jako koaliční, to znamená my, popřípadě, že bychom se nedohodli, a ty výhrady, které tady padly, jsou výhradami, které má sociální demokracie. Když to velmi zjednoduším, ten návrh je cestou, jak vyměnit státní zastupitelství během dvou let, a to si myslím, že není úplně příspěvek ke stabilitě. To znamená, pojďme se bavit o funkčních obdobích, to vždycky bylo. Asi všichni víme, že pan nejvyšší státní zástupce to nemá na doživotí, ale pojďme se bavit o té délce. Ale hlavně z mého pohledu, pojďme se bavit o způsobu výběru těch nástupců, protože, pokud je to komise, kde má většinu ministerstvo, no tak, pak to asi není něco, s čím by se z mého pohledu dalo souhlasit.

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy počítáte s tím, že by ten návrh nemusel být koaliční, že byste byli ve vládě přehlasováni. Návrh poslat do Poslanecké sněmovny.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Koaliční smlouva říká, že pokud pro ten návrh hlasuje minimálně polovina ministrů za obě strany, tak je koaličně projednán a pak, tedy s tím jsou spojeny nějaké povinnosti koaličních stran ve sněmovně, pokud se nedohodneme, tak naši ministři to nepodpoří a půjde to do sněmovny jako nekoaličně dohodnutý návrh, pak bude záležet na tom, jak se poskládá případná koalice ve sněmovně. Ale znova říkám, my máme problém s tím složením výběrových komisí, máme problém s tím, jak rychle jsou tam naplánované ty odchody. A tudíž v tom asi souzníme se státním zastupitelstvím.

Václav MORAVEC, moderátor:

Kdy čekáte koaliční schůzku na toto téma?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já předpokládám, že je v zájmu paní ministryně a pana premiéra, aby to měli koaličně vyjednáno. Teď tedy nás čeká diskuse o zdravotnictví, teď je tu další téma, určitě bude i státní zastupitelství, takže v horizontu týdne, 14 dnů.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste v této formě podpořili tu novelu zákona o státním zastupitelství.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ale hlavně tady, a to je na tom vidět nad toto, ta nestandardní situace, ta neobvyklost toho, tady se vlastně ta racionální debata nad návrhem, který přednese ministryně spravedlnosti, racionálně se zatím nedá vést, protože paní ministryně tam byla dosazena ve chvíli, kdy hrozila obžaloba premiéra. Nikdo neuvěří tomu, že celé to je děláno proto, aby lépe fungovalo státní zastupitelství. Působí to účelově, i kdyby to tak nebylo. Ale to je prostě důsledek toho, že trestně stíhaný premiér jednal, tak jak jednal. Já si myslím, že tohle je jenom ukazuje ty limity, které má tento způsob vládnutí. A je to problém pro celou Českou republiku, takže teď se nedá prostě říct, že bude někdo podporovat takovýto návrh, protože působí naprosto neseriózně, i kdyby ty úmysly třeba náhodou byly dobré.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se vrátíme ještě k sociologickým datům, to znamená, jaká je nálada ve společnosti, podívejme se na to, jak jsou lidé rozhodnuti volit konkrétní stranu či politické hnutí, jaká je spokojenost s náladou v rámci politiky.

Anonym (Zdroj: Trendy Česka, Kantar CZ pro ČT)

41 % dotázaných je pevně rozhodnuto pro volbu konkrétní strany či hnutí, to je o 6 procentních bodů méně než po červnovém měření. Dalších 35 % by své rozhodnutí volit konkrétní stranu spíše neměnilo. Zbylá čtvrtina říká, že by své rozhodnutí spíše nebo velmi pravděpodobně ještě změnila.

Václav MORAVEC, moderátor:

Rozsáhlé sociologické šetření Trendy Česka 2019 také dlouhodobě sleduje spokojenost s politikou. Ta není teď vysoká, tady jsou aktuální výsledky.

Anonym (Zdroj: Trendy Česka, Kantar CZ pro ČT)

Se současnou politickou situací je spokojeno 27 % lidí. To je o 3 procentní body méně než v červnu. Na srovnatelnou hodnotu spokojenost s politickou situací v Česku, klesla naposledy vloni v listopadu. V rámci medializace kauzy Andreje Babiše mladšího.

Václav MORAVEC, moderátor:

Připomínám, že aktuální vlna sociologického šetření Trendy Česka se uskutečnila mezi desátým 30. srpnem metodou CATI na reprezentativním vzorku 12 stovek respondentů. Podrobnosti k citovaným výsledkům opět připojuje analytik Pavel Ranocha.

