3. září 2014

Financování subjektu „AmULet – divadlo pro děti a mládež, z.s.“

Tiskové prohlášení Oblastního sdružení ODS Ústí nad Labem ze dne 3.9.2014

Usnesení, kterým bylo v rámci 21. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Labem (dále jen „ZM“) dne 01.09.2014 schváleno víceleté financování subjektu AmULet – divadlo pro děti a mládež, z.s. (dále jen „Amulet“) považujeme za zcela nepřijatelné. Další okolnosti, které se následně k této záležitosti objevily v médiích dne 02.09.2014, považujeme za alarmující a v případě, že se potvrdí, za skandální.

V průběhu 21. zasedání ZM došlo k přijetí usnesení, kterým město přiznává na období let 2015-2018 subjektu Amulet dotaci ve výši 6 mil.Kč/1 rok, tj. dotaci v úhrnné výši 24 mil.Kč.

Za zcela nepřijatelné považujeme skutečnost, že podkladem pro přiznání uvedené dotace je písemná žádost subjektu Amulet o celkovém rozsahu 2 stran, která neobsahuje jediný konkrétní údaj, opravňující přiznání jakékoliv dotace města, natož pak dotace v řádu desítek milionů korun.

Za alarmující a potenciálně skandální pak považujeme informace zveřejněné v médiích dne 02.09.2014, které naznačují propojení subjektu Amulet a jednoho z členů Rady města Ústí nad Labem.

Z výše uvedených důvodů považujeme za jediné možné řešení vzniklé situace učinit bez prodlení veškeré kroky k tomu, aby bylo příslušné usnesení ze dne 01.09.2014 bez prodlení zrušeno.

Proto vyzýváme primátora Statutárního města Ústí nad Labem k tomu,

-       aby učinil veškeré nezbytné kroky zamezující uzavření smlouvy o víceletém financování mezi městem a subjektem Amulet a umožnil tak ZM výše uvedené usnesení v nejbližším možném termínu zrušit tak, aby městu nevznikla škoda;

-       aby neprodleně svolal zasedání ZM v mimořádném termínu s programem jednání obsahujícím bod: Financování subjektu AmULet – divadlo pro děti a mládež, z.s.

Za Oblastní sdružení ODS Ústí nad Labem:

Mgr. Radim Holeček - poslanec PČR, předseda OS ODS Ústí nad Labem

Mgr. František Nesvadba - předseda Klubu zastupitelů ODS ZM Ústí nad Labem