6. května 2019

ODS: Zákon o právu na digitální službu změní přístup státu k občanům, vláda by mu měla dát zelenou

(www.ods.cz) ​​​​​​​Vláda v pondělí projedná zákon o právu občana na digitální službu. Tento revoluční zákon, na jehož přípravě se významně podílela ODS, zcela změní přístup státu k občanům v elektronické komunikaci a tím i fungování veřejné správy v ČR. Podle Martina Kupky, jednoho z předkladatelů, je zákon průlomový v tom, že přináší občanům práva a státní správě povinnosti, nikoliv naopak, jak bývá v ČR zvykem.

Zákon výrazně zjednoduší komunikaci občanů se státem. Už nebude nutné znovu a znovu vyplňovat do elektronických formulářů data, která už stát jednou má. Zároveň nebude nutné nosit v peněžence množství různých průkazů. „Jsem rád, že se nám pro tuto právní úpravu podařilo najít širokou shodu a věřím, že ji schválí i vláda. Zákon přesně naplňuje vizi občanských demokratů o moderním státě. Přináší lidem služby, nikoli povinnosti. I v tom je průlomový. Ti, kteří se rozhodnou se státem komunikovat elektronicky, budou mít k dispozici nové služby a velkou část všech potřebných úkonů zvládnou z domova. Kdo si na elektronickou komunikaci netroufne, pro toho samozřejmě zůstane zachována možnost přijít na úřad a jednat s úředníky osobně,“ říká jeden z předkladatelů zákona a místopředseda ODS Martin Kupka.

„Zákon výrazně urychlí zavádění elektronických služeb státu. Do dvou let má vláda připravit katalog služeb, které budou lidem k dispozici v digitální podobě. A další 4 roky pak bude mít vláda na to, aby všechny služby v katalogu lidem zpřístupnila,“ doplňuje iniciátor zákona a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.