Pavel Ranocha (analytik, Kantar CZ)

K největšímu poklesu došlo u voličů hnutí ANO, tam to bylo z 63 až 49 %, to už je opravdu markantní pokles. I toto se dá zčásti asi vysvětlit tím, co se dělo v průběhu léta okolo ministerstva kultury a také několikerého odcházení nebo neodcházení ČSSD z vlády, což mohlo na voliče ANO působit negativně. Na druhou stranu, když se podíváme na hodnocení samotných voličů ČSSD, tak tam tenhle ten efekt tam nevidíme, dokonce tam došlo k mírnému nárůstu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Emoce teď budí alespoň v Praze jedna socha, a to maršála Koněva, ministr zahraničí Tomáš Petříček by si měl podle lídra opozice opoziční ODS Petra Fialy kvůli pátečnímu slovnímu výpadu ruského ministra kultury Vladimíra Medinského na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09 předvolat k vysvětlení ruského velvyslance, co když vás neposlechne český ministr zahraničí?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Tak udělá chybu, protože pokud jsem zaznamenal, pan ministr sám říká, že by měla přijít omluva. Já si myslím, že český stát má požadovat omluvu, protože je to vyjádření reprezentanta ruské vlády, a to vyjádření je nepřijatelné. Myslím si, že je v našem zájmu, abychom se chovali standardně a řekli, že toto si nenecháme líbit. Mně to připadá adekvátní. Je věcí každého národa, jaké pomníky staví, jaké pomníky nechce mít, jak se o tom bude rozhodovat. Není možné, aby naši volení zástupci byli obviňováni, že jsou fašisté, jenom proto, že mají nějaký názor. To si myslím, že vyžaduje omluvu a je potřeba, aby s námi jednala i velmoc důstojně tak, jak se to sluší vůči nezávislému státu.

Václav MORAVEC, moderátor:

A je na místě zahalovat sochu maršála Koněva, berete to spíše jako součást historické falzifikace, protože ta socha byla dodána na to místo v osmdesátých letech a maršál Koněv má za sebou víc než pohnutou historii. Je zajímavé, že ani v padesátých ani v šedesátých letech Koněvovi vlastně ta socha nebyla v Praze vztyčena.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ano, Koněv je velmi problematická postava. Ta socha tam je. A teď vznikla veřejná diskuse, a to musíme respektovat. A těch řešení, co s tím udělat je celá řada. A mně se třeba teď líbilo, když jsem šel do studia, jsem četl nápad mého kolegy Jana Zahradila, který žije na Praze 6, a který říkal: tak dobré by bylo, kdyby sochu převzalo ministerstvo obrany, umístilo ji někam, kde může stát, ale současně nebude na tom veřejném prostoru, kde vlastně ji v Praze 6 nechtějí. To je třeba jedno z racionálních řešení, ale může jich být spoustu. Čili pro mě důležité je, že to je naše věc, my si to musíme v České republice rozhodnout, lidé na Praze 6, ať si to rozhodnou. Ale ať nás tady neobviňuje nějaký cizí stát, že jsme fašisti kvůli tomu, že sochu takto problematického člověka, část Pražanů prostě nechce mít na svém území.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud byste měl hlasovat v referendu o tom, co s tou sochou, chtěl byste ji mít na Praze 6 ve veřejném prostoru.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ne, nechtěl. To je můj názor. Já si myslím, že maršál Koněv je spojen s tak problematickými věcmi, například v roce 56, že není důvod, aby tam tato socha stála.

Václav MORAVEC, moderátor:

Bavil jste se se svým stranickým kolegou, pane vicepremiére, pane ministře, to znamená s Tomášem Petříčkem, bude požadovat omluvu a je na místě si kvůli slovnímu výpadu ruského ministra kultury Medinského předvolat k vysvětlení ruského velvyslance?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Za prvé, pan ministr kultury Ruské federace, slovy Jacquesa Chiraca Chiraca, promeškal příležitost mlčet. Já si myslím, že mu do toho nic není a takovéto výroky na Českou republiku a volené představitele, byť samosprávy, jsou zbytečné a celou tu věc komplikují. Tomáš Petříček už řekl, že by omluva pana ministra kultury tu věc vylepšila, nebo že by byla posunem.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tu není možné čekat.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Jestli to bude formou předvolání ruského vyslance, proč ne. Já si myslím, že si určitě mají co říci. Takže potud myslím, že Ruská federace šlápla vedle, ten komentář byl opravdu naprosto zbytečný a urážlivý. Co týká samotného merita věci a pomníku Koněva. Mě fascinuje, že v Praze v létě 2019 je největší problém Koněv. Já bych řekl, že problém je doprava.

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte. On je problém delší dobu.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Dobře, ale kdyby pražští politici věnovali stejné úsilí řešení metra nebo bydlení v Praze, kdyby nevymýšleli nesmysly jako zpoplatnění nebo mýto na Jižní spojce, tak by to bylo smysluplnější. Koněv z mého pohledu, bourat pomníky, v této době je trošku pozdě. To jsme si měli říci dříve. Já jsem zásadně proti nějakému přepisování historie, ať se o tom baví historici, z mého pohledu, jasně Koněv je problematická osobnost, jeho role v šestapadesátém v Maďarsku je jasná, na druhou stranu…

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane vicepremiére, alespoň podle, když vezmu třeba historika a filozofa a docenta českých dějin na Univerzitě Karlově Petra Hlaváčka, tak on říká, že právě ta socha sama a její umístění v osmdesátých letech na to veřejné prostranství, je přepisem historie.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já předpokládám, vy jste se divil, že nepostavili sochu Koněvovi v padesátých letech, tak pokud vím, tak sochy se staví těm, kteří už jsou nebo smrti a Koněv se těšil dobrému zdraví, takže byl postaven v osmdesátých letech. Já to beru jako…

Václav MORAVEC, moderátor:

V Sovětském svazu se stavěly sochy, ve čtyřicátých na konci čtyřicátých letech i žijícím lidem.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já to beru, že je to nějaká součást historie a za mě, stačilo tam dát ty vysvětlující tabulky, ty jsou podle mě jasné. A teď bourat Koněva, tak kde to skončí, tak začneme se nově dívat na husity, tak nějaký nový výklad, co dělali husité a budeme bourat Jana Žižku na Vítkově? Nebo začne diskutovat o tom jakou roli hrál Karel IV. ve vztahu k Židům, že to byla, protože vlastně organizoval pogromy nebo schvaloval pogromy, tak budeme přejmenovávat univerzitu? Kde to skončí? Z mého pohledu má Praha jaksi více problémů, než je maršál Koněv, nechme sochu tam, kde je, je tam vysvětlující tabulka a pokud to má někdo řešit, tak ať si to vyřeší Praha 6, formou nějakého referenda, to si myslím že, že asi je nějaká cesta, ale nechápu, proč se s tím zabýváme mimochodem my tady a teď, když řešili jsme zdravotnictví, řešili jsme státní zastupitelství a už pomalu stejný čas.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, ale nařknout voleného zástupce lidu kvůli maršálu Koněvovi, že je to postoj NSDAP, když sám maršál Koněv v dvacátých letech spolupracoval s Němci?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To já s vámi souhlasím, já jsem to odsoudil, já jsem to odsoudil a ať se domluví pan ministr s panem velvyslancem.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Pardon. S panem předsedou Hamáčkem jako historik úplně nemohu souhlasit s těmi jeho příklady z minulosti. Ale dobře. Já skutečně považuju tu ten problém, kvůli kterému se tady o tom bavíme, za problém diplomatický a mezinárodní a mně připadá to, co udělal ministr kultury Ruské federace za naprosto nepřijatelné, a stát se musí bránit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To souhlasím.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Debata o Koněvově legitimně, já si myslím, že pokud lidé na Praze 6 sochu nechtějí, tak je potřeba to řešit. Ale skutečně pojďme se bavit o rozpočtu a dalších věcech, protože my o tom rozhodovat nebudeme, ani jeden z nás.

Václav MORAVEC, moderátor:

Dopočítávání do 40 miliard korun dluhů, to je dopočítávání z tuzemského státním rozpočtu. Ochlazování ekonomiky je na příjmové straně státního rozpočtu viditelné, to konstatuje předsedkyně národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Rada ve své nejnovější zprávě upozorňuje, že plánovaný deficit rozpočtu na tento rok může být ohrožen.

Ze zprávy Národní rozpočtové rady:

Pokud bude zpomalování v nárůstech daňových příjmů pokračovat i v dalších měsících, může být dokonce ohroženo i dodržení plánovaného deficitu. Národní rozpočtová rada se domnívá, že vláda by v tom případě měla reagovat například omezením čerpání provozních výdajů a tedy snažit se nepřekročit čtyřicetimiliardový schodek.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ministryně financí Alena Schillerová varování Národní rozpočtové rady odmítá. Vláda podle ní má rozpočet pod kontrolou a plánovaný čtyřicetimiliardový schodek nepřekročí a v žádném případě nehodlá provádět žádná opatření. Na čí straně jste, spíše na straně ministerstva financí nebo rozpočtové rady, pane předsedo Fialo?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Jednoznačně platí, že v době ekonomického růstu vytvářet rozpočet se 40miliardovým deficitem, je zločin, to je normálně rozpočtový zločin.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ptám se teď na stanovisko, ale...

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Tady jsou rozpočty vyrovnané a měly by být rozpočty vyrovnané, nakonec to byl i cíl vládního hnutí ANO. Anebo přebytkové. A tady není jenom to, co říká Národní rozpočtová rada. Už třeba ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok se upozorňuje na to, že tímto způsobem do budoucna budou veřejné rozpočty nebo veřejné finance v České republice ohroženy. My dlouhodobě říkáme, že rozpočty v době ekonomického růstu mají být vyrovnané a nejenže to říkáme, my každý rok v Poslanecké sněmovně jako jediní, předložíme návrh na to, kde těch 40 miliard získat, aby ten rozpočet byl vyrovnaný. A uděláme to i letos, protože, jak říkám to je rozpočtový zločin. Kromě toho infrastrukturního zločinu, že se tu nestaví, tady máme rozpočtový zločin, že v době ekonomického růstu, máme rozpočet s tímto deficitem. To je naprosto neodpovědné a myslím si, že to nedá ničím...

Václav MORAVEC, moderátor:

Ptám se potřetí a naposled, pane předsedo, v souvislosti s tím stanoviskem Národní rozpočtové rady, které je před námi, měla by vláda korigovat letošní výdaje, nechme stranou, že je sněmovnou většinou sněmovny schválen schodek a platí zákon o státním rozpočtu ve výši 40 miliard, je v ohrožení ten schodek?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Není.

Václav MORAVEC, moderátor:

Mně odpovídá Jan Hamáček.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Počkejte, tak samozřejmě když se podíváme na to, jak těch 40 miliard vzniká, tak my jsme sledovali to divadlo, jak přicházeli ministři.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pardon, já předpokládám, že se se bavíme o letošním rozpočtu.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

O letošním rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano. Čekám, zda mi Petr Fiala řekne, zda je spíše na straně Národní rozpočtové rady a sdílí její obavy a měli by být.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Vždyť vám to říkám, sdílím obavy a ještě vám řeknu jinou obavu. Sledoval jsem, jak chodili ministři, to bylo takové divadlo, přišli za paní ministryní Schillerovou a vždycky přišli, ta sociální demokracie teda toho moc nedostala.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Dostali jsme 15 miliard.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Dobře. Ale vy jste chtěl třeba pro ministerstvo vnitra 5 až 6 miliard a dostal jste 1,7. No dobře.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ne. Dostal jsem 4,2. Já vám to vysvětlím.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Přišli tam vždycky ministři a řekli: tak jsme našli miliardu, 2, 3, 5, tak se navýšil odhad příjmů státního rozpočtu a tím se prostě udržel ten 40miliardový deficit. Samozřejmě, že i ten čtyřicetimiliardový deficit je v ohrožení, protože se zbrzďuje ekonomika, všichni to vidíme, nejenom u nás, ale i v zahraničí. Ale počkejte, to nejpodstatnější, vůbec se nemá sestavovat rozpočet se 40miliardovým deficitem.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to už jste řekl 2×. Pane předsedo.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ale to je důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, ale. Mne mrzí no, že to vláda neposlouchá a počkejte to není, jako že nad tím mávneme rukou.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale pan předseda mluví jak kniha. Můžu na to reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jsem, nejdřív, promiňte, kladl otázku, nejdřív jsem kladl otázku, zůstaňme s dovolením u vymezení toho tématu. Letošní rozpočet, jeho plnění, na to zněla otázka, pane předsedo.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já jsem přesvědčen, že letošní rozpočet dopadne dobře, že ty katastrofické scénáře, že neudržíme schodek, se nenaplní a možná budeme v prosinci překvapeni, jaký je ten výsledek. A i proto jsme byli schopni některé prostředky vyjednat v rámci resortů vedených sociální demokracií, ještě na letošek, například pro ministerstvo vnitra přijde miliarda korun ještě letos na nákup nových služebních vozidel pro policii. Já zítra ukážu novinářům na tiskové konferenci, v čem naše policie jezdí a v čem bude jezdit od podzimu. Takže to jsou procesy, které ještě jsme schopni utratit tento rok i proto neplatí vaše číslo, pro ministerstvo vnitra, nějaká miliarda. Ve finále jsme s tím letoškem dostali 4,2 miliardy a jak policie, tak hasiči jsou velmi spokojeni. Dostanou novou techniku i výškovou techniku, peníze do provozu. Takže nehrozí to, že budou prosit u hejtmanů, aby jim koupili naftu, protože pan předseda tady mluví, jak kniha, ale jak je potřeba šetřit, ale potom, já si počkám na tu na ten návod, co máme udělat, ale jenom potom když, když dojde na to hlasování ve sněmovně.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já vám odpovím na tu vaši otázku. Já jsem nepochopil.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já si pamatuju, když se hlasovalo o navýšení důchodů, tak také i ODS jako 1 muž hlasovala s vládní koalicí, když se hlasovalo o rodičáku, tak se ještě opozice předháněla komu dát víc, takže to je to jsou takové ty teoretické věci, že bychom měli šetřit, ale potom když přijde na téma, které zajímá voliče tak, abychom si neublížili, tak ještě obviníme tu vládní koalici, že dává málo.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Mohl bych reagovat krátce.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinými slovy. Myslíte, že to hospodaření teda nevím, ne, vy jste pochopil tu otázku, pane předsedo, po pěti minutách. Ale počkejte.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

To se nestydím, já jsem zprvu nechápal, já jsem myslel, že se bavíte o rozpočtu na příští rok a teď bych vám rád. Ano, už tomu rozumím.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne. Já se bavím o stanovisku Národní rozpočtové rady, která říká, že může dokonce dojít k tomu, v souvislosti s plněním letošního státní rozpočtu, že by mohla vláda podvázat některé výdaje, aby byl dodržen ten schodek.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Protože nejsem prorok, tak vám odpovím touto větou, citátem ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 18: Rozdíl mezi schváleným rozpočtem a skutečnosti dosáhl 53 000 000, negativně lze rovněž hodnotit, že meziroční nárůst běžných výdajů státního rozpočtu ve výši 86,5 miliard byl vyšší než nárůst daňových příjmů vyšší 84,8 miliard. To se stalo v roce 18. Nemáme žádný důvod předpokládat, že letos to bude lepší. Ale pokud jde, pane ministře, o to, že jsme něco podpořili, no samozřejmě jsme to podpořili, to jsou dobré věci a v dobách ekonomického růstu toto má vláda dělat. My jsme dokonce navrhovali i spravedlivější zvýšení důchodů, než jste nejste nakonec přinesli, ale to nic nemění na tom, že jinde vyhazujete, jednáte neodpovědně a sestavujete 40 miliardový deficit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

ODS navrhuje, abychom na obranu dávali okamžitě 2 %, to je dalších 40 miliard.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ne, my navrhujeme velmi racionální zvýšení, které chceme dát do zákona, protože vy toho nedosáhnete těch 2%.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Je to 40 miliard navíc.

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte. Vy jako vláda jste se, pane vicepremiére, také zavázali a nedodržujete jako vláda ani střednědobý rámec.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Postupně navyšujeme. A ministerstvo obrany má problémy ty peníze utrácet. Jenom říkám, že ODS tady říká, že je zločin, my jsme zločinci, že tady sestavujeme schodkový rozpočet, ale jenom když vezmeme tu jednu věc, kterou prosazují, to je tedy 2 % HDP no, tak to je 40 miliard nahoru pro ministerstvo obrany.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

My ukazujeme, jak to ušetřit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já tu diskusi. Ale tak já si počkám, kdy budete škrtat, no možná kdyby přišel váš nějaký odborník na vnitro, tak já mu to ukážu, jaké úspory jsme udělali, 4 % na úřednicích, to je tak maximum, co se dá. Na tom resortu, já už dneska míň zaměstnanců mít nemůžu.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Pan premiér říkal: cíl je 10 procent. To mi říkal váš pan premiér, cíl 10 procent.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pokud bychom udělali 10 %, tam skončí naše bezpečnostní politika, ale samozřejmě. My jsme s ním taky velmi soupeřili a ve finále ty 4 %, které jsme udělali, je tak maximum možného. A třeba mi od vás, kdo přijde poradit. Ale já si prostě nechci dostat do situace, že se nám policie bude v autech, která jsou na odpis, a že budeme prosit hejtmany a starosty, aby nám kupovali benzin do aut. Prostě, pokud chceme zajistit, aby fungovala bezpečnost v této republice, tak ji musíme zaplatit.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pokud chceme, aby nám fungovaly sociální služby,

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já s vámi nepolemizuju. Ale kdybyste chtěl ušetřit, tak my vám určitě poradíme. To my dokážeme.

Václav MORAVEC, moderátor:

Než si poradíte. Tak počkejte, než si poradíte, podívejme se na plnění státního rozpočtu, protože poslední data, která máme k dispozici, která se týkají letošního státního rozpočtu, pane předsedo Fialo, no tak v srpnu skončil v minusu takřka 15 miliard a 400 000 000 Kč. Jde o nejvýraznější srpnový schodek od krizového roku 2013.

Vloni státní rozpočet na konci srpna naopak vykazoval bezmála 15 miliardový přebytek. Výsledek podle ministerstva financí ovlivnily také evropské peníze, v prvních měsících loňského roku totiž inkasoval státní rozpočet mimořádné prostředky, které se vztahovaly ještě k minulému programovému období a ty letos chybějí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se podíváme na ten rozpočet na příští rok, i on je plánován se schodkem 40 miliard a ministerstvo financí v tom nejnovějším návrhu, který byl zveřejněn v tomto týdnu, tak navýšilo celkové výdaje zhruba 20 miliard korun. To je návrh státního rozpočtu, který máme před námi. O stejnou částku stouply i plánované příjmy, kde se vzalo navýšení?

Alena SCHILLEROVÁ (ministryně financí /nestr. za ANO/)

Inflace se změnila, protože na ty inflace má také vliv to, že zvyšujeme spotřební daně, že prostě tyto úpravy, toto všechno se započetlo a z tohoto vzniklo. A samozřejmě nám pořád velmi dobře roste daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, čili to jakoby bývalá daň ze mzdy, jak jí říkáme a sociální.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, vy opravdu věříte tomu, že se podaří tento rámec dodržet, když ministryně přidala 20 miliard na příjmech, na výdajích.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ono to bylo složitější, my jsme u těch jednání strávili pár hodin. A ta diskuse je taky o tom, jak to byl koncipováno, z mého pohledu tam 5 miliard bylo, v uvozovkách volných, protože si nadhodnotili obsluhu státního dluhu. To jsou technikálie, to znamená.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže tam ministryně nějakou vatu měla a teď to přiřadila.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ano, jako vždycky. Ale podle mě bylo správně za sociální demokracii jasně říci, kde vidíme ty problémy, my jsme chtěli, aby se neopakovala zase diskuse v Poslanecké sněmovně mimořádná schůze kvůli sociálním službám, tak jsme tam ty peníze dali. A paní ministryně práce s ním uspěla. O bezpečnosti už jsem hovořil. Ministerstvo zemědělství, pokud chceme bojovat se suchem, a to se všichni shodneme, že ano, no, tak ta miliarda navíc určitě nebo miliarda a půl navíc, tak to je to je věc.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Chtěli jste miliardu a půl a dostali jste miliardu, ale to je zrovna ministerstvo, které je prezidenta, takže tam je to logické, že se to navýšilo.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Jako, zase, pane předsedo, v klidu. My jsme s tím výsledkem spokojeni.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

My ne.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To já chápu, že vy ne, až budete ve vládě, tak si to vyjednejte vy. My jsme s tím spokojeni a jsme přesvědčeni, že takto ty resorty budou fungovat a budeme naplňovat to, co jsme lidem slíbili. To znamená, že budou fungovat sociální služby, že bude fungovat bezpečnost, že bude fungovat ministerstvo zemědělství.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Aby fungovaly sociální služby, jsme museli svolávat mimořádnou schůzi a tlačit na vládu, aby vůbec našla peníze na něco, kam ty peníze opravdu patří.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To já s vámi souhlasím, ale nebyla to sociální demokracie, která by to blokovala. My jsme uvítali.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ale sociální demokracie podporuje to vyhazování a rozhazování v tom rozpočtu - slevy na jízdné a prostě věci, které nejsou potřeba.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Tak se zeptejte našich seniorů, jak si...

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Ano, já s nimi mluvím.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

A oni by to chtěli zrušit, předpokládám. Všichni senioři, se kterými mluvíte, říkají, zrušte slevy na jízdné.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, dovolte, pánové. Pane vicepremiére. Vy mi nejdříve řekněte, jak jako sociální demokrat, jak se to má s vaším ideovým zakotvením, že ve vládním balíčku, který bude vylepšovat hospodaření státu zvýšením některých daní, tak se kupříkladu má zdražit plyn pro domácí kotelny. To je jedna z věcí, která, jak je možné, že to přes sociální demokraty takový návrh projde.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Protože je to výsledkem kompromisu. Tak my jsme samozřejmě navrhovali jiné příjmy, a vy si určitě vzpomenete na tu dlouhou debatu o bankovní dani, to bylo 14 miliard. Andrej Babiš z nějakých důvodů předpokládám, že si chce udržet svůj dobrý vztah s bankami, vymyslel ten fond dobrovolný, kde místo 14 tam dobrovolně dají 6, no ale chybí 8 miliard, tak se to potom řeší takovýmto kompromisem. A my jsme nemohli blokovat všechno, takže toto je drobné navýšení, nebude nic fatálního. Ale já osobně bych ty příjmy hledal jinde. Jsem rád, že ministerstvo financí vzalo ten koncept digitální daně, což byl taky náš návrh Jany Maláčové. A když zdaníme Google.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže až se bude hlasovat o pozměňovacím návrhu, aby plyn pro domácí kotelny byl dál osvobozen od daně, jak budete hlasovat?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

My budeme hlasovat v souladu s tím, co prošlo na vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže nepodpoříte tento návrh.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Já považuji za naprosto nepřijatelné, aby se zvyšovaly jakékoliv daně, vůbec to není potřeba. Daně by se naopak měly zjednodušit a snížit. A lidem by se mělo nechat víc peněz, a ne je přerozdělovat. Kdyby se uskutečnil náš návrh na zrušení superhrubé mzdy, tak každý bude mít v peněžence o 7 % čisté mzdy víc. Nemusíme dělat tady tenhle přerozdělovací cirkus. Stát bude naprosto dobře fungovat a bude na podstatné věci. Samozřejmě mělo by se aspoň naplnit, co vaše vláda vyhlásila nebo pan premiér, že sníží byrokracii o 10 %, tak s tím jste vůbec nepohli. Vy sám jste první řekl, že to nejde, další výsledek je nula.

Václav MORAVEC, moderátor:

Co to znamená. Ne, za mně, pane ministře.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Tohle je faul. Snížit byrokracii o 10 %. Byrokracie se dá snížit tím, že budeme elektronizovat, že budeme zjednodušovat věci, a to děláme ministerstvu vnitra, vemte si svoji elektrickou občanku, kterou určitě máte, připojte se k portálu občana uvidíte, co všechno si můžete vyřídit z domova. Ale říkat, že byrokracii zredukuju jenom tím, že já vyházím úředníky, my nejprve musíme elektronizovat a pak můžeme vyhazovat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Mohou se dostat ještě s dovolením, pánové, abychom…

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Protože v tom online kontaktu jsme na 23. nebo 24. místě mezi zeměmi Evropské unie.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Samozřejmě.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane ministře, zdanění plynu pro domácí kotelny, abychom tuto část dokončili. Vy tedy podpoříte ten návrh, aby zůstal plyn pro domácí kotelny osvobozen, vy když říkáte, že budete jako sociální demokraté stát za tím vládním návrhem, tak kupříkladu váš poslanec Václav Votava s tím má problém, budete jednotní nebo počítáte s tím, že Václav Votava...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ne, já myslím, my si to vyříkáme na klubu, je to je to prostě výsledek nějakého kompromisu, ke kterému jsme dospěli.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže budete hlasovat jednotně a nepodpoříte to.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Budeme hlasovat pouze pro pozměňovací návrhy, které budou dohodnuty v rámci koalice.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, že ty návrhy, které kupříkladu starostové dávají, že jim vadí, že dojde ke zvýšení poplatku na Katastru nemovitostí, tak žádný z těch návrhů nepodpoříte.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Pokud to nebudeme mít koaličně dohodnuto, tak nikoliv.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy podpoříte tyto návrhy, aby se kupříkladu nezvyšoval poplatek na katastrálním úřadě?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

To se zeptám odborníků na klubu, ale já předpokládám, že my nebudeme podporovat žádné zvyšování. Nevidím pro to důvod, ale tohle je teda věc, kterou určitě budu probírat s lidmi od nás, kteří tomu rozumí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Růst minimální mzdy pro příští rok. I o něj se vede spor. Růst minimální mzdy pro příští rok o zhruba 10 % a platů ve veřejné správě o 5,2 %. To jsou návrhy ministerstva práce a sociálních věcí vedených Janu Maláčovou z ČSSD. Premiér Andrej Babiš svého koaličního partnera obviňuje v této souvislosti z rozhazování peněz, tady jsou jeho slova.

Andrej Babiš (premiér a předseda hnutí, 5. 5. 2019):

My se dohadujeme se sociální demokracii o rozpočtu, ale oni nevědí, co je to šetřit, oni nemají tu DNA.

Andrej Babiš (premiér a předseda hnutí, 24. 6. 2019):

Kolegové z ČSSD mají tu DNA a jenom vlastně mít ty výdaje a nejsou ochotni vlastně se podívat na úspory v rámci svých resortů nebo šetřit.

Andrej Babiš (premiér a předseda hnutí, 31. 7. 2019):

Sociální demokracie má historicky DNA, ve jménu hesla pana Špidly - zdroje jsou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Aniž bych chtěl, pane předsedo Hamáčku, zkoumat vaši DNA, jak to bude s vaší zásadovostí jako sociálních demokratů k tomu růstu minimální mzdy, opět to svedete na kompromis, že to.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Zcela jistě to bude muset být nějaký kompromis, protože se na tom musí dohodnout vládní koalice. Na druhou stranu my se snažíme dávat na stůl argumenty, ne takovéto výkřiky, jako předvádí pan premiér, kterému teď otrnulo po té vládní krizi, to, co říká teď, by asi by si asi před měsícem nedovolil, protože jaksi neměl jistotu, že v té vládě zůstaneme. Ale…

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, on to říkal i v tom červnu, ne to, ale ta první slova byla z června.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale na pojďme k tomuhle tomu. My říkáme jednoduchou věc, pokud se podíváme na Slovensko a pokud Slovensko má plánovanou minimální mzdu kolem 15 000 Kč v přepočtu, tak já říkám, v čem jsou naši zaměstnanci horší než Slováci? V čem je naše ekonomika horší slovenská? To znamená, my bychom se tím navýšením měli aspoň přiblížit tomu slovenskému, a to těch 14 700 je, je to sice o 3 stovky méně, ale pořád držíme krok se Slovenskem. A já chápu, že platí argument, že nemůžeme mít minimální mzdu jako v Německu. Ale Slovensko? Takže z mého pohledu je to naprosto logický požadavek a v tomto podporuji to stanovisko Jany Maláčové. A co se týká nárůstu ve státní sféře, tak zase tady někdo říká 2 procenta, někdo 8. My vycházíme z toho, že tady je nějaká inflace a je tady nějaký růst HDP. Pokud tyto 2 faktory sečtete, tak jste na pěti celých dvou procentech, a to je z mého pohledu to, co bychom těm lidem měli dát. Zatím jak se ta jednání vedou, tak to k tomu plus minus směřuje.

Václav MORAVEC, moderátor:

Směřuje to ke třem procentům, pokud se nemýlím.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale to už jsme dál, pokud vím. My jsme my jsme měli jednání s odbory u bezpečnostních sborů, tam jsme se dohodli, že půjdeme cestou, pokud na tom bude shoda, ale já si myslím, že k tomu se blížíme, že každému příslušníkovi dáme stejně. To znamená, nárůst bude někde od 1500 do 2000, podle toho, jak se dohodneme. Paní ministryně financí říkala, že by se jí to líbilo i v celé státní správě, pokud na to má připraveny zákony, já ano. Pokud ona na to má připraveny zákony, tak to můžeme zkusit. Ale těch 2 000 Kč je nějakých 5, 6 %. Takže já si myslím, že se k tomu blížíme. Čeká nás v pondělí jednání ještě na vládě a věřím, že to uzavřeme nějak k všeobecné spokojenosti.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, tak teď tomu asi ne zcela rozumím. Pokud byste mi to měl vysvětlit, protože tam se počítá v rozpočtu, tak jak jsem ho studoval, se dvěma procenty nárůstu platů ve veřejné sféře. Ministryně financí v tomto týdnu řekla 3 %, to už neplatí. Vy říkáte, že to číslo bude vyšší?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

No já to beru, tak, že to jsou argumenty paní ministryně do vyjednávání. My jsme si dohodli rozpočet s výjimkou růstu platů. To vždycky jde až potom. A je to klasické kolektivní vyjednávání, stát je zaměstnavatel a odboráři zastupují zaměstnance, tak zaměstnavatel.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže 3 % ministryně financí, jsou pro vás nepřijatelné.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

To je málo, tak pokud nám roste HDP, tak jak roste a pokud máme inflaci takovou, jaká je, tak prostě 3 %.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pod 4 % tedy nepůjdete jako sociální demokracie?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Já si myslím, že, pojďme se bavit, vy to máte 2 %, jestli to půjde pod tarif…

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já to jedu ze státního rozpočtu. Tam je to 2% navýšení, že pro ministryně řekla 3.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Rozumím. Ty peníze jsou rozpočtovány. Co je nahoru je nějakých 1,7 miliardy, to znamená, my se musíme dohodnout o tom objemu peněz, který tam půjde a potom se musíme dohodnout, jak ty peníze rozdělíme, protože z logiky věci, pokud půjdeme procentním navýšením, kdybychom každému dali 5 %, no tak ti plukovníci dostanou víc než strážmistři a zase ty nůžky jenom otevřeme. Takže to samé, co platí v civilu. To znamená, mně by se líbila cesta, najít způsob, jako to máme vymyšleno u bezpečnostních sborů, dát každému stejně buď 1500 nebo 2000.

Václav MORAVEC, moderátor:

To by znamenalo kolik navíc?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

No tak víte 2000 každému, jsme kolem mezi pěti, šesti procenty objemu objemově.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, že jsme, počítám-li správně, 6 miliard navíc cca.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Tak nějak.

Václav MORAVEC, moderátor:

A to je kompromis z vašeho pohledu, protože ministryně říká, že ona přidá maximálně 2 miliardy.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Tak se bude muset dohadovat. Ale to je, takto jsme se dohodli.

Václav MORAVEC, moderátor:

Takový návrh podpoříte. To znamená ta 3 procenta.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Stejně tak jsme se dohadovali loni a beru si, že jsme to tak byli velmi rychle schopni dojít k nějakému závěru, odbory chtějí 8, takže budeme se muset potkat někde uprostřed.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Tak to uvidíme, jak to dopadne, samozřejmě ČSSD jako levicová strana má to rozhazování v krvi, ale mně připadá úsměvné, že jim to vyčítá člověk.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Ale slušně zaplatit lidi, není rozhazování.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Počkejte, tak o tom budeme přít, co se má platit, co je slušné platit, jak toho dosáhnout, my třeba snížením daní bychom toho dosáhli, a tak dál. Ale mně připadá úsměvné, že jim to vyčítá člověk, který tady 6 let fakticky vede ministerstvo financí, který tady, ač sliboval vyrovnaný rozpočet, sestavuje rozpočty deficitní, který tady řekl, že sníží, že bude stát řídit jako firmu, a že přinese zjednodušení a snížení daní, místo toho jsme svědky, že se daně budou zvyšovat. To je opravdu úsměvné, a pokud jde o minimální mzdu. My jsme připraveni podporovat všechny věci, které jsou rozumné, jako je zvyšování důchodů, souvisí to s ekonomickým růstem, ale minimální mzdu považujeme za špatný nástroj, za špatný ekonomický nástroj, proto s tím nesouhlasíme a tady se neshodneme. To je neshoda mezi levicí a pravicí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tady se neshodnete. Jan Hamáček a Petr Fiala, děkuji vám za tuto diskusi a těším na další pánové, děkuju.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády a předseda strany (ČSSD):

Děkujeme a na shledanou.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany (ODS):

Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Taková byla první hodina Otázek, přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde pokračujeme po stručných zprávách.

Petr Fiala

předseda ODS